1,5 millió eurót kaptak, hogy elfeledett nők munkáit kutassák fel

Kránicz Bence | 2018. December 28.
Komoly uniós támogatást kapott egy kutatócsoport, hogy évszázadokkal ezelőtt élt nők naplóit, leveleit tárják fel.

Az Universitat Autonoma de Barcelona kutatója, Carme Font Paz fogja vezetni azt a kutatócsoportot, amely 1500 és 1780 között alkotó nők írásait keresi majd. A munkára 1,5 millió eurót kaptak az Európai Unió kutatási forrásalapjából – írja a 444. A kutatók olyan nők írásaira kíváncsiak, akik a korai modernitás évszázadaiban alkottak, de az utókor elfejtette őket, sejthetően csak azért, mert nők.

Mary Shelley, a Frankenstein írója Richard Rothwell festményén (forrás: National Portrait Gallery)

A könyvtárakban, levéltárakban, archívumokban kutakodó csapat olyan naplókat, leveleket és más dokumentumokat akar felszínre hozni, amelyeken keresztül jobban megértjük az évszázadokkal ezelőtti világ mindennapjait és a nők szerepét különböző időszakokban és kultúrákban. A kutatók azt a vélekedést akarják megcáfolni, hogy a nők passzív megfigyelői voltak csak ezeknek a koroknak és a férfiak által formált világnak.

A Nők Láthatatlan Tintája névre keresztelt kutatási program jövőre indul. A kutatók éveken át fogják látogatni Európa városait, ahol elfelejtett szöveghelyek felbukkanására látnak esélyt. 

Exit mobile version