5 tudományos ok, amiért mindig a sötét oldal győz

Mozi24 | 2014. Február 05.
A Star Wars-filmek példáján megmutatjuk: tudományos szempontból mindig a rossznak kellene nyernie.

1. A fekete szín bizonyítottan nyomasztóan hat az emberekre

A Star Wars negyedik részének elején a rohamosztagok szétrobbantják a lázadók tömegét, majd ahogy a füst eltűnik, megjelenik ez a hatalmas fekete alak. És máris tudjuk hogy rossz, pedig csak pár másodpercig láttuk a képen.

Ezért működik: A ’80-as évek vége felé fedezték fel tudósok, hogy a feketétől agresszívebbek leszünk. Kipróbálták: egy hokicsapat mezének színét a szezon közepén feketére váltották. Az eredmény: a korábbiakhoz képest sokkal több büntetőpont, gyakoribb összetűzések a bírókkal, és a pályán összességében kegyetlenebb játék. Ezen kívül: a feketét nem nagyon azonosítjuk jó dolgokkal, egyfajta nemkívánatos szennyeződésre emlékeztet bennünket. (Képzeld csak el, hogy éreznél, ha az egyik fogad befeketedne?)

2. Aki gonosz dolgokra gondol és ökölbe szorítja a kezét, erősebb lesz.

Ha jobban megnézed, Darth Vader folyamatosan szorongat valamit. Az övét, a fénykardját, a szék karfáját vagy éppen a lázadók torkát. Akkor is ökölbe szorítja a kezét, ha valakit a sötét oldal erejéről igyekszik meggyőzni.
Ezért működik: Ha fizikailag megmarkolunk valamit, az növeli a kitartásunkat és az akaraterőnket. Egy kísérletben az emberek kétszer annyi ideig bírták a fájdalmat, ha közben valamit megmarkoltak – jelen esetben a másik kezüket jeges vízbe lógatták. És igen, a Harvardon csináltak egy kísérletet a gonosz gondolatokkal is. Három csoportra osztották a résztvevőket, akiknek ugyanakkora súlyt kellett megtartaniuk. Az első csoport nem gondolt semmi különösre, a másik szép dolgokat vizionált saját magáról, a harmadiknak pedig gonosz dolgokra kellett gondolnia, például arra, hogy csatlakozik a sötét oldalhoz. A harmadik csoport tovább bírta tartani a súlyt, mint az első kettő. Ez megmagyarázza, miért akkor győzte le Luke Skywalker Darth Vadert, amikor iszonyatosan berágott rá.

3. Az arrogancia növeli az önbizalmat

Vader nem egy szerény ember. Amikor először találkozik Luke-kal szemtől szemben, azt mondja neki: „Gyere velem, és együtt fogunk uralkodni a galaxisban, mint apa és fia!” Amikor legközelebb találkoznak, Vader ugyanolyan magabiztossággal azt mondja: „Lebecsülöd a sötét oldal hatalmát. Ha nem harcolsz, a végzeted felé tartasz.” És közben úgy áll ott, betölti az egész szobát.
Ezért működik: Először is, a Vader-féle testhelyzet megnöveli a tesztoszteronszintet. Ez a tartás az alfa hímet jelenti a testbeszédben. Egy kísérlet során azt találták, ha valaki kap egy egolöketet, utána sokkal tovább és keményebben dolgozik egy feladaton. Ezenkívül dominánsnak és kedvelhetőnek tűnik a többiek szemében. A kísérlet azt is megmutatta, bármennyire ellenszenvesnek tartjuk az arrogáns, büszke embereket, valójában elhisszük, amit ezzel magukról hirdetnek.

A cikk folytatását megtaláljátok a Mozi24 oldalon.

Exit mobile version