Miért van idén több szúnyogunk? Szakértő mondta el

Á.K. | 2024. Július 20.
Ha a kedves olvasó úgy érzi, idén több szúnyogcsípés éri a szokásosnál, a megérzései nem csalnak: a szakemberek szerint is több a vérszívó, mint az elmúlt években. Azt is elmondták, hogy miért.

Az elmúlt hetek kánikuláinak köszönhetően a nappalokat csak a négy fal között lehetett – már amennyire – túlélni. Az esték sem voltak azonban zavartalanok, ugyanis hiába ültünk ki a kertbe vagy az erkélyre, már jöttek is nagy számban a szúnyogok, hogy felfaljanak minket.

Sokan a rekordmeleget sejtik a nagy vérszívó-népszaporulat mögött, ám Dr. Soltész Zoltán, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont entomológusa szerint ez nincs így. A melegnek nincs hatása a szúnyoglárvák számára, arra viszont igen, hogy nagy melegben gyorsabban fejlődjenek ki a szúnyogok – derül ki a 24 cikkéből.

Kiszívja a véred! (fotó: Getty Images)

Bár meleg van, viszonylag gyakran hullik csapadék, még árhullám is vonult le a Dunán, és ez az, ami már kedvezően hat a szúnyogok magas számára. Amikor a folyó kiárad, majd visszahúzódik, rengeteg sekély, melegedő vízfelületet hagy maga után hátra, ami ideális helynek számít a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Ráadásul olyan szúnyogfajok is léteznek, amelyek az ártereken a fűre is képesek lerakni a tojásaikat, így már azelőtt ott lesznek, hogy megérkezne a víz.

Soltész Zoltán szerint az irtások idén sem maradtak el, csakhogy a járművekről és repülőkről történő kémiai szúnyoggyérítés már csak a kifejlett szúnyogokat öli meg, vagyis nem előz meg problémát, csak kezelni próbálja azt. A víztestekben képződő lárvák kiirtására való biológiai gyérítés során keletkezhetett a hiba, de a szakember is csak találgatni tud, mi lehetett az: vagy nem megfelelően lettek feltérképezve a lárvák lelőhelyei, vagy nem időben kezdődött meg a gyérítés.

Exit mobile version