A biztonságos színház… (x)

hirdetés | 2020. Szeptember 14.
Az egyik legkülönlegesebb évad lett az idei a Szegedi Szabadtéri életében. A kihívásokkal teli év után jövőre, fennállásának 90. évfordulóján újra visszatér a fergeteges Broadway-hangulat a csillagtetős színházba.

Jövőre kilencven éves a Szegedi Szabadtéri Játékok, mely az ország legnagyobb előadó-művészeti játszóhelye. Mi a töretlen siker titka?

Az, hogy kilencven éve ekkora sikerrel játszunk előadásokat, annak is köszönhető, hogy nyaranta a Szabadtérire járni igazi színházi, közösségi ünnep, hiszen ezen a hatalmas nézőtéren a közönség együtt várja meg míg lemegy a nap, és felragyognak a fények a Dóm téren, azon az ikonikus helyen, mely hangulatában a velencei Szent Márk teret idézi. A tradicionális színházi műfajok jelentős bemutatói mellett az elmúlt évtizedekben a közönség megszokhatta, hogy a Broadway- és West End-musicalek először Magyarországon a Dóm téren láthatók. A hozzánk érkezők ugyanazt a minőséget kapják, amit a világ bármely musical színpadán. Ezeknek a felejthetetlen élményeknek jobb helyszínt el sem tudnék képzelni, mint a mediterrán hangulatú Szeged, mely a nyári hónapokban igazi fesztiválfővárossá változik.

Hogyan ünnepel a kerek évfordulón a fesztivál?

A kerek évfordulót igyekszünk méltó módon, méltó darabokkal ünnepelni, a legnagyobb hazai sztárok közreműködésével. A nyitóelőadásunk egy jubileumi produkció lesz, a Jézus Krisztus Szupersztár ugyanis 35 éve, hogy debütált Magyarországon, a Dóm téren. A címszerepet Feke Pál alakítja. A műfaj másik világhírű művét is bemutatjuk, a West Side Storyt Alföldi Róbert rendezésében. Visszatér egy újkori Broadway-musical, a Szente Vajk rendezte Apáca show, amelyben a felhőtlen szórakozást Sári Évi, Csonka András, Feke Pál garantálja majd.

Idén is igazi csemegével készülünk a komolyzene szerelmeseinek, egy slágeroperát, Verdi Traviatáját mutatjuk be, de nem marad el a prózai műfaj sem. Shakespeare Sok hűhó semmiért című fergeteges vígjátéka érkezik jövőre, de Molière-komédiával is készülünk, és az immár repertoárdarabnak számító Hófehérke és a hét törpe is visszatér a műsorra.

Hogyan hatott a pandémia a Szabadtérire? 

Sokáig úgy tűnt, hogy az elmúlt nyáron elsodornak minket is az események, végül szerencsére mégis egy igazán különleges műsort valósítottunk meg. Úgy éreztük, hogy bármi áron, de ezeket a színházi ünnepi estéket nem engedhetjük elmúlni. Így jött az AKÁRKI című moralitásjáték bemutatásának gondolata, amely produkció végül színháztörténeti jelentőségű eseménnyé vált Zsótér Sándorral és Hegedűs D. Gézával a főszerepben.

Ez a mű az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ, úgy gondolom, utána – lelkivilágát tekintve – senki nem úgy távozott, ahogy korábban megérkezett. Elsöprő sikert aratott a darab a nézők és a kritikusok körében egyaránt. A Dóm téri estéket ingyenesen láthatták a nézők, ezzel a gesztussal, remélem, sikerült visszaadnunk valamit abból a rengeteg szeretetből és támogatásból, amit immár kilenc évtizede kapunk tőlük. Emellett az újszegedi színpadunkon sokszínű, műfajgazdag műsort mutathattunk be, így összesen 16 estén vártuk a színház szerelmeseit.

Úgy gondolom, a járvány egyik legfontosabb tanulsága, hogy a szabadtéri színházak ebben az időszakban is abszolút biztonságosak, ezzel párhuzamosan az idei évadunk számunkra is bebizonyította, hogy tudunk biztonságosan szabadtéri színházi előadásokat tartani.

Exit mobile version