Tomboló majomember előtt borultak le Cannes-ban

Kránicz Bence | 2017. Május 29.
Kiosztották a 70. Cannes-i Filmfesztivál díjait. A legfontosabb díjat, az Arany Pálmát a svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című szatírája nyerte.

A The Square-ben egy menő múzeumi kurátor kerül bizarr kalandokba, többek között megismerkedik egy csimpánzzal, alaposan lehordja őt egy gyerek, és felmerül, hogy el akarják lopni a spermáját. Az egyszerre okos, kritikus és nagyon vicces filmet már a fesztivál alatt is az Arany Pálma komoly esélyeseként emlegették, végül valóban ez a film nyerte a fesztivál fődíját.

 “A film a nyugati világ életmódjának álszenteskedéséről szól. Erkölcsösnek hisszük magunkat, fizetjük az adót, de egy csomó dologról nem akarunk tudomást venni magunk körül” – mondta az MTI híre szerint a rendező, Ruben Östlund Cannes-ban.

The Square

A Zsűri Nagydíját a francia Robin Campillo AIDS-melodrámája, a 120 battements per minute (Percenként 120 szívverés) nyerte, amely a kilencvenes évek elején, egy AIDS ellen küzdő aktivista szervezet berkein belül játszódik. A legjobb színésznő díját Diane Kruger (In the Fade), a legjobb férfi színészét Joaquin Phoenix (You Were Never Really Here) kapta. Elismerték Sofia Coppola rendezői munkáját a Csábítás című filmért – Coppola mindössze a második nő a fesztivál történetében, aki megkapta ezt a díjat –, a Zsűri Díját pedig az orosz Andrej Zvjagincev Szeretethiány című filmje nyerte.

Nicole Kidman és Colin Farrell az Egy szent szarvas meggyilkolásában

Idén rendezték meg 70. alkalommal a fesztivált, ennek örömére kiosztottak egy speciális évfordulós díjat is. Ezt Nicole Kidman nyerte, akinek három nagyjátékfilmje is ott volt Cannes-ban: a Csábításban főszerepet, az Egy szent szarvas meggyilkolása című pszichothrillerben és a How to Talk to Girls at Parties című ufós romantikus vígjátékban fontos mellékszerepeket alakított.

Mundruczó Kornél filmje, a Jupiter holdja végül nem kapott díjat, ahogy az Un Certain Regard szekcióban versenyző, Kristóf György rendezte Out sem.

Exit mobile version