Most kiszámolhatod, hogy mennyivel keresnél többet, ha férfi lennél!

nlc | 2017. Április 24.
A Magnet Bank megbízásából készült Fairfizu.hu oldal megálmodói abból indultak ki, hogy Magyarországon a fizetések összege tabutéma. Az ebből eredő információhiány a legnagyobb akadálya annak, hogy megszűnjön a férfiak és nők fizetése közötti különbség.

Nem minden szakmára igaz ugyan, de a többségüket – a KSH a témában megjelent legutóbbi statisztikája alapján – figyelembe véve azonban elmondható, hogy ma Magyarországon munkával egy nő átlagosan 13,2 százalékkal kevesebbet keres, mint egy férfi. 

A FairFizu.hu kalkulátor oldalát a Magnet Bank azért hozta létre, hogy bárkinek lehetősége legyen rákeresni: azonos képzettséggel, a szakmában töltött ugyanannyi évvel a háta mögött, ugyanabban a munkakörben a másik nem tagjánál mennyivel keres jobban vagy rosszabbul.

A banknál abban bíznak – írja a Kreatív.hu –, hogy ha a nők tudatára ébrednek, hogy egy adott pozíció milyen átlagfizetéssel jár, tudatosabban és magabiztosabban készülnek majd az állásinterjúkra, könnyebben vállalják fel munkaadóik felé, ha bérkorrekciót kérnek, és – nem utolsósorban – idővel a munkaadók hozzáállása is megváltozik majd.

A FairFizu kalkulátor használata teljesen anonim, de az eredmény (hogy az kitöltő fizetése átlagosan hány százalékkal lenne több vagy kevesebb az ellentétes nem tagjaként) megosztható.

Exit mobile version