Verejték a vásznon: hová tűnt a filmekből az izzadás?

TóCsa | 2024. Július 20.
A Furiosa sivatagban játszódik, szinte érezzük a nap erejét. A filmben Anya Taylor-Joy és Chris Hemsworth koszos és poros, de nem izzadt. A Top Gunban a nyolcvanas években minden karakterről dőlt a víz, a folytatás izzadást csak nyomokban tartalmaz. Hová tűnt az izzadás a filmekből és kik voltak régen a legizzadósabbak?

A szuperhősök és a szuperhősi tulajdonságokkal bíró nem szuperhősök korát éljük a filmekben. Van nekik egy olyan szuperképességük, amikről csak ritkán esik szó: a szuperhősök nem izzadnak. Még a világ megmentése sem fárasztja ki őket annyira, hogy a ruhájuknál hónaljfronton foltok jelenjenek meg, a gyöngyöző verejtéket pedig hírből sem ismerik.

Nem volt ez mindig így. Az ezredfordulóig a színészek a filmekben izzadtak, mint a lovak, sőt voltak rendezők, akik részéről esztétikai döntés volt az izzadtság. A gyöngyöző homlokot nem kellett lepúderezni, mert kifejezetten az volt a cél, hogy az izzadással a karakter elhivatottságát és/vagy nehéz helyzetét hangsúlyozzák.

Ha régi filmeket nézünk, sokszor érezzük azt, hogy kicsit koszosabbak, nyersebbek és realistábbak mint mai társaik, és ennek a része volt az izzadás is.

A mai túlcsiszolt, digitális esztétikába egyre kevésbé fér bele az izzadt emberi test, miközben a nyolcvanas években még spray-jel fújták a (mű)izzadtságot a színészekre, hogy az megcsillanhasson az izmaikon, amikor befeszítik őket.

Akik még izzadnak

Persze az izzadás nem tűnt el nyomtalanul a filmekből, még ma is akadnak olyan sikeres rendezők, akiknek az esztétikájához hozzátartozik az izzadtságfolt. Ott van például az akciópápa, Michael Bay, akinek valamilyen rejtélyes oknál fogva az összes filmje nyáron, döglesztő melegben játszódik, és legyen szó Bad Boysról, Armageddonról, Pain & Gainről vagy bármelyik Transformers-moziról, a néző biztos lehet abban, hogy a színészekről dől majd az izzadtság. Ez nemcsak az nlc-nek tűnt fel, hanem a Vulture magazinnak is, akik egy toplistát is készítettek a legizzadósabb Michael Bay karakterekről. Ezt amúgy a Transformers-filmek főszereplője, Shia LaBeouf nyerte, aki ugyan nem a legtöbbet izzad a Bay-színészek közül, ám ő az, aki minden helyzetben izzad. Nem verejtékezős Shia LaBeouf jelenetet találni egy Transformers-filmben nehezebb, mint kiegyensúlyozott tájékoztatásra lelni a köztévé hírműsoraiban.

Koszosan és izzadtan: Megan Fox és Shia Labeouf a Transformersben (Fotó: DreamWorks / Paramount Pictures / Collection ChristopheL via AFP)

Akadnak ugyan ellenpéldák (például Dwayne Johnson izzadásai a Halálos iramban-filmekben), de a mainstreamben egyre kevesebb izzadtságcseppet találni. Ám szerencsére a független filmek szereplőiről máig gyakran csepeg az izzadtság, bár ott is egyre kevésbé. A Forráspont című brit film azért is különleges, mert a nem annyira a hőhullámairól ismert Londonban játszódik, ráadásul napfényt nagyítóval kell keresni benne: a cselekmény este folyik egy étteremben és a konyhájában, a szereplői mégis úgy izzadnak, mintha nem lenne holnap.

A Holdfényben is gyöngyöznek a homlokok, és a Szólíts a neveden sem akarja elhazudni az olaszországi napfény izzasztó hatását. De vannak magyar filmesek is, akik képesek esztétikát varázsolni az izzadtságból: Gigor Attila Kút című filmjében mindenki egy isten háta mögötti benzinkúton izzad, méghozzá annyira, hogy legszívesebben felpattannánk a moziszékből, hogy a szomszédos DM-ben az összes szereplőnek vegyünk egy golyós dezodort.

A Kút c. film

Filmek, melyek új szintre helyezték az izzadás fogalmát

Airplane! (1980)

Aki izzad: Ted Striker (Robert Hays)

Amikor egy teljesen működésképtelen utasszállító géppel kell leszállni megfelelő tapasztalat nélkül, abba még a legjobbak is beleizzadnának. De senki nem izzad úgy, mint Ted Striker, akinek egy ponton szabályos kis csermely alakul ki a homlokán, hogy izzadtsággal árassza el az arcát.

Összeomlás (1993)

Aki izzad: D-Fens (Michael Douglas)

A film kiindulópontja, hogy hőségben mindenkinek felforr az agyvize, csak vannak, akiknek jobban, mint másoknak. Az átlagbéla hivatalnokot kapásból egy gigadugóban rostokolva láthatjuk először, de szinte a film bármely pontján gyöngyözik a homloka, és a fehér ingjét se szívesen érintenénk meg hátulról. Arról se feledkezzünk meg, hogy az Összeomlást az izzadós filmek (Ha ölni kell, Az ügyfél…) hercege, Joel Schumacher rendezte.

A híradó sztárjai (1987)

Aki izzad: Aaron Altman (Albert Brooks)

Altman régóta vár a lehetőségre, hogy végre híradót vezethessen, csakhogy amikor eljön a pillanat, a lámpaláz annyira beüt nála, hogy iszonyatos mértékben izzadni kezd.

Ez több, mint amennyit Nixon valaha is kiizzadt magából

– jegyzik meg a gonoszkodó kollégái, akik azon is poénkodnak, hogy kis törcsi helyett egy nagy törölközőt adnak neki a szünetben, sőt még inget is kell váltania, mert az előzőn egyetlen száraz centiméter sem maradt. Kicsit komikus ugyan, de valójában egy ember szomorú drámáját láthatjuk, egy álom szertefoszlását.

12 dühös ember (1957)

Aki izzad: a tizenkét esküdt

Képzelj el egy estébe nyúló meetinget a nyár közepén egy légkondicionáló nélküli tárgyalóban. Ugye, ez maga a rémálom? A 12 dühös ember főszereplőinek ilyen cseppet sem ideális körülmények között kell dönteniük egy fiú életéről, így nem csoda, hogy a levegőtlen szobában elszabadulnak az indulatok.

12 dühös ember (1957)

A döntés éjszakája (1975)

Aki izzad: Harry Moseby (Gene Hackman)

Gene Hackmannek nagy gyakorlata van az izzadásban, A francia kapcsolat-filmekben és a Bonnie és Clyde-ban is ragyogóan csinálta, de talán mind közül a legkiemelkedőbb izzadásteljesítményét Harry Moseby magánnyomozóként adta, aki már Los Angelesben is izzad, de Floridába érve aztán ebben is sebességet vált. Hónaljfoltban Hackman a király!

Gene Hackman a Döntés éjszakája c. filmben

Rocky III (1982)

Aki izzad: Rocky Balboa (Sylvester Stallone) és Apollo Creed (Carl Weathers)

Minden Rocky-filmben kötelező a montázsjelenet a hős nagy felkészüléséről, és mivel a nyolcvanas években járunk, az izzadtságcseppek megjelenése a férfiizmokon már-már jele volt a férfias elszántságnak és tökéletességnek. Rocky és Apollo együtt futása a tengerparton már-már tankönyvi esete az izzadtságfétisnek, és amikor a két izzadtságban úszó izompacsirta lelkesen átöleli egymást, arra csak egyet tudunk mondani: Fúj!!!!

Szemet szemért (1989)

Aki izzad: mindenki

Spike Lee legendás filmjének alapállítása, hogy a forróság a faji feszültségeket is csúcsra járatja, és mindezt egy brooklyni pizzéria tulajdonosain, alkalmazottain és vendégein keresztül mutatja be egy igazán fülledt nyári napon. A film, amiben az izzadtságcsepp üzemanyag az agresszióhoz.

A test melege (1981)

Aki izzad: Ned Racine (William Hurt) és Matty Walker (Kathleen Kennedy)

Extrém hőhullám tombol az amúgy is a magas páratartalmú levegőjéről ismert Floridában, márpedig a nyáresték fülledtsége a szexuális étvágyat is fokozhatja. Ezt tapasztalja meg Ned és Matty, akiket nem zavar, hogy tovább forrósítják egymást a testük melegével: annyira összemelegednek/összeizzadnak, hogy a férfi még a nő férjét is eltenné láb alól…

William Hurt és Kathleen Turner A test melege c. filmben

Ingerlő idomok (1985)

Aki izzad: Adam (John Travolta), Jessie (Jamie Lee Curtis) és sok-sok aerobikozó

A nyolcvanas években az aerobik annyira menő volt, hogy Hollywood lazán igent mondott egy aerobik-filmre. Az Ingerlő idomok nem egy erős darab, sokak szerint egyenesen fárasztóan sekélyes, de ettől még tény, hogy a levegőtlen termekben az aerobikozók úgy izzadnak benne, mintha ettől függne a fizetésük. Jamie Lee Curtis is izzad rendesen, de Travoltáról egyenesen patakokban folyik a víz.

Barton Fink – Hollywoodi lidércnyomás (1991)

Aki izzad: Barton Fink (John Turturro) és Charlie Meadows (John Goodman)

Próbáltál már kreatív munkát végezni egy levegőtlen, fülledt kis szobában? Barton Finknek egy forgatókönyvet kellene valahogy kiizzadnia magából a hotelszobájában egy hőhullám közepén, de kreativitás helyett csak izzadtság folyik belőle. Erre megismerkedik a szomszéd szoba lakójával, aki még nála is jobban izzad, és mellesleg sorozatgyilkos. Minden lángba borul.

Ragadozó (1987)

Aki izzad: Az összes szereplő, de leginkább Mac (Bill Duke)

Esőerdőben kommandózni hőhullám idején? Senkinek sem jó. Már a film elején izzadva csillog Schwarzenegger és Carl Weathers bicepsze, amikor macsószkanderezésbe kezdenek, de a film igazi izzadóbajnoka Mac, a kamera pedig örömmel időz el a kopasz fejének összes verejtékcseppjén. Van belőlük bőven, és ahogy nő a feszültség, izzadtságból is több lesz.

Arnold Schwarzenegger a Predátor c. filmben (Fotó: Profimedia)

Halálkanyar (1997)

Aki izzad: Bobby Cooper (Sean Penn)

Amikor Bobby először fut össze a kisváros utcáin Grace-szel (Jennifer Lopez), és elmondja a lánynak, hogy azért van a városban, mert lerobbant a kocsija, a lány rögtön azt mondja neki, hogy mázlija van, mert kijjebb a sivatagban egy ilyen napon belehalt volna a hőségbe. A későbbi események fényében gyorsan kiderül, hogy a városban is bele lehet halni. Sean Penn végig ugyanabban az ingben, nadrágban és zakóban (!) izzad, majd az izzadtságba egyre több por és vér keveredik, a sivatagot pedig nem tudja legyőzni.

A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

Aki izzad: az összes szereplő

A film olyan alacsony büdzséből készült, hogy nem maradt pénz a színészek kényelmére, így a legnagyobb kánikula közepén forgott, és semmit sem tudtak tenni a körülmények javításáért. Ez leginkább a házban felvett vacsorajelenet során csúcsosodott ki, amit esti jelenet ellenére nappal forgattak a besötétített házban, ahol már-már szaunaállapotok uralkodtak. A hőség a csúcson a 45 fokot is elérte odabent, és mivel a díszlet a kannibál család miatt teli volt állati csontokkal és húsdarabokkal, idővel ezek is elkezdtek magukból szagot árasztani. A legenda szerint a szereplők időnként kirohantak hányni egyet, hogy aztán visszatérjenek forgatni a lehetetlen körülmények közé. És ez a jeleneten is látszik.

A texasi láncfűrészes mészárlás (1974)

További kedvenc izzadós filmjeink:

Top Gun, Semmelweis, Kánikulai délután, Angyalszív, Apokalipszis most, Véresen egyszerű, Portyán, Az élet mindig drága, Éjféli expressz, A tizedes háreme, Elemi ösztön, Félelemben élni, A dollár-trilógia és sok-sok western, Forró éjszakában, Hátsó ablak, A vágy villamosa, Afrika királynője, Palmetto, Halálsoron, Szexi dög, Gyilkos Joe, Az újságos fiú, Phillips kapitány…

Exit mobile version