Tévéműsor egész hétre

eFeS | 2013. December 09.
Itt a tél, melynek most még csak fahéj- és szegfűszegillatú, gyertyafényes mosolyát látjuk, a zord, fagyos és kegyetlen tombolását még elrejtik a karácsonyra váró fenyőfák. Készülődünk. Este pedig tévézünk...
Tévéműsor egész hétre

Hétfőn terem babér Bones mellett is, ugyanis David Fincher, a thriller műfajának jelenlegi legjobbja mesél nekünk A zodiákus néven ismert sorozatgyilkosról (Viasat3, 21.20), aki San Francisco lakosságát tartotta rettegésben, és akit a mai napig nem sikerült elfogni. Érdekes film azonban a kissé riasztó című Rémbo fia (FEM3, 21.10) is, amiben egy bigott vallásos tilalmak között nevelt kissrác talál rá élete valódi értelmére, a filmezés szabadságára. Egy misztikus és romantikus ír történettel tromfol minderre a Duna Tévé (21.25-től):
Neil Jordan filmjében Ondine
, a vízi nimfa alakja elevenedik meg gyönyörű tájakon és széles hullámokban tarajozódó érzelmekben.

Kedden viszont igencsak fel kell kötnie a gatyát Mentalista barátunknak. Bár Lars von Trier önmarcangoló Melankóliája (HBO2, 19.50) nem hiszem, hogy sok nézőt vonz ebben a korai időpontban, és Mel Gibson patetikus Hazafiját (FEM3, 21.10) is látta már mindenki, akit megérintenek az ilyen „lobogó ingben, egyedül szemben a túlerővel” típusú férfias kalandok; a minapi/jelenlegi gazdasági válság lehetséges okait izgalmasan vizsgálgató Krízispont (Duna, 21.30), vagy az Egy igaz ügy (Viasat3, 21.20) című Sean Conneryvel és Ed Harrisszel súlyosbított krimi azért elég érdekes alternatíva.

Szerdán azonban Szulejmán megint megúszhatja… Danny Blue (Story4, 21.10) éppen végez, mire az öregnek jelenése van, a Mezítlábas szerelem (Duna, 22.00) pedig nem lehet ellenfél egy ekkora uralkodónak. (Pedig nem ártana komolyan vennie ezt a kifejezetten bájos, üde és megható szerelmi történetet…) A Da Vinci-kódot (SuperTV2, 22.00) meg válassza az, aki még esetleg nem látta! (Ha ismerjük a végét, már közel sem olyan izgalmas ez a vallás- és kultúrtörténeti thriller…)

Csütörtökre egyértelműen a Bor, tangó, kapufa (HBO Comedy, 20.30) című vérbő és megkockáztatom, felszabadító (rúgás) erejű dán komédia a legjobb választás, ugyanis mind a Harrison Ford és Julia Ormond által főszerepelt Sabrina (FEM3, 21.10), mind Koltai mélabús lovielégiája, a Sose halunk meg (Duna, 21.55) a könyökünkön jön már ki.

Pénteken az éjszakába nyúlik egyik kedvenc filmem, Luis Buñuel Az öldöklő angyal (Duna, 23.45) című alkotása. Az 1962-ben készült, igen rejtélyes filmklasszikus egy bizarr történetet mesél el, melyben egy elegáns társaság képtelen elhagyni azt a helyiséget, ahol egy opera-előadás után összegyűltek… Addig is azonban igen széles a kínálat. A Vidocq (film+, 19.00) például egy igen fantáziadús képi világú, viktoriánus kori krimi, míg a Durr, durr és csók (Viasat3, 21.20) szintén krimi, méghozzá egy mai, friss és igen szórakoztató darab, csak éppen most vígjátéki felhangokkal. Az Emmanuelle-t (Story4, 22.10) ezúttal az egzotikus Seychelles-szigeteken nézhetjük meg, A faun labirintusa (film+, 23.00) viszont Franco spanyol fasizmusának borzongató világát tárja fel költői erővel. A lánc (FEM3, 23.35) szintén rabságban tart, itt azonban jó értelemben: az istenfélő, bölcs blueszenész (Samuel L. Jackson) ilyen drasztikus eszközzel tartja távol „áldozatát”, a kisvárosi kurvát (Christina Ricci), korábbi életének minden keservétől.

Szombaton, feltéve, ha nem ébresztjük fel az alvó Alain Delont (Ne ébreszd fel az alvó zsarut! – Duna, 21.10), tulajdonképpen tarthatunk egy alternatív nőnapot is a tévé előtt. A stepfordi feleségek (TV2, 19.30) például abszurdba hajló, maró szatíráját adja az úgynevezett „hagyományos női szerepeknek”, míg Clara Campoamor (m2, 20.45) élete tulajdonképpen egyet jelent a huszadik század első felének spanyol és európai női egyenjogúsági mozgalmainak történetével. Később pedig Meryl Streeppel kalandozhatunk Veszélyes vizeken (Viasat6, 22.00), vagy éppen Cameron Diazzal Féktelen Minnesota (Viasat3, 22.55) útjain.

Vasárnap. Na, pont Erin Brockovich (FEM3, 21.20) és az ő zűrös természete maradt ki a tegnap estéből! Hóna alatt a pulyákkal, fél kézzel tolva a megrakott babakocsit, tűsarkokon egyensúlyozva, tegnap reggeli sminkben ő aztán még tudta volna osztani az önmaguk vélt fontosságába szerelmes pasikat! Nem baj, majd ma. Előtte azonban nézzük meg a pompás kiállítású Hercegnő (FEM3, 19.10) című drámában Keira Knightley-t is. A harcos (m1, 22.45) című remek bunyós film azonban már inkább a pasikhoz szól, még akkor is, ha a sztori bőven túlmegy az agyatlan pofozkodáson: Christian Bale egyenesen el-ké-pesz-tő. Jim Jarmusch 2009-es, igen transzcendens és igen megfoghatatlan krimije, Az irányítás határai (m1, 0.40) viszont már csak kizárólag azokhoz szól, akik egy ilyen filmért is képesek fennmaradni a fagyos, jeges decemberi éjszakában.

Exit mobile version