Karácsonyi varázslat: a legjobb adventi vásárok Bécsben

Összeállította: Sz. Zs. | 2010. November 24.
Európa szíve újra megdobban, alig kétszázötven kilométerre Budapesttől. Az adventi vásárok császári városa milliókat ölel keblére békés, mégis pompázatos hangulatban. Legyél ott te is!
 Adventi varázslat sült gesztenyével, forralt borral

A legismertebb és legimpozánsabb adventi vásár a Wiener Christkindlmarkt, amely évente mintegy hárommillió látogatót vonz az osztrák fővárosba. A bécsi Városháza előtti téren kialakított mesevilág, amelynek szerves része a karácsonyi vásár, idén ünnepli 25. évfordulóját. Az eredetileg gazdaságélénkítés céljából kitalált Wiener Adventzauber lényege az volt, hogy a Városháza előtti sötét, kopasz parkból hívogató, a gyermekszíveket megdobbantó, csillogó-villogó teret varázsoljanak Jézuska-műhellyel, feldíszített fákkal és egyéb attrakciókkal. A park legnagyobb fáinak feldíszítésére eleinte híres osztrák képzőművészeket, színészeket és énekeseket kértek fel. Így született meg például a 280 világító szívecskével ékesített Herzerlbaum, amely számtalan romantikus történetnek volt már tanúja.

Az évről évre megújuló Adventi Varázslat idén 145 standdal, óriás adventi koszorúval, pazar fényjátékkal, kézművestermékekkel, karácsonyfadíszekkel és számtalan ajándékötlettel várja a látogatókat.

A gyerekek kekszet süthetnek, karácsonyi lapokat, gyertyát és vázát készíthetnek a Jézuska-műhelyben – vagy mindent megtudhatnak a rádióműsorok készítéséről. Az egyik pavilont ugyanis igazi rádióstúdióvá alakították át, ahol a gyerekek kedvenc moderátora, Robert Steiner, és a stúdiópatkány Rolf Rüdiger avatja be a kicsiket és nagyokat az interjúkészítés rejtelmeibe.

Aki kicsit el szeretne menekülni a Christkindlmarkt zsivajától, az sétálhat a park mesésen feldíszített fái alatt, vagy meghallgathatja a Jézuskát, amint karácsonyi történeteket olvas a jászolnál.

Feltétlenül sötétedés után látogassunk el ide, esténként a legpazarabb a látvány. A fényárban úszó Városháza, a park fáira felaggatott sok száz lampion mind-mind mesebeli hangulatot áraszt. A zárással viszont nem viccelnek, este fél tízkor (hétvégén tízkor) pontban lekapcsolják a fényeket, így még jóval ezelőtt érkezzünk oda!

Christkindlmarkt am Rathausplatz, 1010 Bécs, Városháza Tér
Nyitva: 2010. november 13-tól december 24-ig; naponta 10.00–21.30., pénteken és szombaton este 22.00-ig, 24-én este 18.00-ig.
Bővebb infó: www.christkindlmarkt.at »

 További adventi vásárok Bécsben

Persze nemcsak a Városháza előtt, hanem városszerte további húsz helyszínen várják adventi és karácsonyi vásárok az osztrák fővárosba látogatókat. Igazából ki se tudjuk kerülni őket, akármerre vesszük az irányt.

A körülbelül 1280 óta piactérként funkcionáló Am Hof-on osztrák celebek osztják a forró puncsot a látogatóknak, akik sütemények, kerámiák és játékos karácsonyi dekorációk között válogathatnak a standoknál.

Kunst und Antiquitätenmarkt zu Weihnachten, Am Hof, 1010 Bécs
Nyitva: 2010. november 12-től

Üdítő változatosságot jelent a hagyományos karácsonyi vásárok fahéjillatú mesevilágával szemben a MuseumsQuartier Winter im MQ programsorozata. A múzeumnegyedben idén hat üvegből készült jégpavilonban mérik a forró puncsot és egyéb finomságokat, a karácsonyi hangulatot pedig a szomszédos épület homlokzatára vetített képek teszik teljessé. A jó hangulatról – a forralt bor és a puncs mellett – fény- és lézershow, valamint DJ-k gondoskodnak. Ha kellően felfűtöttük magunkat a tüzes italokkal, akár egy curlingversenyre is benevezhetünk a múzeum udvarán felépített jégpályán.

Az MQ boltjában formabontó karácsonyfadíszek és ajándékok széles választékába botlunk: a rendhagyó dolgokat kedvelők itt pimasz feliratokkal ellátott karácsonyi gömbök, söralátétek, nyuszi alakú gyertyák, mécsesek, angyalok vagy bohókás medálok között válogathatnak.

Winter in MQ
Nyitva:
2010. november 11. – december 23.
Bővebb infó: www.mqw.at/winter »

MuseumsQuartier

Kevésbé ismert, kevésbé pompázatos, mégis művészien elvarázsolt a spittelbergi karácsonyi vásár, ahol egyénileg kialakított faházikókban kínálják a vásárosok kerámiáikat és ékszereiket. Az összes vásár közül ez ejti leginkább rabul az embert – úgy érezhetjük magunkat, mintha egy elvarázsolt kis mesebeli világba csöppentünk volna bele. A főleg kézművesek és művészek lakta biedermeier városrész adventi vásárának választéka hűen tükrözi a lakók foglalkozását. Akad itt kézzel készített csokoládé, szőrme, bőráru, agyagedény, tűzzománc és ezüst ékszer vagy fafaragás.
A szűk kis utcákon karácsonyi bódék sorakoznak, ezeken kószálva nemes iparművészeti tárgyak között válogathatunk, de érdemes a galériák, kis boltok kínálatát is szemügyre venni. Természetesen itt sem hiányoznak a forró puncsot, forralt bort és különféle specialitásokat kínáló árusok.

Weihnachsmarkt
, Spittelbergviertel, 1070 Bécs
Nyitva: 2010. november 16-tól december 23.; hétfő–csütörtök 15.00–21.00; pénteken 15.00–21.30; szombat–vasárnap 10.00–21.30.
Megközelítés: 49-es villamossal (Stiftgasse megálló), 54A busszal (Ulrichs-Platz megálló), vagy a közeli Volkstheater megállóig az U2 vagy U3 metróval.
Bővebb információ: www.spittelberg.at »

Spittelbergi karácsonyi vásár

Keskeny utcácskákon kanyarog végig az Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon. A Schottenkirche mellett kizárólag osztrák kézművesek által előállított portékát találhatunk, főleg fajátékokat, ezüst ékszert, karácsonyfadíszt, gyertyát és egyéb kézművestermékeket, üvegárut, fonott és faragott kosarakat és ládikákat, főzött szappanokat. A programot népzene, bábjáték és adventikoszorú-készítés egészíti ki. A különleges hangulatú kis karácsonyi vásárt egyre több turista fedezi fel magának a belváros szívében.

Altwiener Christkindlmarkt, Freyung, 1010 Bécs
Nyitva: 2010. november 19. – december 23. naponta 10.00–21.00
Bővebb információ: www.altwiener-markt.at »

A Habsburgok korának hangulatát idézi a Schönbrunni Kastély barokk kulisszái előtt pompázó karácsonyi vásár, ahol a karácsonyfa előtt felállított színpadon osztrák és nemzetközi karácsonyi dalokat adnak elő a meghívott kórusok. Ezt a karácsonyi vásárt elsősorban azoknak ajánljuk, akik szívesen visszacsöppennének egy kicsit a Monarchia idejébe. Az egykori Habsburg-rezidencia kulisszái előtt felállított kulturális és karácsonyi piac méreteiben ugyan nem veszi fel a versenyt a városháza előtti nagyszabású forgataggal, a díszudvaron felállított mintegy félszáz bódé látványa és a kastélyparkban tett séta azonban kárpótol mindenért. A hétvégéken a gyerekek kekszet süthetnek az udvari sütödében, mi pedig adventi koncertek hallhatunk a karácsonyfa előtti színpadon – a gospeltől kezdve a fúvószenékig. A standoknál bécsi és különböző osztrák specialitásokat kínálnak, a jó közérzetről frissen készült finomságok, forraltbor- és puncsárusok gondoskodnak.

Szervezett idegenvezetések keretében a látogatók mindent megtudhatnak a Habsburgok karácsonyi szokásairól is.

Adventmarkt, Schloss Schönbrunn, 1130 Bécs
Nyitva: 2010. november 20-tól december 26-ig naponta 10.00–21.00, december 24-én 10.00–16.00, december 25–26-án 10.00–18.00
Megközelítés: U4 metróval Schönbrunn vagy Hietzing megállóig, 58 vagy 10 villamossal, 10A busszal. Ha kocsival megyünk, a parkolásért fizetnünk kell.
Bővebb információ: www.weihnachtsmarkt.co.at »

Egy egész karácsonyi falu várja az érdeklődőket a Szépművészeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum között fekvő Mária Terézia téren. Mintegy ötven árus portékái közül szemezgethetünk, a különleges karácsonyi ajándékoktól kezdve egészen a hagyományos iparművészeti tárgyakig. Na persze itt is belefuthatunk egy-két giccsparádét felvonultató árusba, de azért inkább az igényes ajándékok dominálnak. A csodálatosan feldíszített karácsonyi standok és az ínycsiklandó kulináris élvezetek széles skálája mellett tipikus osztrák fúvószene, valamint gospelkórusok és más együttesek gondoskodnak a hamisítatlan adventi hangulatról.

Ez a vásár rögtön a múzeumnegyed mellett található, és a városháza sincs messze, így érdemes mindegyik helyszínt útba ejtenünk. Sőt a két múzeum is megér egy-egy misét…

Weihnachtsmarkt auf dem Maria-Theresien-Platz, Bécs
Nyitva: 2010. november 17-től naponta 11.00–22.00, december 24-én 11.00–15.00
Bővebb információ: www.weihnachtsdorf.at »

A Karlsplatzon kialakított karácsonyi vásárban az érdeklődők azt is megleshetik, miként készülnek a kézművestermékek: a látványműhelyekben a szemük láttára formálódnak a kerámiaedények, fafaragások és textilekből készült karácsonyi kiegészítők. A karácsonyi tumultusban felbukkanó angyalok pedig nemcsak a békére hívják fel a figyelmet, hanem táncra invitálják a látogatókat.

A Cobenzlen az adventi hétvégeken megrendezett karácsonyi biovásárból bécsi bort, puncsot, sült gesztenyét, sajtokat, szárított gyümölcsöt és vadspecialitásokat vihetnek haza az igazi ínyencek. A szortimentet könyvek, vizeskancsók és fenyőfák egészítik ki.

Bécs legmagasabban fekvő karácsonyi vásárát a Wilhelminenbergen találjuk, ahol a forró puncs és kézművestermékek mellett egy kétszáz négyzetméteres korcsolyapálya is várja a magaslati levegő szerelmeseit.

Nyílt titoknak számít az Altes AKH területén felállított karácsonyi falu, ahol a művészitől az eredetiig, a drágától a nemesig mindenféle ajándékötlettel találkozhat a látogató. A gyerekeket és gyermeki lelkületűeket körhinta és karácsonyi kisvasút várja.

Adventmarkt
, Hof im Alten AKH, 1090 Bécs
Nyitva: 2010. 11. 13-tól

 További bécsi karácsonyi vásárok helyszínei:
Adventmarkt, Mahlerstraße, 1010 Bécs, 2010. 11. 12-től

Adventmarkt, Oberes Belvedere, 1030 Wien, 2010. 11. 19-től

Mittelalterlicher Weihnachtsmarkt, a Hadtörténeti Múzeum előtt, az Arsenalban, 1030 Bécs, 2010. 12. 3-tól

Adventmarkt, Resselpark, 1040 Bécs, 2010. 11. 19-től

Adventmarkt, a Maria Hilf Templom előtt, 1060 Bécs, 2010. 11. 13-tól

Adventmarkt, Favoritenstraße/Quellenstraße, 1100 Bécs, 2010. 11. 12-től

Adventmarkt, Fußängerzone Favoriten, 1100 Bécs, 2010. 11. 13-tól

Adventmarkt, Meidlinger Platzl, 1120 Bécs, 2010. 11. 13-tól

Adventmarkt, Am Platz, 1130 Bécs, 2010. 11. 19-től

Adventmarkt, Türkenschanzpark, 1180 Bécs, 2010. 11. 13-tól

Adventmarkt, Franz-Jonas-Platz, 1210 Bécs, 2010. 11. 12-től

Adventmarkt, Kinzerplatz, 1210 Bécs, 2010. 11. 26-tól

Maurer Winterzauber, Maurer Hauptplatz, 1230 Bécs, 2010. 11. 26-tól 

bécs.lap.hu »

Exit mobile version