Kígyók, cápák, mérges pókok: meglepő gyilkosok előzik a rettegett állatokat

Horowitz Katalin | 2017. Január 18.
A csúszómászók, az ízeltlábúak és a tengeri ragadozók is sok ember rémálmai között szerepelnek. Azonban ezek az ijesztő külsejű lények távolról sem az állatvilág legelvetemültebb gyilkosai. Meglepő statisztikák következnek!

Ausztráliáról úgy tartja a közvélekedés, hogy ott szinte minden élőlény meg akarja ölni az embert. Számtalan rendkívül erős mérgű kígyó, pók, medúza és hasonló él a szigetországban, amelyek harapása vagy csípése akár több emberrel is végezhetne. Sőt még az ausztrál növényvilág bizonyos képviselőivel sem tanácsos összefutni egy sötét mangroveligetben.

A Melbourne University kutatói most kórházi jegyzőkönyvek, az Ausztrál Egészség- és Jólétügyi Intézet adatai, valamint 2000 és 2013 közötti hullaházi adatok elemzésével próbálták kideríteni, hogy melyik állat a legelvetemültebb gyilkos, és meglepő eredményeket kaptak.

Mi más lenne, mint a kígyók?!

Nos a csúszómászók az elmúlt szűk másfél évtizedben mindössze 27 ember halálát okozták, így eléggé a lista végére szorultak. Érdekesség, hogy a méh- és darázscsípések miatt is ugyanennyi ember vesztette életét, igaz, ebben a kategóriában közel 42 000 kórházi kezelésre is szükség volt, ám dr. Ronelle Welton, a melbourne-i egyetem Ausztrál Mérgezési Egységének munkatársa hangsúlyozta, a méhek és darazsak esetében nem a méreganyag, hanem a csípés miatti allergiás reakció miatt volt szükség orvosi kezelésre.

Ausztráliában egyébként több mint 140 szárazföldi – és néhány vízi – kígyófaj él, ennek ellenére annak az esélye, hogy kígyómarás okozza az ember halálát, viszonylag csekély. A fenti 42 000 kórházi kezelésből a kígyómarás csak 6000 embert érintett másfél évtized alatt. Ez azt jelenti, hogy évente valamivel több mint 16 embert kellett kórházba szállítani kígyók miatt.

Akkor biztosan a pókok!

Ez sem stimmel, Weltonék elemzése alapján 11 000 esetben volt szükség kórházi kezelésre pókcsípés miatt. Annak ellenére, hogy például Ausztráliában él a világ egyik legerősebb mérgű pókja, a tölcsérhálós pók, amelynek mérge 30 percen belül végez egy felnőttel, az ezredforduló óta egyetlen haláleset sem történt, amelyért pókok lennének felelősek. Az utolsó ismert haláleset 1999-ben történt, amelyet egy vöröshátú pók okozott. A tölcsérhálós kollégák esetében ennél is régebbre kell visszanézni.

A tölcsérhálós pók mérge ellen már van hatékony ellenszer (Fotó: Tumblr)

“Az utolsó ismert haláleset 1980-ban történt, még azelőtt, hogy a tölcsérhálós pók ellenmérgét kifejlesztették volna – magyarázta dr. Welton. – Azóta nagyon sikeresen működik a kezelés.”

Na jó, a cápák a legdurvább gyilkosok, és kész!

Tévedés! A cápáknak nagyon rosszat tett James Cameron 1975-ös filmje, ezek a porcoshalak ugyanis 26 halálesetért tehetőek felelősek 2000 óta – összehasonlítva ugyanennyi idő alatt 5000 ausztrál fulladt vízbe, és közel 1000 ember halt meg égési sérülés miatt.

Ausztrália vízi állatai közül még a krokodilokat övezi tisztelettel vegyes félelem, ők azonban még a cápáknál is ritkábban ölnek: 19 emberélet szárad hidegvérű lelkükön az ezredforduló óta.

Ausztrália legnagyobb gyilkosai pedig a…

A lovak! A vérszomjas patások ugyanis 74 esetben okozták emberek halálát. Őket meglepő módon a tehenek és a kutyák követik a feketelistán. De ezen a ponton érdemes körülnézni a világ más tájain is, hogy árnyaljuk a képet.

Íme Ausztrália leghalálosabb állata! (Fotó: Tumblr)

Két évvel ezelőttről származik az az infografika, amelyet Bill Gates is publikált Twitter-csatornáján. Az adatok több forrásból, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a krokodiltámadásokat regisztráló crocodile-attacks.info, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adataiból és több tudományos kutatásból származnak.

Ez alapján a bolygó egyik legnagyobb gyilkosai a moszkitók, igaz, esetükben nem saját méreganyag, de még csak nem is allergia a veszély forrása, hanem az általuk terjesztett betegségek. A kígyók itt már feljebb vannak a listán, valószínűleg az olyan, sűrűn lakott területek miatt, mint például India, ahol szinte hétköznapi dolognak számít, ha valaki hazaérve egy kobrát talál a nappaliban tekergőzve. Érdekesség, hogy az adatok szerint 2014-ben világszerte tízezer ember halálát okozták a csigák. A pontosság kedvéért valójában a csigaláz vagy Katayama-láz a halál kiváltója, amelyet fertőzött csigákról leváló paraziták terjesztenek az édesvíz közvetítésével.

Ahogy Welton is rámutatott, a fenti számok tükrében nyugodtan felejtsünk el minden, állatokkal kapcsolatos fóbiát, balesetekből, illetve az emberi működés miatti megbetegedésből és halálból nagyságrendekkel több fordul elő minden évben.

Exit mobile version