5 kihagyhatatlan látnivaló Marokkóban

Összeállította: e.k. | 2009. Március 18.
Színes bazári forgatagával, lenyűgöző építészeti műremekeivel Marokkó az Ezeregyéjszaka meséibe repít bennünket. De hogy mit is muszáj látnod, ha erre jársz? Eláruljuk!

Az Afrika északi részén található Maghreb-államok (Líbia, Tunézia, Algéria, Marokkó) a turisták számára gazdag iszlám hagyományokat kínálnak történelmi városközpontokkal, régi mecsetekkel, szent helyekkel és nyüzsgő bazárokkal, ahol a keleti szokásoknak megfelelően gyakorolhatjuk az alkudozást. Azonban a Szaharába tett kirándulások, az oázisok felkeresése és végül, de nem utolsósorban a Földközi-tenger vagy az Atlanti-óceán partján található pihenést szolgáló strandok teszik kedvelt úti céllá ezt a régiót. Most megmutatjuk neked azt az öt helyet, amelyet feltétlenül látnod kell, ha a varázslatos Marokkóba látogatsz.

1. Casablanca

Casablanca, a fehér ház, vagy ahogy az arabok nevezik, Der al Beda, Marokkó legfontosabb kereskedelmi központja és Észak-Afrika egyik legnagyobb kikötője, így a klasszikus film hangulatát hiába is keresed itt. A metropolis modern nagyváros látszatát kelti, melynek széles sugárútjai a múlt század 30-as, 40-es éveiből származó francia ihletésű városi épületekkel máig a francia gyarmati múltat idézik. A látnivalók zöme az óvárosban (medina) található, itt csodálhatod meg a világ egyik legnagyobb mecsetét, a II. Hasszán-mecsetet.

A II. Hasszán-mecset – Casablanca

 

2. Fez

Fez a négy marokkói királyi város közül a legidősebb, és a Karaouyine, az egyik legrégibb iszlám egyetem miatt az ország szellemi központja is. Fez al Bali, a IX. századra keltezhető óváros valóságos sikátorlabirintus, ahonnan a látogató idegenvezető nélkül aligha talál ki. Nemcsak a bazárok találhatók itt, hanem a város kulturális nevezetességei is.
Az utcák csak úgy hemzsegnek a kézművesektől, akik hagyományos módon készítik el áruikat – találhatunk itt színpompás kerámiákat, vörösréz edényeket, bőröket, hímzéseket és persze szőnyegeket, amelyekre kötelező alkudnunk. Ha szeretnénk megkóstolni a helyi specialitásokat, válasszuk a harirát – a hússal és zöldségekkel készült sűrű levest – vagy a kuszkuszt.

A Karaouyine Egyetem – Fez

 

3. Marrákes

A Djemaa el Fna téren, Marrákes, a dél gyöngyszemének óvárosában gyújtólencseként tükröződik a keleti világ sokszínűsége. Késő délután akrobaták, táncosok, kígyóbűvölők, mesemondók és kuruzslók találhatók itt, estére pedig a tér egy hatalmas szabadtéri étteremmé változik – ha szereted a nyüzsgést, itt a helyed.
A város top látnivalói közé tartozik a Palais Dar Si Said szépművészeti múzeum, a Koutoubia és a Koubba Ba’adiyn mecset is.

Nyüzsgő bazári hangulat a Djemaa el Fna téren

 

4. Agadir

Marokkó legszebb üdülővárosában mindig süt a nap, de az Atlanti-óceán hűsítő szellői elviselhetővé teszik meleget. A dél fővárosa hat kilométer hosszú finom homokos stranddal rendelkezik, ahol több mint háromszáz napon keresztül perzsel a nap a felhőtlen égről. Ha a fürdés és az úszás után még kedvünk támad kulturális programra, keressük fel a Medina Polizzi szabadtéri múzeumát fehérre meszelt, különböző stílusú természetes kőépületeivel és szűk sikátoraival. Itt találhatók a kézművesek műhelyei, különböző üzletek, éttermek és kávéházak.
Agadir.lap.hu »

Agadir homokos strandja igen kedvelt


5. Esz-Szavíra (Essaouira)

A szörfösök paradicsoma az Atlanti-óceán egyik tágas öblében található, melyet magas hullámok verdesnek. A tartományi székhelynek teljesen épen fennmaradt medinája és Marokkó déli partja legszebb és legcsalogatóbb fürdőhelyeinek egyike. A halászkikötőben mindig történik valami, nyüzsgő forgatagában grillezett halételeket árusító helyek és éttermek kínálják a frissen fogott halat. A kis hajókészítő műhelyekben még ma is kézi munkával, fából ácsolják a csónakokat.

 

Cikkünk az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent, 1000 álomcél című könyv alapján készült.

A könyvből a világ lebilincselő szépségű, álomszerű helyeit ismerheted meg: látványos tájakat, nyüzsgő metropolisokat, távoli paradicsomokat, az érintetlen vadont, építészeti látnivalókat, világcsodákat, ókori műemlékeket, izgalmas útvonalakat, híres múzeumokat, színházakat és operaházakat. A szemléletes szövegnek és a briliáns, színes fotóknak köszönhetően a világ legszebb úti céljait bemutató kaleidoszkóp tárul eléd. A kötet segítségével csodálatos utazásokról és vidékekről álmodozhatsz, hogy aztán egyszer valóban felfedezhesd ezeket a páratlan helyeket – vagy legalábbis egy részüket.

A könyv címe: 1000 álomcél
Kiadó: Alexandra Kiadó
A könyv ára: 5999 Ft
Rendeld meg a könyvet kedvezményes áron, mindössze 4799 Ft-ért a www.polc.hu weboldalon! »

 

Marokkóról… őszintén – fórum »
Marokkó – ki járt arra? – fórum »
Marrakesh – fórum »

Marokkó.lap.hu »
Marokkó-utazás.lap.hu »
Afrika turizmus.lap.hu »

 

Exit mobile version