20 dolog, amit tudnod kell a Michael Jackson’s: This Is It-ről

TóCsa | 2009. November 03.
A pop királya utolsó hagyatékként egy lélegzetállító koncertwerkfilmet mutat be a világnak, melyben tényleg minden idők egyik leglátványosabb show-ját készítette elő. Íme a legfontosabb tudnivalók.
20 dolog, amit tudnod kell a Michael Jackson's: This Is It-ről

1. A filmet azért játsszák a mozik mindössze két hétig, mert még decemberben boltokba kerül a Blu-ray és a DVD-változat díszdobozos verzióban, melyekkel akár tízszeresen nagyobb nyereségi rátát lehet elérni a karácsonyi piacon, mint a mozijegyek árán.

2. M. J. ezúttal nem hagyományos turnéra készült, hiszen a rajongói aktivitással számolva az összes koncertet a londoni 02 Arénában rendezték volna meg nyártól kezdve, így elkerülhette volna az állandó utazással járó nehézségeket. A szervezők ötven fellépést terveztek.

3. Az ötven fellépésre mind a nyolcszázezer jegy már elővételben elfogyott.

4. Michael Jackson halála előtt a felvételek mindössze egy egyenesen DVD-re szánt werkfilmhez készültek, amit a DVD-díszdoboz extra lemezének szántak, és csak a sztár váratlan halála miatt lett belőlük fő produktum.

5. A koncertfilm rendezője az a Kenny Ortega, aki annak idején Patrick Swayze koreográfusa volt a Dirty Dancing forgatásakor, és az ő nevéhez fűződik jó néhány Szívek szállodája epizód, valamint a High School Musical-trilógia megrendezése is. Korábban már két turnén is dolgozott együtt a pop királyával.

6. A koncertfilm vége főcíménél elhangzik egy új Michael Jackson-dal, amely meglepő módon a This Is It címet viseli.

7. A Smooth Criminalhoz Ortega és M. J. azt a koncepciót találták ki, hogy a sztárt digitálisan klasszikus fekete-fehér hollywoodi filmekbe helyezik be, így olyan sztárok oldalán tűnik fel, mint Humphrey Bogart és Rita Hayworth.

8. M. J. ezt az ötvenállomásos turnét nemcsak nagy visszatérésnek szánta, hanem egyben ez lett volna a méltó búcsúja is a színpadtól.

9. Az ötven show 2009 júliusa és 2010 márciusa között zajlott volna le.

10. A programba nemcsak a szólószámai kerültek be, hanem egy egyveleg is a Jackson 5 emlékezetes dalaiból, melyek közben archív felvételeket láthatunk a még gyerek M. J.-ről.

11. A próbákat mindössze három HD-kamerával rögzítették, hiszen az igazán nagy stábot a londoni koncertekre tartogatták.

12. A program egy klasszikus best of show, mivel Jackson azokat a számokat akarta játszani, amelyeket a rajongók hallani akartak.

13. A program huszonkét dalból állt össze, de a sztár maximalizmusa miatt a zenekarának az összes dalát be kellett gyakorolnia, hátha gyakorlás közben változtatásra lenne szükség.

14. A They Don’t Really Care About Us-hoz a katonásan felöltöztetett háttértáncosokat digitálisan megsokszorozták, hogy afféle táncosan menetelő seregként keltsenek félelmetes hatást a nézők között.

15. A Black or White alatt a bevezetőt a legendássá vált Macaulay Culkin-os videoklip nyitánya szolgáltatja.

16. A Thriller a nyolcvanas évek talán leglátványosabb klipje volt, így a koncerten új rémisztő temetős jeleneteket forgattak hozzá, és a tervek szerint a közönség feje fölött vőlegények és menyasszonyok repülő kísértetei rémisztgettek volna.

17. Kenny Ortega rendezőnek százórányi nyersanyag állt a rendelkezésére, hogy összerakhassa belőle ezt a kétórás filmet. A százórányi nyersanyag összesen tíz próba kamerafelvételeiből jött össze.

18. A show a Man in the Mirror érzelmekkel teli előadásával ér véget, ami Michael Jackson talán legszemélyesebb hangvételű száma mind közül.

19. M. J. a film során sokszor hangoztatja, hogy ezek még csak a próbák, így kíméli a hangját, és nem ad bele mindent, mert azt a koncertre tartogatja, de visszafogott teljesítménnyel sem marad bennünk hiányérzet, hiszen még így is egészen kiváló.

20. A filmben valóban nem láthatunk felvételeket Jackson egészségi állapotáról, nem láthatjuk őt a betegségeitől vagy a túl sok gyógyszertől szenvedni, de ezt nem róhatjuk fel a filmkészítőknek, mivel az ő céljuk csupán Jackson utolsó show-jának (legalábbis az előkészítésének) bemutatása volt, a sztárt pedig igazi ikonként akarták megmutatni, még egyszer utoljára.

Fórumtipp: Meghalt Michael Jackson »

Bővebben a filmről: www.thisisit-movie.com »

Forgalmazza: InterCom

 

Exit mobile version