Idén süsd magad a húsvéti foszlós kalácsot!

nlc | 2023. Április 03.
Van néhány trükk és szabály, amit be kell tartani, ezek különböztetik meg a jó kalácsot a nem jó kalácstól.

Saját kezünkkel készített, hatalmas, gyönyörű és foszlós kalácsot tenni húsvétkor az asztalra: elképesztően menő dolog. Igaz, nem szokták olyan csinnadrattával behozni, helyesebben hordozni, mint egy születésnapi tortát, ám a házi kalács is mindig egészben kerül az asztalra, és csak azután szeletelik fel, hogy mindenki megcsodálta a produkciót.

Az egyik kalácsot széttépik a gyerekek, a másikat a felnőttek eszik meg (Fotó: magánarchívum)

Van ebben egy kis szemfényvesztés is. Szögezzük le, hogy bár az eredmény kétségtelenül látványos és ínycsiklandó, kalácsot sütni határozottan egyszerűbb, mint tortát. Csakhogy, az ördög itt is a részletekben lakik, vagyis ismerni kell néhány trükköt, és be kell tartani néhány szabályt, hogy a kalács tényleg olyan ellenállhatatlanra sikerüljön, hogy legszívesebben ragadozó módjára rá akarja vetni magát a nép és szét akarja tépni. Én általában egyszerre kettő kalácsot szoktam sütni, az elsőt szétmarcangolják a gyerekek, élvezik, ahogy foszlik, isznak hozzá egy kis kakaót, és volt kalács, nincs kalács. A másikat fogyasztják el a felnőttek a sonkával és a tojással, késsel-villával, de közben mindenki a gyerekekre irigy, hogy ők még engedelmeskedhetnek az ösztöneiknek.

Térjünk tehát rá a technikára, vagyis, hogy mitől lesz foszlós a kalács! A rövid válasz az, hogy a dagasztástól, de azért ezenkívül is vannak még trükkök, amik ismerete elválasztja a jó kalácsot a nem jó kalácstól.

Első ilyen trükk, hogy szitáljuk át a lisztet, hogy levegősebb legyen! A gluténmentes liszteket felejtsd el, ezt nem lehet meghekkelni, a kalács foszlósságát a sikér, már néven glutén adja. Nincs mese.

Fontos, hogy langyos folyadékkal dolgozzunk, ez segíti a kelesztést. A vajat pedig csak a legvégén dolgozzuk bele a tésztába, ami valóban kissé nehézkes feladat, ugyanakkor így tudjuk elejét venni, hogy a liszt magába szívja a zsiradékot és elnehezítse a kalácsot.

A kalács megjelenéséhez szorosan hozzátartozik a fonás is. Ha nem vagyunk Gundel Károlyba oltott Figarók, a hármas fonást akkor is simán össze tudunk hozni, de a neten számtalan videó található a hagyományos hatos fonásról, nem egy ördöngösség egyik sem.

Foszlós húsvéti kalács

Hozzávalók (egy kalácshoz)

Elkészítés

Most jön a legnehezebb rész: fogyasztás előtt meg kell várni, míg legalább félig kihűl, hogy szeletelni tudjuk. Ha tépni akarjuk, akkor nem kell kivárni. 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Exit mobile version