Akkor vásárolj húsvéti nyulat, ha az ünnep után is gondozod

nlc | 2017. Április 10.
Húsvétkor sokan élő nyuszival lepik meg a kicsiket. Az állatok többsége sajnos villámgyorsan az utcára, rosszabb esetben a kukába kerül. Az állatvédők azt tanácsolják, csak akkor vásároljatok élő állatokat, ha azokról az ünnepek után is gondoskodni szeretnétek.

Húsvét idején már 150 forinttól kínálják a piacokon az élő kiscsibéket, néhány ezer forintért pedig húsvéti nyulat is lehet vásárolni. A legtöbb szülő kisgyerekének vásárolja az élő állatokat. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője úgy tapasztalta, az ünnepeket követően a csibék és nyulak igen gyakran teherré válnak.

Ezt a nyulat is megunta első gazdája, egy kislány

Húsvét után nincs, aki gondját viselje, etesse az állatoknak, melyek a lakást igencsak bepiszkítják, a szagokról, a hulló állatszőrről nem is beszélve. Bizony akadt rá példa, hogy a megunt állatokat kukába dobták, az út szélén eresztették el, sőt lehúzták a vécén. A szakemberek szerint az etetéshez szoktatott házi kedvencek önállóan nem találnak maguknak táplálékot, a kidobott állatok gyorsan elpusztulnak.

A hatályos állatvédelmi törvény szerint hazánkban bűncselekményt követ el, aki háziállatot utcára dob, megkínoz, amelyért letöltendő börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Hogy a húsvéti nyuszik ne kerüljenek az utcára idén, az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja egy hónapig díjmentesen befogadja a megunt állatokat.

Akkor vásároljatok húsvéti nyuszit, ha az ünnep után is gondját viselitek.
Exit mobile version