Legyél te is profi utazásszervező: 6 tuti eszköz

nlc | 2010. Március 31.
Mielőtt súlyos pénzeket fizetsz ki egy-egy utazási irodának vagy szállásadónak, nem árt előzetesen tájékozódni a szállás minőségéről, az árakról, az ellátásról. Hogy hogyan? Ehhez adunk bevált tippeket!

Ha gondosan megtervezed a vakációdat, nagyban csökkented az esélyét, hogy a helyszínre érkezve kellemetlen meglepetésben legyen részed. Nézzük, milyen segítségeket vehetsz igénybe, hogy a nyaralás valóban álomvakáció legyen.

1. Prospektusok, katalógusok

Gyűjts össze a lehetőségekhez képest minél több prospektust az adott helyről, a környékről, így könnyedén megtervezheted a programodat a nyaralás ideje alatt. Az úti céltól függően beszerezheted őket utazási irodákban, idegenforgalmi képviseleteken, utazási kiállításokon, rendezvényeken, de az ismerőseid között is érdemes körbekérdezni, hátha akad valaki, aki járt már a kiszemelt vidéken, és összegyűjtötte a szükséges szórólapokat, brosúrákat.

2. Útikönyvek

Megfelelő útikönyv nélkül soha ne indulj útnak, sőt már utazás előtt tájékozódj belőlük. A legjobb, ha rögtön minimum két (vagy még több) különféle kiadványt szerzel be, mert mindegyik másban erős, és minél több információforrás áll rendelkezésedre, annál biztosabbra mehetsz. A legtöbb útikönyv szállásjavaslatokat is tartalmaz, és habár ezek többnyire a teljesség igénye nélküli felsorolások, azért belefuthatsz egész kellemes ajánlatokba is.
Tipp: Útikönyv.lap.hu »

Melyik útikönyvet miért érdemes beszerezned?

Lonely Planet-sorozat (Park Kiadó) – Iszonyatosan nagy mennyiségű praktikus információt tartalmaz. Rengeteg apró helyről is olvashatsz benne, olyanokról is, amiket sokszor még a térképen sem találsz meg. Minden településhez ajánl szálláshelyeket és étkezési lehetőséget. Hátránya, hogy a sok-sok szöveg mellett kevés a fotó.

Nyitott Szemmel sorozat (Kossuth Kiadó) – Gazdag, színes képanyaggal illusztrált sorozat, amely nemcsak a nevezetességekre fókuszál, hanem a mindennapi élet jellegzetes pillanatait is lencsevégre kapja. Rengeteg háttér-információt tartalmaz, inkább olvasmányos, mint praktikus. A látnivalókat számozott térképeken keresheted vissza.

Útravaló sorozat – Thomas Cook-útikönyvek (Alexandra Kiadó) – Séta- és túraútvonalak könnyen áttekinthető térképekkel, kevésbé ismert látnivalók, vásárlási ötletek – ezek a világ legjobb utazási szakértői által írt sorozat erősségei. Apró hátrány, hogy korlátozott terjedelme és a sok-sok színes fotó bemutatása miatt néhol felületes.

Marco Polo-sorozat (Corvina Kiadó) – Mérete miatt igazi kis zsebkönyv, színes fotókkal és komoly térképmelléklettel. Terjedelmi korlátozottsága miatt azonban csak a leglényegesebb információkat tudjuk meg az egyes látnivalókról.

Spirál Könyvek (Well-PRess Kiadó) – Konkrét útmutató (sétaötletek) arról, hogy hol mit nézzünk meg, tervezett útvonalak minden napra, sok-sok apró tipp, érdekesség. Lehet belőlük csemegézni.

Útitárs sorozat (Panemex Kiadó) – Vaskos, információkban és színes fotókban bővelkedő kiadvány ezernyi apró érdekességgel. A színkóddal ellátott fejezetek könnyen áttekinthetők, általános információk és regionális ismertetők egyaránt megtalálhatók benne. A látnivalók leírásán kívül közlekedéssel, vásárlással kapcsolatos tudnivalókkal is szolgál, sőt rengeteg szállás- és étteremajánlat, térképek és útiszótár is került bele, egyszóval nagyon komplex, színes-szagos kiadvány.

3. Térképek, útvonaltervezők

A hagyományos térkép is hasznos segítség lehet, de ennél sokkal korszerűbb és jobban használható, ha online térképet/útvonaltervezőt használsz az utazás megtervezéséhez. Erre persze leginkább akkor van szükséged, ha körutazást tervezel, vagy ha autóval indulsz útnak, és meg kell tervezned az optimális útvonalat.
Próbáld ki a Google Maps oldalát – itt nem csupán települések elhelyezkedésére kereshetsz rá, de megtervezheted az útvonalat (részletes infót kapsz a megtett kilométerekről, az út hosszáról stb.), megnézheted a domborzati viszonyokat, sőt műholdas felvételre is válthatsz. A Panoramio.com-ra feltöltött fotók geográfiailag pontosan megjeleníthetők a Google térképén, így több ezer önkéntes fotós alkotása is segíthet a megfelelő utazási célpont kiválasztásában vagy az adott környék feltérképezésében.
Az idei év kedvence a Bing Maps megújult felülete, amelyen a műholdfelvételek mellett részletes légi fotók segítenek a tájékozódásban. Baloldalt a Map Apps gombra kattintva bekapcsolható a Photosynth alkalmazás is, amely fantasztikus panorámaképekkel dúsítja fel a térképet. 

És hogy miért is jó ez?

A műholdfelvételekről kiderülhet például, hogy az ajánlott szálloda épp egy építkezés mellett helyezkedik el, vagy nincs is a környékén parkolási lehetőség, esetleg túl közel van a zajos vasútállomáshoz. Hidd el, ezeket jobb mihamarabb kideríteni!

Tippek:
Maps.Google.com »
Térkép.lap.hu »
Térkép24 útvonaltervező »
Panoramio.com »

4. Online szálláskereső, -értékelő weblapok

Ha utazási iroda által szervezett utat néztél ki magadnak, mielőtt lefoglalnád, érdemes kicsit utánaérdeklődni. Másold át a Google keresőjébe a szálloda/apartman/kemping és/vagy a település nevét, majd böngéssz a találatok között. Valószínűleg rengeteg releváns oldalt találsz majd (ha mégsem, az is elgondolkoztató), amelyeket érdemes átnézned. Elképzelhető, hogy egyes oldalakon eddig nem látott fotókat találsz a szállodáról, vagy kiderülhet, hogy más irodánál például olcsóbban juthatsz el ugyanoda. Nem ritka az sem, hogy bizonyos honlapokon szemléletesebb fotókat találsz egy-egy szálláshelyről, mint annak saját honlapján. Ha egyénileg utazol, és még nincs szállásod, szintén nagy hasznát veheted ezeknek a szolgáltatásoknak.

Lehetsz persze célirányos is – vannak olyan szálláskereső oldalak, amelyek hotelkritikákat (reviews) is közölnek (ilyen például a legnagyobb, legismertebb TripAdvisor). Érdemes egy ilyen honlapon is rákeresni a szállodádra, és elolvasni róla a kritikákat, mert nagyban befolyásolhatják a választásodat. Persze tudni kell olvasni a sorok között, hiszen egy amerikai turista már azért is hajlamos pontokat levonni, ha az adott szállodában a recepciós nem mosolygott rá szépen, vagy a szobai kávéfőző nem fekete volt, hanem kék. A TripAdvisoron kívül természetesen több utazással, úti célpontokkal vagy épp szállásokkal foglalkozó oldal létezik. Ezek egy része a szállások foglalását is lehetővé teszi. Figyelj arra, hogy a túl felpontozott vagy agyondicsért szállások is gyanúsak lehetnek.

Tippek:
TripAdvisor.com »
Booking.com »
YahooTravel.com »
Venere.com »
Szálláskereső.hu »

Érdemes az adott ország idegenforgalmi képviseletének honlapját is tanulmányoznod – ezeken is találsz szállásajánlatokat, programtippeket, képeket, videókat, térképeket és még rengeteg hasznos információt. A legtöbb ilyen honlap magyarul is olvasható.

Német Idegenforgalmi Képviselet »
Francia Idegenforgalmi Hivatal »
Osztrák Idegenforgalmi Képviselet »
Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal (csak angolul) »
Lengyel Idegenforgalmi Képviselet »
Horvát Idegenforgalmi Közösség »
Szlovén Idegenforgalmi Hivatal »
Cseh Idegenforgalmi Képviselet »

5. Közösségi portálok

Az utazási élményeket másokkal megosztani is öröm – szavakban vagy képekben egyaránt. A lényeg, hogy az ilyen élménymegosztó portálokon rengeteg hasznos tartalom keletkezik. A prospektusok, brosúrák ugyanis hajlanak a tájak, városok akár túlságosan is pozitív bemutatására. Látogass meg minél több, utazók által tartalommal feltöltött portált, és szemezgess mások élményeiből. Ha pedig kérdésed lenne, nyugodtan fordulj a közösség tagjaihoz, a segítség szinte soha nem marad el. Érdemes átböngészni a releváns lap.hu oldalakat, illetve a különböző utazási fórumokat is.

Tippek:
Ongo.hu »
Virtualtourist.com »
Nők Lapja Cafe – Utazás fórum »

6. Fotók, videók

Az interneten számos olyan tartalom áll rendelkezésre, amelyek segítségével még több információhoz juthatsz tervezett úti célodról. A Trekearth.com-on a Föld szinte minden országáról, megyéjéről, városáról találhatsz képeket, amelyeket amatőr és profi fotósok töltenek fel. A Panoramio.com hasonló elven működik, képei és a YouTube videói már a Google Maps térképein keresztül is elérhetők. A videomegosztó portálokon a települések vagy a szálláshely nevére célszerű rákeresned – nem egy miniútifilmet tudsz megnézni, néha még a leglehetetlenebb helyekről is.

Tippek:
Trekearth.com »
Panoramio.com »
YouTube.com »

Extra tippünk: utazással kapcsolatos, tematikusan összegyűjtött lap.hu oldalak gyűjteménye »

 

Exit mobile version