Tovább drágul a repülés

nlc | 2018. Június 05.
Nemcsak a légitársaságok ügyeskedései miatt drágul a repülés, hanem a kerozin árának emelkedése miatt is. Idén sem lesz másként.

A magasabb olajár emeli a kerozin és a repülőbenzin árát, mivel ezek a termékek kapcsolatban vannak egymással – mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A szakértő elárulta, hogy a kerozin több más üzemanyagfajtával együtt a kőolajnál is érzékenyebb árazású, egy termékcsoportban van a dízellel és a fűtőolajjal. Erre a csoportra nagyobb a kereslet, ezért az áremelkedés nagyobb volt az elmúlt időszakban, és vélhetően nagyobb is lesz, mint a kőolajé. A légi közlekedés volumene évente 6-8 százalékkal nő, ez pedig kerozin-keresletnövekedést is okoz.

Ez is érdekelhet Megnézem

Pletser szerint a dinamikus keresletnövekedés fennmaradhat amiatt is, mert 2020-tól a globális hajózásban az alacsonyabb kéntartalmú üzemanyagok felé kell elmozdulni az új szabályozás miatt, ez is a dízel felé viszi a keresletet. Lehet, hogy a repülésnek a hosszú távú hajózás és teherszállítás lesz leginkább az ellenlábasa, ami miatt a kerozin ára jobban is nőhet.

Az elemző az InfoRádiónak kifejtette, kerozin általában érzékenyen reagál az olajár változására, ráadásul az árrés nőtt az utóbbi években.

Exit mobile version