Nagy ára lehet, ha bányatóban fürdünk

nlc | 2016. Június 25.
Pest megyében 49 bányatóból csak kilencben lehet fürdeni, aki mégis tilosba téved, akár 150 ezres bírságra is számíthat.

Sokan járnak bányatavakra fürdeni, de kevesen vannak tisztában a biztonságos fürdőzés szabályaival.

Szoboszlai Zsuzsanna, a Pest megyei rendőrség részéről arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányatavak, szabad vizek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a kiépített strandok, ezért fontos hangsúlyozni, hogy ahol kint van az úszást, fürdést tiltó tábla, ott nem csak fürödni tilos, hanem például gumimatraccal, vízibiciklivel bemenni és ezekről vízbe ugrani. A bányatavak nagyon hirtelen mélyülnek, egyes helyeken néhány lépést megtéve már tíz méter mélyek lehetnek, ami azt is jelenti, hogy rendkívül hirtelen hűlnek le – írja az Origó.

Érdemesebb olyan strandra menni, ahol lehet zuhanyozni, és jelen vannak képzett életmentők.

Akik a tiltás ellenére bemennek bizonyos bányatavakba, szabálysértést követnek el. Ha a helyszínen szabnak ki rájuk büntetést, annak összege 5-50 ezer forintig terjedhet, ha pedig eljárást indítanak ellenük, akár 150 ezer forintos bírságot is fizethetnek. A hat éven aluli vagy tizenkét évesnél fiatalabb, de úszni nem tudó gyermekek csak szülői felügyelettel mehetnek a vízbe.

Exit mobile version