Már nemzeti hősnek hívják a Hawk Tuah-lányt, akinek „hőstette”, hogy ráköpne a férfiak micsodájára

TóCsa | 2024. Július 17.
Egy vicces mémnek indult, ahol egy ittas lány egy videóban őszintébb és közönségesebb volt a kelleténél. Azóta Hailey Welch, azaz a Hawk Tuah-lány gőzerővel dolgozik azon, hogy pénzre váltsa az ismertségét. Szomorú generációs látlelet vagy „a Z generáció Dolly Partonja”? Egy jelenség, és ami mögötte van.

2024-et írunk, és a helyzet az, hogy ma már meg lehet élni abból, ha az emberből világhírű mém lesz. Még csak Amerikába se kell menni, a dolog Magyarországról is lehetséges, elég csak Hide the Pain Haroldot, azaz Arató Andrást megkérdezni. A 21 éves, szőke, apró termetű és szókimondó Hailey Welch nem tett mást, csak bulizni ment egy barátnőjével, és közben megállt egy szexuális tartalmú kérdésre válaszolni egy „utca embere” YouTube videókat készítő párosnak.

Amikor arról kérdezték, mivel tudja igazán megőrjíteni a pasikat az ágyban, Hailey csak annyit mondott:

Meg kell adnod nekik azt a hawk tuah-t, rá kell köpnöd a micsodájára!

A hawk tuah egyértelműen egy köpést utánzó hang volt, és a meglehetősen spiccesen előadott mondat hallatán még Welch barátnője és a kérdező is alaposan meglepődött. Nyilván nem mindenki vevő az ilyesféle humorra, de ettől még a kikerült videó gyorsan világszenzációvá vált, és a fél világ röhögött a Hawk Tuah-lány – az elején egy darabig nem lehetett tudni a valódi nevét – profán őszinteségén.

A Hawk Tuah lány Hailey Welch (a képen balra) Fotó: Profimedia

Világhír, de miért?

A jelenséget azóta többen próbálták megfejteni, talán a Rolling Stone magazin került hozzá a legközelebb, akik nemrég interjút is készítettek Welchcsel.

Itt volt egy kuncogó, mosolygós, üde arcú vidéki lány, aki a szexről beszélt anélkül, hogy bármiféle szexualitás látszódott volna rajta, ugyanazzal a bájosan naiv stílussal, ahogyan egy sokak által kedvelt country zenei legenda viccelődik a melleiről

– hangzott a megfejtés, és az említett country legenda kilétét sem tartották titokban, lévén Welchet a cikk bevezetőjében rögtön a Z generáció Dolly Partonjának nevezték.

Az emberek értékelték, hogy az élére csiszolt és végletekig megtervezett social media világában igazi spontaneitással találkozhattak. De egy elcsípett, mérsékelten szellemes, spontán pillanat tényleg elég ahhoz, hogy valaki világsztárrá váljon, vagy csak a szokásos 15 perc hírnevet látjuk, ami most valamiért egy-két hónaposra duzzadt? Ez hamarosan kiderül.

Ahhoz képest, hogy Hailey Welch sosem ábrándozott arról, hogy világsztárrá váljon, most mindent megtesz azért, hogy az emberek ne felejtsék villámgyorsan el. Már három fős stábja (menedzsere, PR-osa és videósa) van, akik láthatóan gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél többet facsarjanak ki a lányból, aki mindössze annyit tett, hogy kamera előtt, viccesen beszélt az egyik szexuális szokásáról.

Hailey Welch Brianna LaPaglia podcast műsorában ad interjút (Fotó: Profimedia)

Olaj a tűzre?

Sokan persze értetlenül néznek a Hawk Tuah-lány sikerére, mert a teljesítmény nélküli celeb- illetve influenszer-kultúra újabb vadhajtását látják benne, valljuk be, nem teljesen alaptalanul. Ráadásul ha Welch sikere tartós lesz, az újabb negatív üzenettel bír, ugyanis amit ő csinál, ahhoz még annyi energiabefektetés sem kell, mint influenszerként a sok-sok közösségi médiafelületre kontentet gyártani. Így is egyre több fiatal szeretne híressé válva sok pénzt keresni a lehető legkevesebb munkával, a Hawk Tuah-lány sikere pedig csak egy újabb cseppnyi olaj lehet a tűzre.

Egyelőre annyi biztos, hogy a lány a saját hawk tuah-s pólóival és sapkáival (utóbbiból a dedikált változatért 18 ezer forintot kérnek) már több tízezer dollárt keresett. A korai híresztelésekkel ellentétben pedig a munkahelyéről (egy rugógyárban dolgozott) nem elbocsátották, hanem ő lépett ki, miután egy hajnali műszakhoz felébredve a neten észrevette, hogy virális szenzációvá vált. Azóta vállalt már New York-i közönségtalálkozókat, zsűrizett bikiniversenyen, adott néhány interjút, és bár azt nem tudni, ezzel összesen mennyit keresett, a menedzsere szerint annyit biztosan, amiből a lovát és a kutyáját (Hailey nagy állatbarát) egy életen át etetni tudja.

Maga Welch is tudja, hogy a végletekig nem tud megélni az egy szem – és valljuk be, pár hét alatt már eléggé elkoptatott – hawk tuah poénból, és vizsgálja a lehetőségeit. Állítása szerint gondolkodik saját podcast indításán, megpróbálkozna a stand up comedyvel, szóba került, hogy saját valóságshow-t kapjon, és már filmszerepeket is ajánlottak neki, bár mivel nem tartja színésznőnek magát, ezzel a lehetőséggel nem szeretne élni. Amíg ez kialakul, a menedzsmentje gőzerővel dolgozik azon, hogy minél több nagy nézettségű/hallgatottságú műsorba és podcastba hívják meg vendégnek, mert akkor reményeik szerint az emberek látni fogják, milyen jó fej csaj, és többet akarnak majd belőle.

A hírnév, és ami vele jár

Bárhogy is alakul, az biztos, hogy a 700 lakosú kisvárosból, a Tennessee állambeli Belfastból származó 21 éves lány élete örökre megváltozott. Haileyt kilenc hónapos korától a nagymamája nevelte, akivel a mai napig együtt él – vélhetően nem sokáig –, az apjával olykor találkozik, az anyjával egyáltalán nem. A hírnevét hozó videóban sugárzott jókedv ellenére nem problémák nélküli az élete: fél évvel a nagy áttörés előtt az összes (hat) social media felületét jegelte a lelki egészsége érdekében, és csak azután kapcsolta vissza őket, miután látta, hogy mások hamis Hawk Tuah-lány fiókokat hoznak létre a nevében, és nem akarta, hogy vadidegenek profitáljanak a hírnevéből. A lelki egészségére most inkább azzal vigyáz, hogy a kosaras sztár, Shaquille O’Neal tanácsára egyáltalán nem olvas kommenteket.

Hailey Welch és Shaquille O’Neal (Fotó: Profimedia)

A hírnevet kissé nehezen viseli, próbálja álcázni magát, ám így is lépten-nyomon felismerik. Amikor az emberek rákérdeznek, hogy ő-e az a lány a videóból, általában azt szokta mondani, hogy nem. Döbbenten értesült arról, hogy a világ legnagyobb pornóoldalán, a Pornhubon a hawk tuah lett az egyik legnépszerűbb keresőszó, több mint ötmillióan kerestek rá. Folyamatosan bombázzák perverz üzenetekkel, az egyik legbetegebb megkeresése pedig az volt, amikor egy rajongója hatszáz dollárt (nagyjából 200 ezer forintot) ajánlott fel neki azért, hogy köpjön bele egy befőttesüvegbe, és küldje el neki postán.

Nemcsak a közvélemény, hanem Hailey Welch számára is hihetetlen mindaz, ami történt:

Két hete még csak egy lány voltam, aki a nagymamájával élt az icipici Belfastban, Tennessee államban. Aztán mondtam valami marhaságot, és az életem teljesen megváltozott. Hát nem csodálatos az Isten? Kíváncsian várom, mi jöhet még

– mesélte erről.

Hawk Tuah ajándéktárgyak

Bármennyire ártalmatlan volt a vele készült ittas videó, Welch a jelenleg Amerikában zajló politikai sárdobálásból sem tudott kimaradni. Bár eleinte a republikánusok emelték őt piedesztálra, egy interjúban arról kérdezték őt, hogy Donald Trump elnökjelölt is kapna tőle egy hawk tuah-t.

Az otromba kérdés után érdekes módon nem a riporternek kellett magyarázkodnia, hanem Welchnek, miután határozott nemmel válaszolt. Egy öregemberrel való szex elutasítását ugyanis sokan politikai válasznak minősítették, Haileyt pedig mocskos libsizték, amiért nem lenne hajlandó orálisan kényeztetni a 78 éves elnökjelöltet. A lány – egyébként teljes mértékben érthető módon – később azzal védekezett, hogy a válasza nem politikai értékítélet volt, egyszerűen csak nem szeretne szexelni egy olyan férfival, aki akár a nagyapja is lehetne. Beteg világban élünk, amiben a legnagyobb bajt biztosan nem Hailey Welch jelenti.

Exit mobile version