Igaz történet a film mögött – 28 éve fogócskáznak, most Hollywood is felfigyelt rájuk

TóCsa | 2018. Július 06.
Öt negyven körüli barát évtizedek óta fogócskázik egymással, és még egy szülés vagy temetés sem jelenthet akadályt, ha el akarják kapni a másikat. Erről szól a Haverok harca című vígjáték. Azt gondolod, hogy ekkora marhaságot csak Hollywoodban tudnak kitalálni? Nem is tévedhetnél nagyobbat.

A Warner Stúdió egy 2013-ban, a Wall Street Journal hasábjain megjelent cikkre figyelt fel annak idején, amely tíz felnőtt, negyvenes éveit taposó férfit mutatott be, akiknek az a hobbijuk, hogy minden év februárjában a gyerekkori fogócska egy felnőttesebb verzióját játsszák egymással. Az újságíró úgy bukkant rá a sztorira, hogy éppen egy nagyvállalat marketingigazgatójával készített interjút a cég egyik tárgyalójában, amikor a szobába hirtelen berontott egy felnőtt férfi, és vad kergetőzés után megérintette az interjúalanya vállát, majd közölte: „Most már te vagy a fogó!” Egy ilyen helyzet persze nem maradhatott magyarázat nélkül: a két kergetőző férfi elmesélte az újságírónak, hogy 1990 óta megszakítás nélkül játsszák a játékot minden év februárjában. Ez segíti őket abban, hogy ennyi idő elteltével is barátok maradhassanak, és se idő, se távolság ne tudja őket elválasztani egymástól. A zsurnaliszta persze kapott az alkalmon, és a társaságot követve egy óriási hírverést kapó cikket írt a gyerekjátékot játszó „fogócskázó fiúkról”, ahogy azóta a társaságot ismerik. A többi pedig – ahogy mondani szokás – már történelem.

Jelenet a filmből (Fotó: imdb)

A játékszabályok

Bill Akers, Patrick Schultheis, Sean Raftis, Mike Konesky, Brian Dennehy, Joe Tombari, Rick Bruya, Joey Caferro, Chris Ammann és Mark Mengert. Ennek a tíz srácnak a Washington állambeli gimijükben az volt a kedvenc elfoglaltsága, hogy az osztályteremben fogócskáztak. Ahogy leérettségiztek, és otthagyták a sulit, a hobbijuk is ott maradt az iskolában, ám amikor nyolc évvel később találkoztak, hogy együtt elevenítsék fel a régi szép időket, felmerült bennük az ötlet, hogy mi lenne, ha folytatnák a gimis fogócskát. Mivel ekkor már nem voltak gimnazisták, szükség volt egy szabálykönyvre is, amit mindannyian aláírtak. Az alábbi szabályokat követték:

Vad fogások fogócskához

Ahogy az lenni szokott a gimis barátságok esetében, a srácokat mind másfelé sodorta az élet. Van, akiből gépészmérnök lett, van, akiből tanár, van, aki menő marketingesként keresi a kenyerét, de még egy lelkész is akad a kompániában. A tíz srác azonban nemcsak szakmailag távolodott el egymástól, hanem földrajzilag is. Sokan elköltöztek a szülővárosukból, ráadásul olyanok is akadnak, akik egyenesen az USA nyugati partjáról a keletire tették át székhelyüket. Magyarországról nézve, ahol már a Debrecen–Sopron távolság is óriásinak tűnik, egészen hihetetlen elképzelni, hogy a társaság tagjai simán képesek voltak repülőre szállni azért, hogy a fogócskában elkapják a másikat, pedig ez számos alkalommal megtörtént. Ráadásul az évek alatt egyre vadabb módszerekkel próbálkoztak.

Film kontra valóság

Ezeket az anekdotákat olvasva azért mi is láthatjuk, hogy a fogócskázó fiúk története szinte kiáltott a megfilmesítésért, azonban Hollywoodnak esze ágában sem volt egy valósághű filmben visszaadni a srácok sztoriját. Inkább csak az alaphelyzetet vették át, és számos fogócskázó sztorit kölcsönöztek a bandától, mert annyira hihetetlenek és filmszerűek voltak – a történeten már számos ponton változtattak a Haverok harcában.

Jelenet a filmből (Fotó: imdb)

Exit mobile version