Az Anti Fitness Clubbal csap össze Tolvai Reni

SN | 2012. Január 19.
Tavaly egy ország sértődött meg Wolf Kati 22. helyezésén, de annyira mégsem, hogy idén ne induljunk az Eurovíziós Dalfesztiválon. Íme, a hazai pályázók; szerinted kit kéne bevetnünk titkos fegyverként?

Minden évben nagy a felhajtás az Eurovíziós Dalfesztivál körül – idén ezt még lehetett fokozni a húsz magyar jelölt versenyeztetésével, hogy aztán annál nagyobb átéléssel drukkolhassunk majd a „mi lányunkért”/„mi fiunkért”. Rajtunk és a Nők Lapja Café olvasóin ne múljon a siker: segítünk a döntésben. Négy cikkben mutatjuk be az induló honfitársakat – köztük olyan megasztáros nagyágyúkkal, mint Tóth Gabi vagy Caramel, és olyan reménységekkel, mint a Compact Disco vagy a Fábián Juli & Zoohacker. A lehető „legeurovíziósabb” szempontok alapján értékeljük a dalaikat – vasárnaptól pedig kérjük, szavazzatok rájuk!

Az osztályozás szempontjai

Mennyire fülbemászó? A füles ábra azt jelzi, mennyire halljuk meg a számban az a dallamot, amit  akkor is dúdolunk majd, ha nem akarunk.
Mennyire szívküldi? A szívecskés piktogrammal az értékeljük, mennyire érint meg a zene – mennyire megható, lesz-e belőle „mi dalunk”.
Mennyire rihanna? A harmadik kategória segítségével azt keressük, mennyire várhatóak látványos, szórakoztató, esetleg sokkoló színpadi elemek az előadótól. Olyasmi, amitől megvadulnak majd a kontinens szavazói.


Anti Fitness Club: Lesz, ami lesz

Molnár Tamás

Bár az Eurovízió hagyományosan a könnyed pop terepe, ha 2007-ben nyerhetett a finn Lordi egy hard rockot dicsőítő számmal, akkor a magyar emósokat is hiba volna leírni az elején. Ez a tépelődő szerelmes szám alkalmas lehet Európa tiniszívcsakrájának megnyitására, bár a magyar szöveget nem értenék. Cserébe a refrént annyiszor énekli Molnár Tamás, hogy a szám végére garantáltan belemászik az ember fülébe. Látványos táncelemekre nem számítunk a fiúktól, de az énekes most is tapsolásra bírhatja a közönséget és a srácok megjelenése egyedinek számítana a nemzetközi mezőnyben. Az biztos, hogy a sok VIVA Comet-, Bravo Otto- és Fonogram-díj után logikus lépés volna számukra az Eurovíziós Dalfesztivál meghódítása.

Compact Disco: Sound of Our Hearts
Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba, Behnam Lotfi

A srácok annyira nemzetköziek, hogy az első számuk után sokaknak le sem esett, hogy ők a mieink. Ez a dalfesztiválon előnyükre és hátrányukra is válhat, egyrészt már beszivárogtak a nemzetközi zenei életbe, tehát meg tudják állni ott a helyüket, másrészt viszont nincs kezükben a hatásvadász fegyver, hogy egy kis egzotikus, magyaros hangulattal találják szíven az európai szavazókat. Pedig nem telt volna sokba egy kis népdalrészletet keverni az általuk vitt popos elektronikába. A mostani érzelmes dalra, aminek ígéretes magyar címe: Szívünk hangja, biztos egymásra borulna a bakui koncertek közönsége, és a zongoraszó meg az izmosabb basszus megadja majd a megakoncertekhez illő fennköltséget. Azt pedig már a fröccsöntött legófrizurával és vidám törpékkel fellépő Sooerii és Poolek is bebizonyította, hogy az elektronikus zenében is létezik ütős színpadi látvány.

Fábián Juli & Zoohacker: Like A Child
Palásti Kovács Zoltán és Fábián Juli

Fábián Juliék száma annyira pozitív, hogy színes kis műanyaglabdának érezzük magunkat tőle, amint egy életigenlő autóreklámban pattogunk bele gondtalanul a nagyvilágba. Ez köszönhető az egyre magasabbra törekvő dallamnak és a párszor megjelenő gyerekhangoknak. Az énekesnő egyedi, fátyolos hangja nem feltétlen illik az Eurovízió szintetikus világába, és a refrént sem olyan könnyű vele énekelni, mégis beveszi magát az ember fejébe. A színpadon igazán nőies jelenség, aki sok helyen lépett már fel Nyugaton és itthon is különböző együttesekben. Jazzénekesként kezdte, úgyhogy a hangja magabiztos, és nem csúszhat úgy el, mint a NOX énekesnőjéé a 2005-ös versenyen.

Tolvai Renáta: Élek a szemeidben
Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István

A diszkópop, a magyar népzene és az afrikai dobok villámrandiznak ebben a dalban, ami kifejezetten az Eurovízióra készült, és az volt vele a cél, hogy boldogságot és reményt sugározzon. Tolvai Reni száma pontosan olyannak tűnik, mintha egy algoritmussal kiszámoltatták volna az eddigi döntősök alapján a tuti eurovíziós számot, így ha nem akarunk kockáztatni, akkor jó választás lehet. A szükséges versenyrutin megvan Reninél: nemcsak a Megasztárt nyerte meg, de egy Hajdú-Bihar megyei eurorégiós fesztivált is, egy romániai könnyűzenei fesztiválon pedig a második helyet csípte meg. Abban is bízhatunk, hogy szőke fürtjeivel és szempillája finom rezdüléseivel hipnotizálja majd a szavazókat. Ráadásul pár hónapja papírja is van arról, hogy magyar.

Dancs Annamari: Feel
Dancs Annamari

Az énekesnőnek valószínűleg a szeme se rebbenne az élő tévés közvetítések alatt, miután nagyjából a színpaddal fekszik és kel tízéves korától, komoly zenei háttér áll mögötte, és a magyar médiát is végigjárta. A Live for your Life című slágerét több európai rádióban játszották Litvániától Görögországig, úgyhogy van benne valami plusz, ami végre mellénk állíthatja Európát. A szám nagyon emlékeztet Wolf Katiéra (…), csak több benne a diszkó, de hasonlóan dallamos és szívmelengető. Az áriázós betétnél pedig menthetetlenül belesírhatna a poharába a közönség Bakuban. Lehet, hogy kevesebb rajongója van itthon, mint a mezőny megasztárosainak, viszont tökéletes képviselője annak a fajta könnyed, szórakoztató zenei világnak, ami az Eurovízió lényege.

Exit mobile version