Tihanyra leszállt a lila köd

Hernád Géza | 2018. Június 20.
Elstartolt a levendulaszüret. Kimerítő képriporttal jöttünk vissza.

Elindult a XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál és a szedd magad aratás, ami a készlet erejéig tart.  Utóbbira idén is rengetegen látogattak el, és a forróság ellenére kitartóan gyűjtögetett minden korosztály.

Hazánkban a valódi francia levendula (Lavandula angustifolia) termesztése terjedt el. Itt, Tihanyban Bittera Gyula gyógynövényszakértő jóvoltából 1924-ben indult az ültetvények telepítése. A különleges klímával rendelkező félsziget beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A tihanyi francia levendula illóolaj-tartalma állítólag meghaladja a francia ültetvényeken található növényekét.  A tihanyi levendula nagyon népszerű, a tőzsdén is jegyezték, az itteni levendulaolajnak és egyéb termékeknek nagy keletje van Németországban és Amerikában is. A levendula egyébként szinte mindenre jó, hagyományosan illatosítószer, dekoráció, a teája idegnyugtató, altató hatású, étvágyjavító, felfúvódás ellen is használható, melankóliát, migrént lehet vele megszüntetni. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Jótékony hatását szerencsére újra felfedezi a nagyközönség, egyre több szappan, illóolaj, levendulát tartalmazó étel készül belőle. Mediterrán éghajlatot kedvelő, kényes növényként tartják számon, ennek ellenére sok helyen megterem itt, Magyarországon is. A levendulavirágokat akkor kell levágni, mikor félig nyitott állapotban vannak, ilyenkor a legintenzívebb az illatuk, és legmagasabb az illóolaj-tartalmuk. Idén ezért egy héttel a Tihanyi Levendula Fesztivál előtt, június 15-én startolt el az aratás. Mutatjuk.

levendulafesztival tihany-75
levendulafesztival tihany-72
levendulafesztival tihany-66
levendulafesztival tihany-26
levendulafesztival tihany-77
levendulafesztival tihany-53
levendulafesztival tihany-55
levendulafesztival tihany-100
levendulafesztival tihany-44
levendulafesztival tihany-71
levendulafesztival tihany-73
levendulafesztival tihany-43
levendulafesztival tihany-51
levendulafesztival tihany-39
levendulafesztival tihany-38
levendulafesztival tihany-30
levendulafesztival tihany-79
levendulafesztival tihany-11
levendulafesztival tihany-9
levendulafesztival tihany-15
levendulafesztival tihany-4
levendulafesztival tihany-17
levendulafesztival tihany-19
levendulafesztival tihany-20
levendulafesztival tihany-22
levendulafesztival tihany-24
levendulafesztival tihany-81
levendulafesztival tihany-13
levendulafesztival tihany
Exit mobile version