A legfontosabb gyógyszerek, ha arab országba utazol

Somkuti Dóra | 2009. Augusztus 16.
Ha külföldre utazol, mindig legyen nálad egy kis gyógyszeres csomag. Persze nem kell az egész házi patikát magaddal vinni, de azért nem árt az óvatosság – egy betegség ugyanis az egész nyaralást tönkreteheti. Összegyűjtöttük a legfontosabb gyógyszereket!

Egészségügyi szempontból a veszélyesebb kategóriába tartoznak az arab országok. A sok rémhírnek persze a fele sem igaz, de jobb félni, mint megijedni. Míg a helyi lakosoknak semmi bajuk sem lesz például a csapvíztől vagy a mosatlan gyümölcstől, addig egy turistának igen kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. Ezért nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, még a jobb szállodákban is.

Az itthonról vitt gyógyszereket csak akkor szabad használni, ha nem komoly a baj. Egy súlyosabb fertőzés vagy nem múló rosszullét esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
Íme azok a gyógyszerek, amelyekből mindenképpen vigyél magaddal a nyaralásra!

Lázcsillapító (és lázmérő)
A nagy melegben vagy napszúrás miatt előfordulhat, hogy belázasodsz. Épp ezért jó, ha van nálad gyógyszer, így nem kell a helyi patikába rohanni. Ha napokig nem javul az állapotod, akkor viszont fel kell keresni az orvost.
Tippünk: Panadol, Rubophen, Algopyrin.

Fejfájás ellen
A hosszú utazás, a hőség vagy egy enyhe napszúrás miatt gyakrabban fájhat a fejed, ez pedig biztosan beárnyékolja az egész nyaralást.
Tippünk: Advil Ultra, Algoflex, Panadol.

Hasmenés esetére
Arab országokban a leggyakoribb turistabetegség. Általában egy-két nap alatt elmúlik, ez idő alatt azonban ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, mert könnyen kiszáradhatsz. Ha a hasmenés hányással és lázzal párosul, akkor haladéktalanul fordulj orvoshoz.
Tippünk: széntabletta, Imodium.

Napégés kezelésére
A naptejről soha nem szabad megfeledkezni – főleg nem a forró égövi országokban. Azonban ha megtörtént a baj, akkor is van hűsítő megoldás. Ha a bőr felhólyagosodik, akkor már nem elég a házi patika.
Tippünk: Panthenol, Naksol.

Rovarcsípés ellen
Szerencsére ezek a csípések nem szoktak nagyon súlyosak lenni, inkább csak kellemetlenek, és viszkethetnek.
Tippjeink: Fenistil gél, cinktartalmú rázókeverékek.

Allergiás reakcióra
Egy idegen növény vagy ismeretlen étel könnyedén allergiás reakciót válthat ki annál is, aki korábban nem volt allergiás, ezért érdemes erre is felkészülnöd.
Tippünk: kalciumtabletta (enyhébb tünetre).

Gombás fertőzés
Nyaralás alatt sajnos könnyen előfordul. Nőgyógyászati problémáknál mindenképpen fel kell keresni az orvost, nehogy hosszú távú következménye legyen, azonban a lábujjak között jelentkező bőrgombát – amelyet a strandon könnyebben el lehet kapni – egyszerűen kezelheted.
Tippünk: Canesten.

Négy óvintézkedés, hogy elkerüld a bajt:

• Ne igyál a csapból! Még fogmosáshoz is ajánlott ásványvizet használni.
• Ne egyél mosatlan gyümölcsöt! Mindig palackozott ásványvízzel mosd meg őket.
• Óvakodj a piacokon vásárolt élelmiszertől! A bazárokban sok különlegesség kapható, de ha nem vagy hozzászokva az ilyen ételekhez, akkor inkább hanyagold.
• Ha magányos, nem szervezett kirándulásra indulsz, ne fürödj meg akármilyen tóban! A zárt tavak komoly baktériumtanyák lehetnek.

Minden utazás előtt érdemes beszélni a háziorvossal: a célország és a család betegségei ismeretében ő is segíthet összeállítani a gyógyszeres csomagot. Ha orvoshoz esetleg nincs időd elmenni, akkor bátran kérj segítséget a gyógyszerésztől!

Exit mobile version