III. Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztivál

nlc | 2008. Augusztus 20.
A hétvégén igazi meseországgá változik a Millenáris Park. A tereket garabonciások, bábosok, zsonglőrök, tűznyelők, gólyalábasok lepik el, és három napon keresztül gondoskodnak a jókedvünkről.

Ízelítő a programokból

Augusztus 22., péntek

Langaléta Garabonciások

16.00: megnyitó, a Langaléta Garabonciás Betyárvirtus című gólyalábas bemutatója
Helyszín:
park és szabadtéri színpad

17.00: „Szervusztok, pajtikák!”, avagy Vitéz László és a többiek – Kemény Henrik bábelőadása
Helyszín:
szabadtéri színpad

Vitéz László a mindig és minden helyzetben verhetetlen, leküzdhetetlen, pajkos és furfangos, eszes és vidám magyar népi bábhős figurája. Piros ruhájában, hegyes sapkájában, csizmával a lábán évszázadok alatt sem változott. Mindig humoros helyzetekben győzi le az ördögöt, de még a halált is.

18.00: CirkuSzínház Produkció: Utca
Helyszín:
szabadtéri színpad

Az utca, a hely, ahol mindenki megfordul. Van ott minden és példa mindenkire. Tükör – magunkról, rólunk, viszonyainkról. Megnevettet. Rádöbbent. Az előadás mozgásszínház és kortárs cirkusz, amelyben az akrobatika nyelvén szólítják meg a közönséget.

19.30: Tűzmadarak (HU): Tűzmadár kabaré – Ironikus, szociográf kabaré ez a szó klasszikus értelmében sok tűzzel és humorral.
Helyszín: szabadtéri színpad

Tűzmadarak

 

Augusztus 23., szombat

10.00–16.00: Apró csodák kicsiny kertje (marionettbáb, ujjbáb, ötujjas báb, fakanálbáb, lóbábu, szalmabábu, rongybábu, fejdísz készítése)
Helyszín: park

10.00–17.00: Felhívás középkori játékokhoz
Helyszín:
park

 

10.00–17.00: Magyar Zsonglőr Egyesület játszóháza, eszköz- és játékkölcsönző
Helyszín:
park
Kicsik és nagyok (!) kedvükre gyakorolhatják a zsonglőrködés számtalan ágát, ördögbottal, meteorral, buzogánnyal, diabolóval, labdákkal, buzogányokkal. A Magyar Zsonglőr Egyesület által működtetett játékkölcsönzőből ingyenesen lehet eszközöket bérelni, és a „szakik” segítségével kipróbálni.

11.00: A csodafa (Karagöz – hagyományos török árnyszínház)
Helyszín:
teátrum
A Csodafa a 18–19. századi hagyomány alapján készült vadonatúj, dinamikus előadás, amelyben megtalálható a klasszikus Karagöz-művek minden apró jellemzője. A darab alapvetően az érzelmekről szól, a Karagöz-művek sámánisztikus karakterjegyeinek epikus feldolgozásával. A társulat (megalakulása óta) a világ számos országába kap meghívásokat, eddig összesen 25 ország 75 városában léptek fel, több mint 500 előadással.
Bábmester: Cengiz Özek

12.00: Divadlo Continuo (CZ): Vakokodeska
Helyszín:
park
E hatalmas, képzelet szülte madarak különlegessége, hogy testük és öltözetük csupán és kizárólag papírból készült. Felvonulásuk élő zenei kísérete teremti meg e szürreális, álombéli madárvilág hangulatát. Ez a magával ragadó előadás megváltoztatja az utcai előadóművészetről alkotott fogalmainkat. A Continuo Színház (Divadlo Continuo) fennállásának 15 éve alatt a legmeghatározóbb cseh társulattá nőtte ki magát. Nehéz leírni és meghatározni előadásaikat: látványszínház, új cirkusz, bábjáték, mozgásszínház…

15.00: Vándor Lóci és vendégei
Helyszín:
Zenepavilon
Népek gyermekdalai vayang-, kesztyűs-, hátulról mozgatott és marionettbábokkal. A magyar mellett 16 nép dala eredeti szöveggel is elhangzik.

Figurina Bábszínház

16.00: Szívek és szarvak (MOLIÈRE MŰVEI ALAPJÁN)

– a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem és a Temesvári Csiky Gergely Színház közös produkciója
Helyszín: szabadtéri színpad
Az előadás a commedia dell’arte műfaji jellegzetességeinek korszerű színházi nyelvre való átültetését célozza, játékos improvizációs ötletek és a felszabadult komédiázás eszközeinek kamatoztatásával.

17.00: Bábbemutató – Világjárás a bábtechnikák világában, több nemzet bábhagyományával ismerkedhetünk meg, mint például: marionett-, gapitosbáb, kesztyűsbáb
Helyszín: fogadó

18.00: Figurina Bábszínház: Microcircuscirkuszparódia tíz éven felülieknek
Helyszín:
teátrum, Hajó
Ismét a kezeké a főszerep: ők játsszák (a maguk módján) egy kicsi porondon a korcsolyázók, a bűvész, az erőművész, a zsonglőr, a fakír, a légtornászok, a pankrátorok, az állatidomár, a víziparádé és az ugrócsoport szerepeit.

19.00: Divadlo Continuo (CZ): Vakokodeska

Helyszín: park

Augusztus 24., vasárnap

10.00–17.00, 10.00–16.00: Apró csodák kicsiny kertje – Most te is ellesheted a bábkészítés apró fortélyait. Alkoss velünk bábot termésekből, agyagból, papírból, textilből, fából.

Helyszín: park

10.00–17.00: Magyar Zsonglőr Egyesület játszóháza, eszköz- és játékkölcsönző
Helyszín: park

11.00: Naria Inri Magaria (BG): Sétáló látványosságok a fantázia végtelen világából
Helyszín:
park
E bolgár származású csapat 2001-ben alakult. Az eltelt időben számos alkalommal léptek fel az általuk kreált figurákkal, gólyalábas lényeikkel, installációikkal hazájukban és külföldön egyaránt. Figuráik a látvány, a szépség és a báj megtestesítői. Különös, meseszerű alakjaik inspirálják fantáziánkat, földöntúli benyomást ébresztenek bennünk.

12.00–16.00: Kalandjáték Meseországban – A Bóbita színpadáról megismert mesék szereplőivel találkozhatnak és játszhatnak a gyerekek. Szabadtéren felépített Meseországunkban hét történet helyszínére vezet bennünket a „mesefonal”.
Helyszín: park

Bóbita Bábszínház: Lúdas Matyi

15.00: Bábakalács Bábszínház: Szomorú királykisasszony – magyar népmese alapján készült vígságos papírszínház, nyolc lenyitásban és négy felnyitásban, kicsinyek és nagyok mulattatására.
Helyszín: szabadtéri színpad

16.00: William S. Gilbert – Arthur Sullivan: A Mikádó – a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábtagozatának előadása. Sullivan operettje a mesebeli Japán egy távoli tartományában, Titipuban játszódik, ahol furcsa törvények uralkodnak.
Helyszín: teátrum

Jegyárak:

Péntek:
Felnőtt: 800 Ft
Gyerek (14 évig): 500 Ft
Családi: 2000 Ft

Szombat–vasárnap:
Felnőtt: 1000 Ft
Gyerek: 700 Ft
Családi: 2500 Ft

Bővebben a programokról: www.millenaris.hu »

17.00: Vidám zenés séta a Millenáris Parkban – a Brass in The Five és Méhes Csaba vezényletével. Zene zendül, harsona harsan, dob dönög – egy lendületes indulóra bevonul a zenekar: öt rézfúvós és egy dobos. A fergeteges belépőt követően körbejárjuk a parkot (amiben számítunk a közönség aktív részvételére), zenével és mozgással öltöztetjük fel, majd kezdődhet a világraszóló előadás. Méhes Csaba pantomimművész és a Brass in the Five zenekar elővarázsolja a park apró csodáit. Egyórányi vidám játék, önfeledt móka, vérpezsdítő élő brassmuzsikával – elsősorban gyerekeknek.
Helyszín: park, szabadtéri színpad

18.00: Trebla, a bárány – Hogy milyen viszontagságos az útja a három lánynak és a birkának a boldogság felé, azt megtudhatod az Apró Színház meséjéből.
Helyszín: teátrum

19.00: Naria Inri Magaria (BG): Sétáló látványosságok a fantázia végtelen világából.
Helyszín:
park

Programajánló.lap.hu
Bulihelyek.lap.hu
Koncert.lap.hu

Exit mobile version