Így termessz balkonparadicsomot!

nlc | 2020. Június 04.
Termessz te is paradicsomot az ablakban vagy az erkélyen! Egyáltalán nem bonyolult.

Ha van erkélyed, vagy akár egy ablakod, ahol elfér egy-két virágláda, te is termeszthetsz magadnak paradicsomot. Megfelelő gondozás mellett egészen őszig folyamatosan szüretelhetsz a növényekről, melyek ráadásul még mutatósak is.

Ilyet válassz

Paradicsompalátát magról is nevelhetsz, ám ezt már áprilisban érdemes elkezdeni, így ha mostanában vágnál bele a balkonparadicsom termesztésébe, célszerűbb, ha palántákat vásárolsz a piacon vagy egy kertészetben. A fajtát a rendelkezésre álló hely függvényében válaszd meg, de erkélyre, ládába elsősorban a kis szemű változatok valók, melyeket többnyire egyszerűen koktélparadicsom vagy balkonparadicsom néven találsz meg az árusoknál. A hagyományos, piros, gömb formájú paradicsomot termő fajták mellett például éretten is sárga vagy zöld, hosszúkás, illetve akár körte formájú termést hozó verziókat is beszerezhetsz. Ezeket is bátran próbáld ki, hiszen gondozni ugyanúgy kell, mint a szokványos küllemű paradicsomot.

Amire még érdemes figyelni a palánta kiválasztásakor, hogy az adott fajta milyen módon növekszik majd, léteznek ugyanis bokros palánták, melyek nem lesznek magasabbak 30-40 centinél, de úgynevezet folyton növő, illetve futó fajták is, melyek akár 1 méternél is magasabbra nőnek, ezeket viszont mindenképp karózni kell majd, hogy ne dőljenek ki. 

balkonparadicsom

Tarthatod cserepekben (Fotó: Getty Images)

balkonparadicsom

Virágládában is jól érzi magát (Fotó: Getty Images)

balkonparadicsom

A folyton növő palántákat karózni kell (Fotó: Getty Images)

balkonparadicsom

Nem csak finom, de mutatós is (Fotó: Getty Images)

balkonparadicsom

Balkonparadicsom (Fotó: Getty Images)

Ültetés

Gondozás

Még több balkonkertészet:

Exit mobile version