Le akarták tartóztatni Roman Polanskit

nlc | 2014. Október 30.
Az amerikai hatóságok szerették volna elérni, hogy vegyék őrizetbe a lengyel származású művészt.

Kihallgatták csütörtökön Krakkóban Roman Polanskit, az Egyesült Államokban egy évtizedekkel ezelőtti nemi erőszak miatt még mindig körözött világhírű filmrendezőt.

A filmrendező kiadatását és letartóztatását egy 1977-es bűncselekmény miatt kérte az Egyesült Államok: Polanski egy 13 éves lányt erőszakolt meg. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.

Az amerikai igazságszolgáltatás 2009 őszén elérte, hogy a rendezőt letartóztassák. A zürichi filmfesztiválra tartott, hogy életműdíját átvegye, amikor a svájci rendőrség letartóztatta. Az “ideiglenes kiadatási őrizetet” óvadék ellenében, jeladóval ellátva házi őrizetben, svájci villájában töltötte. Svájc 2010 júniusában elutasította a kiadatást, alig egy év után Polanski ismét szabad volt.

Lengyel lapértesülés szerint az amerikai hatóságok megpróbálták elérni, hogy az ő elfogatóparancsuk alapján tartóztassák le a varsói Zsidó Múzeum avatására néhány nappal ezelőtt a lengyel fővárosba érkezett, lengyelországi születésű, lengyel-francia állampolgárságú sztárrendezőt.

Varsó nem lát okot arra, hogy őrizetbe vegye, és kiadja az Egyesült Államoknak a 81 éves rendezőt, mert a neki felrótt bűncselekmény már elévült Lengyelországban, ráadásul a kérést formai hibára hivatkozva utasították el: nem volt lengyelre lefordítva. Polanskit kihallgatták a krakkói ügyészségen, de megtagadta a válaszadást a kérdésekre. Nem vették őrizetbe, az eljárás idején a hatóságok rendelkezésére kell állnia. A lengyel-francia állampolgárságú rendező 1978 óta Franciaországban él, nem érvényesek rá az amerikai jogszabályok. Médiaértesülések szerint Polanski újabb filmet tervez, amelyet Lengyelországban is forgatnának.

Exit mobile version