Király lesz az augusztus Székesfehérváron!

hirdetés | 2023. Augusztus 07.
Akár csajos kiruccanásra vágysz a barátnőiddel, akár tartalmas programot szerveznél a családdal, augusztusban a legjobb választás ez lesz: a Székesfehérvári Királyi Napok (2023. augusztus 13-20.) egyszerre látványos, izgalmas és egyedi. Csak próbáld ki, és zsebeld be az elismerést a választásért!
Király lesz az augusztus Székesfehérváron!

Budapesttől vagy a Balatontól is alig több mint félórányi távolságra, autópályán vagy vonattal, de kerékpárral is könnyedén eljutsz a királyi városba, és ha már ott vagy, maradj is több napra, érdemes! A székesfehérvári Tourinform Iroda partnerszállodáiban a Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártya  legalább 25 okot ad rá, a városban és a környéken egyaránt! A látnivalók és kedvezmények mellett augusztusban több hetes fesztivál is vár, gyere velünk a Királyok városába!

Évek óta az egyik legjobb programsorozatot kínálja Fehérvár az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódóan. Ez persze nem véletlen: Székesfehérvárhoz ezer szállal köthető államalapító Szent István királyunk, aki előtt minden évben nagy körmenettel tiszteleg az egyház és a közélet a városban. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen rengeteg egyéb program vár augusztus 13-a és 20-a között a koronázóvárosban!

Hangulatos, macskaköves, a történelmet magán viselő belvárosával Székesfehérvár elnyerte a kirándulók, látogatók csodálatát. Egy pohár koktél, egy kellemes ebéd vagy vacsora, egy finom királyi desszert neked is jár e felejthetetlen városban! S mindemellett, ebben a különleges közegben elevenedik meg a múlt a Székesfehérvári Királyi Napokon. Amire biztosan számíthatsz: pezsgő élet, mediterrán hangulat a belvárosban, esti színpadi programok és koncertek, folkestek és katonazenekarok, középkori forgatag, vásár, lovagi torna, rengeteg gyerekfoglalkozás és királyi óriásbábok. Egyszerűen nem lehet unatkozni!

Királyi Napok-óriásbábok

Királyi Napok-óriásbábok

Fogadalmi szentmise

Fogadalmi szentmise

Királyi Napok-ijaszok

Királyi Napok-íjászok

Királyi Napok-középkori forgatag

Királyi Napok-középkori forgatag

Királyi napok-vásári forgatag szines

Királyi napok-vásári forgatag szines

Már az első napon, augusztus 13-án indul a Királyi játéktér a belvárosban színházi előadásokkal, este pedig ünnepélyes megnyitó az Alba Regia Táncegyüttes bámulatos műsorával. A következő napok programkavalkádjából kiemelkedik augusztus 14-én, hétfőn a Magyar Szent Család ereklyéit kísérő körmenet a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertbe, Szent Imre és Szent István sírjához. Ahogy kiemelkedik 18-20. között a Koronázási Ünnepi Játékok 3 napja, amikor valóban visszarepítenek a középkorba, íjászok és kardforgatók, kikiáltók és jósok, zászlóforgatók, gólyalábasok és lovagok lepik el a belvárost.

 

Nem kérdés, hogy augusztus 20-át Fehérváron kell tölteni! A fehérvári királyok menete megkoronázza az egész nyarat. Képzelj el egy történelmi felvonulást, ahol 23 közel 5 méter magas királyi figura halad végig a városon táncosok, hagyományőrzők és korhű ruhába öltözött régizenészek kíséretében! Igazán királyi látvány! Nem csoda, ha az egykor Fehérváron koronázott királyokat és családtagjaikat ábrázoló óriásbábok a fesztivál – és a nyár – kedvencei! Este a Királyi Napok zárásaként a Bánk bán opera koncertszerű előadására  várnak Téged is a Zichy ligetben. Eső esetén másnap, augusztus 21-én tartják meg az esti előadást.

Ha itt jársz augusztus 15-én vagy azt követően, begyűjthetsz egy különleges kulturális élményt ráadásként. A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás a Szent István Király Múzeum megújult Rendház épületében. Ne hagyd ki, maga az épület is káprázatos! Annak öt termében ezúttal a „Hadi múltunk kincsestára” című időszaki tárlat vár, amely a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára lesz. Tényleg különleges kincseket sorakoztatnak fel, köztük olyanokat, amelyeket ritkán vagy soha nem láthatott még a közönség. 

 

És mi vár még? Esti titkos túra fáklyalángnál, vagy éppen napsütésben hajlobogtató panorámabuszos kirándulás a székesfehérvári Tourinform irodával. Király nyárral készül tehát Székesfehérvár – amit Veled akar tölteni!

Minden, amit Fehérvárról tudni akarsz: Tourinform Székesfehérvár

visitszekesfehervar.hu, facebook.com/tourinform.szekesfehervar, szekesfehervar@tourinform.hu

Exit mobile version