Te sem tudod majd letenni! – 5 szuper krimi

nlc | 2009. December 07.
Titokzatos halálesetek, napfényre kerülő történelmi tabuk, szabadkőműves-rejtélyek, hátborzongató szimbólumok, fogvacogtató hajtóvadászat és persze a tökéletes bűntény – minden együtt a tökéletes ünnepi kikapcsolódáshoz. Válogass tippjeinkből!

 Rita Monaldi – Francesco Sorti: Imprimatur

 

Róma, 1683. szeptember 11. A város lakói aggódva várják a híreket Bécs felől, ahol a török seregek a katolikus világ utolsó fellegvárát ostromolják. Eközben egy római fogadóban gyanús körülmények között meghal egy férfi, és a vendégeket pestisjárvány veszélye miatt karanténba zárják. Vesztegzár alá kerül Melani apát is, a Napkirály titkos ügynöke, aki elhatározza, hogy utánajár, mi áll a titokzatos haláleset hátterében. Végeláthatatlan bolyongásba kezd a Róma alatt megbúvó föld alatti járatokban, és közben olyan rejtélyek nyomára akad, amelyek nem csupán az ott lakók, de egész Európa sorsát meghatározhatják.

Az Imprimaturt Olaszországban a Vatikán nyomására betiltatták, miután rádöbbentek, hogy olyan titkokat tár fel, amelyek újraírják a 17. század Európájának történelmét. Ez a mesterien megírt thriller eddig 45 országban jelent meg, és több millió példány fogyott el belőle világszerte.

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »

 Dan Brown: Az elveszett jelkép

 

Megkerült, ami elveszett…

Robert Langdont, a Harvard szimbólumkutatóját az utolsó percben kérik fel egy esti előadásra a washingtoni Capitolium épületében. Közvetlenül megérkezése után azonban egy hátborzongató szimbólumokkal rejtjelezett, nyugtalanító tárgyat fedeznek fel a Rotunda kellős közepén. Langdon egy ősi meghívót közvetít benne, amely a titkos ezoterikus bölcsesség rég letűnt világába invitálja megfejtőjét.

Amikor brutálisan elrabolják Peter Solomont, a híres filantrópot és szabadkőművest, Langdon nagyra becsült mentorát, a professzor ráébred, hogy csak úgy mentheti meg barátja életét, ha elfogadja a rejtélyes meghívást, és követi az utat, akárhova vezessen is.

Langdon gyorsan ott találja magát Amerika legnagyobb hatalmi központjának színfalai mögött, a város láthatatlan termeiben, templomaiban, alagútjaiban. Ami mindeddig ismerős volt, az most átváltozik egy mesterien elleplezett múlt titokzatos, félhomályos világává, amelyben szabadkőműves-rejtélyek és sosem látott felfedezések vezetik őt az egyetlen lehetséges és felfoghatatlan igazsághoz.

Az elveszett jelkép az eltitkolt históriák, misztikus ikonok és kódok ragyogóan összecsomózott szőttese; intelligens, villámgyors tempójú thriller, amelyben egymást érik a meglepetések. Hiszen, miként azt Robert Langdon felfedezi, nincs páratlanabb vagy megrendítőbb, mint az a titok, amely mindvégig a szemünk előtt volt…

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »

 Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik – Csak hiszed, hogy vannak titkaid! II. kötet

Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? És mindenekelőtt: kik veszik igénybe – köztük befolyásos emberek – a rabszolgasorban tartott nők szolgáltatásait?

Érthető, ha egyesek mindent megtennének, hogy a nevük kimaradjon a cikkből. A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy, az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »

 Agatha Christie: Nem zörög a haraszt

 

Jerry Burton repülőszerencsétlenség után lábadozik. Hála istennek, nem lesz nyomorék, de felépüléséig nyugalomra van szüksége, ezért az orvosok vidékre küldik. Húgával, Joannával Lymstockban bérelnek ki egy házat. A városka legfontosabb lakói levizitelnek náluk, és innentől kezdve ők is a társaság köreibe tartoznak. Ennek első jele, hogy undorító névtelen levelet kapnak. A helyi orvos szerint kapott már ilyet mindenki, de baj csak akkor lesz belőle, ha egyszer véletlenül telibe talál a levélíró. De tudjuk, nem zörög a haraszt…

És a haraszt addig zörög, amíg valaki öngyilkos nem lesz. Búcsúlevelet is hagy, Jerry pedig a szükséges nyugalom helyett egyre fokozódó izgalmak között találja magát. Mi állhatott az utolsó névtelen levélben, hogy a címzett ennyire végleges módot keresett a szabadulásra? A kisváros felbolydul, mindenhol csak erről beszélnek. A levelek meg csak jönnek, jönnek… Nyomoz a helyi rendőrség, bekapcsolódik a Scotland Yard névtelen levelekkel foglalkozó nyomozója, töri fejét a helyi lelkész felesége, Mrs. Dane Calthrop. Szerencsére felbukkan a környéken egy idős hölgy, aki szívesen kötöget és pletykál. Miss Marple szokás szerint mindent kiderít.

Agatha Christie egyik legkedvesebb műve volt ez, amin nem kell csodálkozni: remek alakok egy tökéletesen megrajzolt kisvárosban, kellően bonyolult bűntény izgalmas megfejtéssel.

A regény – más kiadónál, más fordításban – A láthatatlan kép címen jelent meg.

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »

John Grisham: Holló a hollónak

 

Három egykori becstelen bíró a floridai szövetségi börtönben tölti büntetését. Ők a Társak, ahogy a többiek nevezik őket. Egyikük adócsalásért ül, a másik elsikkasztotta a sorsjegyek bevételét, a harmadik karrierjének ittas kocsikázás vetett véget.

Mindennap találkoznak a börtön jogi könyvtárában, közösen sétálnak, munkaértekezleteket tartanak. Sorstársaik jogorvoslatot igénylő ügyeiben hetente folytatnak tárgyalást. A Társaknak azonban nem ez a legfontosabb tevékenységük. A szabadulásukig hátralévő időben meg akarnak gazdagodni, hiszen amire évek múltán elhagyják a börtönt, régi életükbe nem térhetnek vissza, újat pedig már nem kezdhetnek. Megszállottként írják leveleiket a börtön könyvtárában, és ragyogóan gonosz, elvetemült terveket szövögetnek. Közben furcsa elnökválasztás tartja lázban a nemzetet. A Társak megtervezik a tökéletes bűntényt…

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »

 

 

Exit mobile version