XXI. Liszt Fesztivál a Gödöllői Királyi Kastélyban

hirdetés | 2022. Október 10.
Liszt Ferenc és az európai irodalom. Interjú Szilasi Alexszel, a kastély művészeti igazgatójával.
XXI. Liszt Fesztivál a Gödöllői Királyi Kastélyban

Miért épp a Gödöllői Királyi Kastély lett a nagy sikerű fesztivál helyszíne?

A gödöllői kastélyban, ahol az alapító Grassalkovichok óta a zene és a művészetek mindig kiemelt figyelmet kapnak, büszkék vagyunk, hogy az ország leghosszabb ideje működő Liszt fesztiválját mondhatjuk magunkénak, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy ebben a páratlan környezetben a 19. század egyik legnagyobb zeneszerzőjének életművét a legszélesebb összefüggésben tárja az látogatók elé. Bár nem tudunk olyan feljegyzésről, ami igazolná, hogy Liszt Ferenc valaha is járt volna a kastélyban, arról viszont igen, hogy a királyi család számos alkalommal hallotta Lisztet játszani, és Erzsébet királyné, aki maga is zongorázott, igen kedvelte a mester kompozícióit.

Az idei tematika Liszt Ferenc és az irodalom. Hogyan fog ez megjelenni a programokban?

A hangsúly idén Liszt Ferenc legendás irodalmi igényességére és műveltségére, a klasszikus és kortárs irodalomban való jártasságára helyeződik, de alapul szolgál a személyes barátságra épülő, a kor legjelentősebb íróival és költőivel folytatott, egész Európát átölelő levelezése is. A két témakör zenei analógiái izgalmas pillanatokat ígérnek a „Liszt és az európai irodalom” tematikájú műsorösszeállításban, a nyitókoncerttől egészen a zárókoncertig. A XXI. Gödöllői Liszt Fesztiválon fellépő művészek a hazai és nemzetközi zenei élet legkiválóbb képviselői. Anélkül, hogy kiragadnék egyet is a meghirdetett programok közül, biztosra vehető, hogy az irodalmi ihletésű zeneművektől költemények megzenésítésén át az angol, francia, német, itáliai és orosz vonatkozásig mindenki talál majd kedvére valót. Az idei tematikai szellemben folytatjuk a fiatal tehetségeket bemutató matinésorozatunkat a zeneiskolától a Zeneművészeti Egyetemig, és ismét gyermekkoncert csendül fel Mária Valéria főhercegnő egykori szalonjában.

Október 16-án és 22-én az Ön koncertjeit is élvezheti a nagyközönség. Beavatná Olvasóinkat, hogy mi alapján esett a választás a programjaiban szereplő zeneművekre?

Mindig érdekfeszítő kérdés, hogy vajon egy ilyen kivételes zseni, mint Liszt Ferenc, milyen benyomások vagy tanulmányok hatására alakítja ki a saját művészi hitvallását, zeneszerzői kritériumát. Még izgalmasabbá válik az összefüggések keresése, miután szembesülünk azzal a ténnyel, hogy Liszt előadói és alkotói tevékenysége gyakorlatilag átöleli a 19. századot, így a kor sajátosságai, jelentősebb irányzatai mint egyfajta évgyűrű, nyomot hagynak a liszti életműben. Ebben az olvasatban mind a 4 kézre írott zongorairodalomból összeállított, mind a ritkán hallható melodrámákat bemutató koncert is ezekre a mélyebb kötődésekre igyekszik választ adni.

A fesztivál részletes programja elérhető a kastély weboldalán: https://kiralyikastely.hu/xxi-godolloi-liszt-fesztival.html

Illetve hivatalos Facebook oldalán: https://www.facebook.com/GodolloiKiralyiKastely.official

Exit mobile version