Egy üres lapokból álló könyv lett bestseller

nlc | 2011. Március 09.
Amire minden férfi gondol a szexen kívül - feltehetően hangzatos címe miatt lett bestseller egy "szótlan" könyv az Egyesült Államokban.

Zsaruvér: az újraértelmezett Magnum-bajusz diadala » 

Bár az „elmés” kötet tökéletesen betűmentes, fülszövege sokat ígérő: beharangozza, hogy a könyv felfedi a férfiagy működésének rejtelmeit, bepillantást enged abba a gondolatgazdagságba, mely az erősebb nemet foglalkoztatja elméjében – a szexen túl.

Ezután következik 200 oldalnyi semmi. De legalább nem túl drágán: a könyv 1400 forintnyi összegbe kerül. Szerzője, Sheridan Simove egyébként egy férfi, aki leghagymázosabb álmaiban sem hitte volna, hogy műve még Harry Pottert is megelőzi kelendőségben. A könyv rakétaként hasít felfelé a bestsellerlistán: a 134 256. helyről a 744-re szökkent.

A vevőkör főként diákokból áll, akik jó viccnek tarthatják, és emellett jegyzetelhetnek is bőven bele, elvégre nem akadályozza őket semmilyen szöveg a kötetben. Rajtuk kívül bizonyára akadtak és akadnak olyanok, akik „hirtelen felindulásból” követték el a könyvvásárlást: bele sem lapoztak, mert a cím azonnal rabul ejtette őket. Hogy aztán otthon dühöngtek-e, vagy röhögtek a semmitmondó könyvön – és magukon –, nem tudni.

Persze nincs új a nap alatt: nem először kerül “semmi” boltokba. A néhai Frank Zappa amerikai zenész Hallgatásaim címmel adott ki évtizedekkel ezelőtt egy nagylemezt, melyen semmi sem hallatszott, legfeljebb némi sercegés. Magyarországon Friderikusz Sándor örvendeztetett meg – vagy bosszantott fel – sokakat egy szintén tökéletesen szótlan könyvvel.

Exit mobile version