Időrabló, felesleges és képmutató – Megnéztük a Magyarország Szépe 2024-et

TóCsa, Debreceni Andrea | 2024. Június 24.
A vasárnap esténket beáldozva, két órát töltöttünk azzal, hogy megnézzük, mit tud 2024-ben a Magyarország Szépe szépségverseny. Spoiler: semmi jót.

TóCsa: Elkezdtem nézni a műsort, és a hétéves fiam felmászott mellém a kanapéra. Két perc múlva kérdezi, mit nézek. Szépségversenyt. Miről szól a szépségverseny? Mondom, azon versenyeznek a lányok, hogy melyikük a legszebb. „Hát ez hülyeség” – vonta le a következtetést.

Andi: Ennyi. Igazából el is mondott helyettem mindent. (nevet)

TóCsa: Én munkaköri kötelességből néztem pár szépségverseny-közvetítést az elmúlt években. Te szoktál ilyesmire vetemedni?

Andi: Láttam már szépségversenyt, de az nagyon-nagyon régen volt, bőven Sarka Katáék előtt.

TóCsa: És miért nem szoktad nézni?

Andi: Az egyszerű válasz az: mert van életem. Vannak hasznosabb módjai az időm eltöltésének. A hosszabb, hogy azért nem nézem, mert úgy érzem, hogy a szépségversenyek nem tükrözik a valóságot. Úgy látom, hogy nagyrészt olyan lányok mennek szépségversenyre, akiknek igénye van rá, hogy a hiúságukat legyezgesse valaki.

A versenyzők a fitt touron a Magyarország Szépe – Miss World Hungary verseny döntőjében (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

TóCsa: Innen várják a visszaigazolását annak, hogy ők tényleg szépek?

Andi: Részben. Azt hiszem – de lehet, hogy tévedek – aki igazán magabiztos, és jólérzi magát a bőrében, az nem egy ilyen versenytől várja a visszacsatolást.

TóCsa

Közben meg a lányok bemutatkozó szövegeiben csak úgy ömlöttek az olyan jelzők, mint a magabiztos, a céltudatos és a határozott. És majdnem kifelejtettem az extrovertált jelzőt, ami az idei Miss World Hungary egyik slágerszava volt. Volt olyan lány, aki azt mondta magára, hogy ő szuper extrovertált.

Andi: Emellett pedig mindenki mindig iszonyatosan jókedvű és vidám volt.

TóCsa: Dőltek a képernyőből a pozitív vibe-ok.

Andi: Nagyon optimista és pozitív embernek tartom magam, de ez már nekem is sok volt. Mintha mindenáron le akarták volna nyomni a torkunkon, hogy ez az egész annyira szuper dolog. Egy olyan világot láttunk, ahol minden és mindenki szép és jó, sőt, tovább megyek. Hogy ebben az országban minden habostorta.

TóCsa: Hurráoptimista volt a hangulat. Ennyi csodálatos életű, csodálatos ember sehol nincs egy rakáson…

Andi: És ettől hamis lett az egész. Az volt a benyomásom, hogy a lányok kaptak a szervezőktől egy papírt, amin fel voltak sorolva jól csengő tulajdonságok. Hármat kellett választaniuk, és valamiért úgy alakult, hogy mindenki ugyanazt a hármat választotta.

TóCsa: A sok pozitív vibe-nak végül negatív vibe-ja lett.

Andi: A végére leolvadtak a vidámság álarcai. A kiesők arcáról például ordított a hatalmas csalódottság.

TóCsa: Miután kiválasztották a két udvarhölgyet, és a maradék háromból kellett megnevezni a királynőt, a lányokról lerítt a feszültség. Minden volt a mosolyuk, csak őszinte nem. Az egyikük annyira izgult, hogy látszatra egy hajszál választotta el az ájulástól.

Andi: Azok a mosolyok erőltetettek voltak, nem szívből jöttek.

A versenyzők a nemzeti touron (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

TóCsa: Közben meg az egyik lány a bemutatkozó filmjében azt állította, hogy a mosolyát szereti a leginkább magán, mert az nem hazudik. Hát, erre a műsor alaposan rácáfolt.

Andi

Furcsa volt 2024-ben egy olyan műsort nézni, ami ennyire a visszaigazolásról szól.

Miközben mindenhonnan az ömlik a „fogadd el magad”, és az „úgy vagy jó, ahogy vagy”, a tévében főműsoridőben adnak egy szépségversenyt, ami szöges ellentétben áll ezzel. Mert ennek a műsornak az üzenete az volt, hogy csak akkor lehetsz valaki, ha szép vagy. Bár próbálkozások akadtak, hogy a belbecs is fontos, ezért hangzott el többször szájbarágósan, hogy a királynőnek intelligens embernek kell lennie. Az egész elképzelés és megvalósítás számomra annyira idegen a valóságtól…

TóCsa: Közben meg az is érződik, hogy a műsor készítői is érzik ezt. Tudják, hogy 2024-ben már nem lehet egy húspiac jellegű műsorral előrukkolni, közben meg egy szépségverseny – akárhogy toldozzák-foltozzák – valahogy mindig az marad. Persze látszik, hogy ezerféleképpen próbálják megújítani. Minden versenyzőnek van valamilyen jótékonysági – bocsánat, charity – ügye, mindenki tehetséges valamiben, a többség valami menő felsőoktatási intézménybe jár, tud játszani ukulelén vagy rúdtáncolni, és én mégis azt éreztem, hogy az egész csak egy nagy körítés, de ettől ez még mindig húspiac maradt.

Andi: Igen, bár a régi szépségversenyekhez képest feltűnt, hogy most nem volt fürdőruhás vonulás. Bocsánat: fürdőruhás tour. Az már nem elég píszí?

TóCsa: (nevet) Ezt már néhány éve kivezették a legtöbb szépségversenyről, pont az ilyen húspiacos kommentek miatt.

Andi: Mondjuk teljesen mindegy, mert a Neoton Família fellépése alatt a lányok sokat mutató varieté táncosruhákban vonultak a színpadon, ami mutatott belőlük annyit, hogy nem sokban különbözött egy fürdőruhától.

Csepregi Éva és Végvári Ádám, a Neoton frontemberei a Magyarország Szépe – Miss World Hungary verseny döntőjében (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

TóCsa: Az volt az érzésem, hogy itt van egy szépségverseny, aminek a szervezői kicsit szégyellik, hogy ez egy szépségverseny, ezért fürdőruhás tour helyett bealibiztek nekünk aligruhában Neotonra táncikáló lányokat. Egyébként, ha már Neoton: az elmúlt években úgy rémlik, hogy a mostaninál több zenés produkció volt a showban.

Andi: Ez most pusztító volt. És ezt úgy mondom, hogy szeretem a Neoton Famíliát. Ordított róla, hogy playbackről megy az egész, a lányok össze-vissza táncoltak körülöttük. Fogalmam sincs, mennyit dolgozhattak koreográfussal, de semmit sem tudtak egyszerre csinálni. A látvány és a hangzás is szörnyű volt, nem tudom más szóval illetni: kínos volt.

TóCsa: Katasztrófaturistának éreztem magam, miközben néztem. És hogy érzel a show saját bejáratú DJ-je, Lelle iránt?

Andi: Péterffy Lili jelenléte nem volt igazán indokolt. Néha ráközelített a kamera, ő odamosolygott. Néha beadott valami zenét…

TóCsa: Elneveztem magamban DJ Alibinek. Semmivel sem lett volna más a műsor, ha egyszerűen csak szól a lányok tourjai alatt a zene, és nem tudjuk meg, ki nyomta meg a play gombot.

Andi: Effektíve semmit nem tett hozzá a műsorhoz.

TóCsa: Mintha ő is csak egyike lett volna a díszletelemeknek.

Andi: Kicsit a lányokról is ez volt a benyomásom. Annyiszor vonultatták őket végig, mintha ők maguk szolgáltak volna biodíszletként. Erősen túlsminkelt biodíszletként… 17-25 éves nőket láttunk, ehhez képest mindegyikük többnek nézett ki harmincnál.

TóCsa: Azt, hogy valójában hogyan néznek ki, sokkal jobban lehetett látni azon a videón, amikor elküldték őket különféle foglalkozásokra, például borosüveget viaszozni, levendulát szedni vagy épp a szürkemarhákhoz.

Andi: Az volt talán a legőszintébb része a műsornak – már, ami a külsőségeket illeti. Sokkal szívesebben néztem volna őket így, mert nem tűntek annyira megkreáltnak. Smink ellenére is természetesebbek voltak, mint a főműsoridőben, amikor el kellett adniuk magukat.

TóCsa: És még szebbnek is tűntek. Pedig ott csak egy szál farmer short és egy fehér póló volt rajtuk.

Andi: És hófehér sneaker… Ami mondjuk elég vicces szerelés a szürkemarhák között meg a szalmában fetrengve.

Magyarország Szépe – Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozóján a Hősök terén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

TóCsa: A műsor közben sokszor volt olyan érzésem, hogy túl hosszú. Nincs ebben két óra. Teli volt üresjáratokkal.

Andi: Sokszor ugyanazt ismételték el. Bejöttek, bemutatkoztak, amit a bemondó elismételt, aztán később újra végighallgattuk ugyanazt, csak más szavakkal a charity tour közben… Többször éreztem azt, hogy kösz, de ezt már hallottuk. Lépjünk tovább.

TóCsa: Mintha minden lány összes mondanivalóját összesűrítették volna hat mondatba, és ezt ismételgették és variálták a végtelenségig. Ráadásul a legtöbb versenyző kegyetlenül modorosan beszélt, érződött, hogy előre megírt – ráadásul túlírt –, bebiflázott szöveget mondanak a kamerába.

Andi: És még így is akadt két-három lány, akinek sikerült ebbe belesülnie és zavarba jönnie. Nemcsak modorosak voltak, hanem azt sem éreztem, hogy ez az egész szívből jött volna.

TóCsa

A charity résznél konkrétan az volt az érzésem, mintha Rogán-Gaál Cecília írt volna egy listát a lányoknak, amin rajta volt a beteg gyerekek segítése, az állatmenhelyek támogatása, a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek segítése és az egészséges életmód fontosságának hirdetése mellett még egy csomó ehhez hasonló „nemes ügy”, a lányok meg csak találomra választottak valamit róla. 

Egy-két kivételtől eltekintve nem éreztem azt, hogy ez szívből jön. Mintha csak egy „2024-ben a jótékonykodást is le kell tudni ebben a műfajban, mert kötelező kör” jeligére kapott volna helyet a műsorban.

Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata, a Magyarország Szépe – Miss World Hungary versenyigazgatói, licenctulajdonosai (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Andi: Biztos volt egy nagy kalap, amiből mindenki húzott egyet, hogy milyen nemes ügy mellé fog odaállni.

TóCsa: Attól pedig egyenesen felforrt az agyvizem, hogy a műsor közbeni gyűjtésnél nagy büszkén számoltak be arról, hogy összeszedtek jótékonysági célra 1,2 millió forintot egy szervezetnek. Ismétlem: 2024-ben 1,2 millió forintot egy köztévés, főműsoridős műsor alatt. Jó eséllyel a zsűritagok szinte bármelyikén több érték volt ennél, amennyiben számoljuk a ruhák mellett az órákat és az ékszereket is.
Persze egy 1,2 millió forintos segítség is segítség, lehet hasznos dolgokra költeni, de szerintem képmutatás úgy tenni egy ilyen minden szinten a luxust éltető műsorban, mintha ez nagy összeg volna. Szerintem voltak olyan emberek a zsűriben, akik le sem hajolnának ennyiért.

Andi: Közben meg látod, hogy magába a műsorba rengeteg pénzt öltek bele. A disszonancia eléggé pofán vágott, azt hittem, hogy itt majd több milliós adományról fognak beszélni. Az egész műsor akkora hype-pal lett eladva. Főleg a 18 tagú „szakmai zsűri”. Többen voltak, mint a versenyzők!

TóCsa: Fogalmam sincs, miért volt szükség ennyire.

Andi: Én azon gondolkodtam, hogy vajon mind támogatók voltak, és ezért kellett őket kötelezően szerepeltetni? Nem tudom. De az biztos, hogy a 18-ból körülbelül három olyan embert láttam, akiről azt gondolom, hogy a szépségszakmán belül tényleg ér a neve valamit, és így tud olyat mondani vagy olyan ítéletet hozni, ami a világverseny szempontjából releváns lehet. A többiek meg üzletemberek, hoteltulajdonosok… Ennyi erővel én is ülhettem volna a zsűriben. Van két szemem és van véleményem.

TóCsa: De legalább Kautzky Armand is ott volt. Meg volt menyasszonyi ruhás bemutató. Amit nem annak hívtak.

Andi: Az volt a kreatív tour. Azokat a ruhákat magyar tervezők csinálták – ezt mondjuk adom, tényleg jó, hogy látjuk, milyen tehetséges tervezőink vannak. Csak a koncepciót nem értettem. Miért pont menyasszonynak öltöztették őket?

A versenyzők egy-egy magyar divattervező kollekciójában lépnek színpadra a Magyarország Szépe – Miss World Hungary verseny döntőjében (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

TóCsa: Ezzel nem vagy egyedül. Ötleted sincs, hogy mi indokolhatta a ruhákat?

Andi

Sejtéseim vannak. A műsor során annyiszor volt hangsúlyozva a versenyzőknél a családcentrikusság, meg a nemzeti öntudat – aranycsapatos mezek zászlóval, zászlós bemutató a Hősök terén, szürkemarha, mint hungarikum –, meg a mindenféle népi motívumok, hogy azt vártam, hogy egy idő után majd kijelentik, hogy minden magyar nőnek kötelessége férjhez menni és gyereket szülni, hogy teljesítsék a kvótát. Bár ezt végül nem mondták ki, nekem ezt vetítette az egész. Remélem, tévedek…

TóCsa: Te tudtál valakinek szurkolni a műsor során? Találtál a versenyzők között kedvencet?

Andi: Próbáltam felidézni a régi szépségversenyen emlékeimet, és úgy rémlik, hogy ott mindig volt egy-két arc, akivel szimpatizáltam. Soha nem ők nyertek, de mindig voltak kedvenceim. Itt most egyik lány iránt sem éreztem hasonlót. Senkire nem tudtam jó szívvel azt mondani, hogy szeretném, ha ő nyerne. És nem azért, mert ne lettek volna szépek. Egyszerűen úgy érzem, ennek a formátumnak 2024-ben már bőven leáldozott.

A győztes 23 éves kiskőrösi Katzenbach Andrea (középen), valamint a 19 éves Cseh Jázmin első udvarhölgy (b) és a 25 éves Horváth Alexandra második udvarhölgy (j) a Magyarország Szépe – Miss World Hungary szépségverseny döntőjében (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

TóCsa: A közönségszavazat győztesével nagyjából egyet tudtam érteni, de olyan igazi kedvencem nekem sem volt.

Andi: A szépség szubjektív, szóval igazából tök mindegy, hogy nekem tetszik-e vagy sem, de egy szépségversenytől azt várnám, hogy legalább egy olyan lányt lássak ott, akinek olyan a kisugárzása, hogy felfigyelek rá. Ez most sajnos itt nem jött át.

Exit mobile version