Hogyan érdemes tabletet vásárolni? (X)

hirdetés | 2021. November 18.
A legegyszerűbb hordozható eszköz, mely magában foglalja az okostelefonok, valamint a hordozható PC-k tulajdonságait, azok a táblagépek. Ez egy olyan megoldás, amely könnyen kezelhető, nem igényel folyamatos áramellátást, és bárhol szabadon használható, ahol van internetelérés. Többféle változatban és típusban létezik. Vásárlás előtt fontos, hogy tisztában legyünk, melyek azok a szempontok, amely szerint ki tudjuk választani a számunkra megfelelő eszközt.

Ezeknek az eszközöknek elsősorban a legfeltűnőbb jellegzetes tulajdonsága a kialakítása, amely lapos palatáblára emlékeztet. Kijelzőjük igen nagy méretű, amely az előlap 75%-át teszi ki nagyjából. A felhasználók számára igen nagy élményt nyújt egy ekkora kijelző kialakítás. Előfordul, hogy a képátló 8 inch alatt van, de a legnagyobb a 12 inch feletti méret. A tulajdonságaik és méreteik alapján valahol az okostelefonok és a billentyűzettel rendelkező notebook-ok közé sorolhatóak.

Külsőre többféle színben kaphatóak, például aranysárga, fekete, fehér, ezüst, de nem meglepő ma már a kék, piros vagy több színkombinációban kapható tablet. Elsődleges kezelési felülete maga a kijelző, azaz az érintőképernyő. Ezen keresztül a leegyszerűsített alkalmazások használata igen egyszerű és könnyebben vezérelhető, mint az asztali számítógépek esetében viszont a lehetőségek erősen korlátozottak. A táblagépeknél alapvető követelmény a vezeték nélküli kapcsolatot szolgáló eszközök, ilyenek a wi-fi, bluetooth, mobilnet, valamint az olyan hasznos kiegészítők, mint a mikrofon, hangszóró, GPS, kamera, giroszkóp, gyorsulásmérő és magnométer.

Nagyon sok cég foglalkozik táblagépek gyártásával, mint például az Apple, Smart TabbyBoo, Samsung, Huawei, Lenovo, Microsoft vagy az e-Star. Árban nagyon különbözőek, mely nemcsak a márkanevet tükrözi, hanem a tudásukat és kapacitásukat is. Aki jobb és drágább táblagépbe szeretne befektetni, viszont anyagilag kissé pénztárcába nyúlós, annak érdemes kivárni azt a napot, ami évente csak egyszer van például az emag.hu-n, a Black Friday-t.

A Black Friday egy olyan nap, amelyen óriási akciók kínálkoznak még a legdrágább termékek esetében is. Ez csak egyetlen napig érhető el, így jó ha résen van az ember annak érdekében, hogy gyorsan meg tudja vásárolni a kívánt terméket. Az online felületek túlterheltek lehetnek az egyes esetekben, ilyenkor előre érdemesebb több helyen is próbálkozni, ahol megtalálható a termék. A hatékonyabb vásárlás érdekében az adatokat érdemes elmenteni (teljesen biztonságos), így időt spórolhatunk meg.

A különböző tabletek többségét alapvetően SIM kártyával is használhatjuk, de van köztük olyan, amiben nincs foglalat. A legkisebb bővíthető tárhelykapacitással rendelkező tablet mindössze 1GB, ettől felfelé lehet még 4GB, 8GB, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB, 1T, valamint 2T. Alapvető memória kapacitásuk lehet 1GB-4GB, valamint 6GB, 8GB és 16GB. Az alapvető funkciók mellett képesek még technológiai szempontból NFC, 4G, 3G, LTE, GNSS vagy Miracast kapcsolódásra is például.

Operációs rendszer szerint is választhatunk a több száz tablet közül, ezzel is leszűkítve a választás körét. Háromféle operációsrendszer-lehetőség jöhet szóba egy tablet esetében. Az Androidos tabletek jellemzően a legolcsóbbak. Ezek meglehetősen nyitott rendszerű eszközök, ami azt jelenti, hogy a Google Play áruházból végtelen mennyiségű alkalmazás elérhető és tölthető le. Könnyedén testre szabhatóak, viszont hiányosságai az alkalmazások és a hardver összehangolásában mutatkozik meg. Az iOS egy zártabb rendszer, viszont az Apple nagyon ügyel a teljesítmény optimatizálására. A Windows operációs rendszer a PC tabletekre jellemző, tipikus képviselőik a különböző Microsoft Surface termékek.

Legfontosabb opcionális kiegészítők lehetnek a csatlakoztatható billentyűzet (megkönnyíti a szövegbevitelt), egér (vezeték nélküli kivitelben is használható), különböző védőtokok, fóliák (védelmi funkció miatt), kitámasztók és tartók (olvasáshoz, videónézéshez vagy esetleg autóban rögzíthető típusokhoz), érintőceruza (rajzoláshoz, kézíráshoz), USB-n keresztül működő átalakítók (például HDMI csatlakozó vagy memóriakártya-olvasó).

A táblagépek mára már olyan tömegáruvá váltak, melyek már szinte minden otthonban megtalálhatóak, sőt a bennük rejlő lehetőségek miatt már egyre inkább elterjedtebb az üzleti életben is, vagy az egészségügyben, valamint az oktatási szektorban. 

A megfelelő tablet kiválasztása bármennyire is egyszerűnek tűnik, mégsem az. Mindig az legyen a fő szempont, milyen célra szeretnénk használni, és mekkora az a kapacitás, amit ki tudunk használni. Természetesen az árak is befolyásolják a döntést, viszont ne felejtsük el, hogy Black Fridaykor az árak nagyot zuhannak.

Exit mobile version