Túl a Szajna-parton – top 5 romantikus úti cél

Tóth Judit | 2010. Február 03.
Párizs, Velence, Róma – helyek, amelyek először eszünkbe jutnak, ha egy romantikus utazásra vágyunk. Szubjektív válogatásunkban most olyan úti célokat ajánlunk, amelyek kevésbé ismertek, de nem kevésbé romantikusak, mint világhírű konkurenciáik.

 1. Brugge – a flamand ékszerdoboz

Belgium büszkesége, a mesebeli Brugge, amelynek minden szeglete szerelmes sétákra csábít. A város macskaköves utcáival, keskeny csatornáival, kecsesen ívelt kőhídjaival és romantikus épületeivel tényleg elvarázsolja az embert. Brugge középkori belvárosa az UNESCO-világörökség része, így szépsége hivatalosan is kiemelkedő. A város egyik legmeghittebb helye a beginaudvar, ahol az ember akkor is csendben marad, ha ezt külön nem kérik. Az égbe nyúló tölgyek tövében apró kis épületek sorakoznak, megannyi hófehér házikó, amelyek egykor a begináknak adtak otthont, akik az apácákéhoz hasonló életmódot folytattak, de velük ellentétben nem voltak felszentelve.

Kora tavasszal különösen érdemes ide ellátogatni,  hisz ilyenkor illatos nárciszmező borítja az egész beginaudvart. Akik elfáradnak a városnéző sétában, lovas hintóra is ülhetnek, vagy a romantikus csatornákon ringatózva is körbejárhatják a várost, sőt egy hőlégballonból fentről is megcsodálhatják a flamand ékszerdobozt. Az édesszájúaknak pedig különösen érdemes egy brugge-i látogatást beiktatni, hisz a város 43 csokoládéboltja, csokoládémúzeuma és csokoládépiaca garantálja az édes élményeket.

Bővebb infó: www.brugge.be »

 2. Bath – romantikus fürdőzés Dél-Angliában

Bath Anglia egyik legszebb városa, amely nemcsak nevében, de a valóságban is igazi fürdő- és wellnessközpont, és Brugge-höz hasonlóan szintén a világörökség része. A fürdőkultúra kezdetei egészen a Római Birodalom koráig nyúlnak vissza, ekkor kezdték a környékbeli források áldásos hatását felfedezni. Az évszázadok során Bath hírneve mit sem csökkent, s az egymást követő uralkodók is igen nagy becsben tartották.

 

A város szíve és legfőbb látványossága a Római fürdő, amelyet Nagy-Britannia legromantikusabb épületének is megválasztottak már. A lenyűgöző templom és a hozzá kapcsolódó fürdőkomplexum az ország egyetlen meleg vizes hőforrására épült. A városban a Római fürdőn kívül is számtalan gyönyörű épület található. Az egyik legszebb a XVIII. században épült világhírű Royal Crescent (Királyi Félhold), de a XV. században épült bathi apátság és a világ egyik legromantikusabb hídjának tartott Pulteney híd is szemet gyönyörködtető. Bath romantikus hangulata a művészeket is megihlette. 1801 és 1806 között a városban élt Jane Austen is, aki két regényét is itt írta, s később több regényének filmváltozatát is itt forgatták.

Bővebb infó: www.visitbath.co.uk »

 3. Casablanca – egy legendás szerelem nyomában

Marokkó és Casablanca már önmagában is romantikus élmény, pláne, ha még a filmtörténet egyik kultikus színhelyére is ellátogatunk. Rick kávézóját, ahol Ingrid Bergman és Humphrey Bogart egymásba szeretett, és ahol kezdetét vette a filmtörténet egyik leghíresebb románca, egyetlen filmrajongónak sem kell bemutatni. A kávézót 2004-ben nyitották meg, és a legapróbb részletekig ügyeltek arra, hogy a hely a valóságban is ugyanúgy nézzen ki, mint ahogy azt a filmben láthattuk.

 

De Marokkó legnagyobb városa ezenkívül is számtalan különleges látnivalót kínál. Itt áll például a 25 ezer fő befogadására alkalmas II. Hasszán-mecset, amely a világ legmagasabb minaretjével büszkélkedhet. A mecset 13 év után, 1993-ban készült el. Földrengésbiztos, padlófűtéssel és elektromos ajtókkal van ellátva, és kiváló példája annak, hogyan lehet az évezredes kulturális örökséget a modern technika vívmányaival ötvözni.

Bővebb infó: www.visitmorocco.com »

 4. Romantika a svéd vadonban

Elsősorban megszállott természetimádóknak ajánljuk a svéd Bergslageni-erdőt, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy néhány napra hátat fordítsunk a civilizációnak, és a természet szépségén kívül csak egymásra figyeljünk. Egy romantikus erdei házikóban, a gyertyafénynél beszélgetve egyhamar bagatell kis semmiségnek tűnnek a hétköznapok problémái. Reggel madárdalra ébredünk, este a végtelennek tűnő svéd vadon zúgása ringat álomba. Napközben hatalmas sétákat tehetünk, jávorszarvasokat figyelhetünk, vagy egy kajakba szállva akár hódlesre is indulhatunk a közeli Skarsjön-tavon. De ha kedvünk tartja, áldásos erdei wellnesszel is kényeztethetjük magunkat a skandináv nyárban, a nyugtató szauna után megmártózhatunk a hűs vizű tóban, hanyatt fekve kémlelhetjük a csillagos eget, és hallgathatjuk a végtelen skandináv csöndet.

 

Bővebb infó: www.visitsweden.com »

 5. Lombok – Indonézia féltve őrzött titka

Lombok a világhírű Bali kissé háttérbe szorult kis testvére, amely épp ezért máig megőrizhette érintetlenségét. A vízesésekkel, buja zöld növényzettel és csodás tengerpartokkal büszkélkedő szigetre sokkal kevesebb turista látogat el, mint a szomszédos Balira. A sziget sokak szerint éppen olyan, mint amilyennek Balit képzelik azok, aki még soha nem jártak ott. Lombokon nemcsak a képeslapra kívánkozó strandok, de a sziget belső területei is sok-sok szépséget kínálnak. Itt található a 3726 méteres Mount Rinjani, amely Indonézia harmadik legnagyobb vulkánja, s amelynek meghódítása közben nemcsak a fantasztikus kilátásban, de megannyi vízesésben is gyönyörködhetünk.

Bővebb infó: www.lombok-tourism.com »

Legyél szerelmes és szerencsés!


Exit mobile version