Barátnői rugdosták halálra a 14 éves lányt, annyi sérülése volt, mintha autó gázolta volna el

TóCsa | 2024. Augusztus 04.
A tinédzserek közötti bullying egyik legszélsőségesebb megnyilvánulása volt az, amit a 14 éves Reena Virk-kel a saját barátai csináltak. Az eset sokkolta nemcsak a kisvárost, ahol történt, hanem egész Kanadát, azóta pedig két könyv és most egy sorozat (A híd alatt) is készült belőle.

Amikor a szülei 1997. november 14-én a 14 éves Reena Virk nem tért haza. Problémás tiniként tartották számon, akinek már korábban is volt néhány felszívódása, de mindig rendben előkerült. A szüleivel való kapcsolata feszült volt, a lány számos módon lázadt a kissé konzervatív, a Jehova tanúihoz csatlakozott, indiai bevándorló családja ellen. Amikor a szülők jelentették Reena eltűnését, a fentiek miatt a hatóságok eleinte nem vették komolyan.

A rendőrség végül nyolc nappal az eltűnése után talált rá a lány holttestére, amit a víz sodort ki és madárlesen lévő turisták leltek rá. A teste teli volt zúzódásokkal, számos csontja tört el, és valaki egy cigarettacsikket nyomott el az arcán.

A tüdeje teli volt vízzel és apró kődarabokkal, ami azt jelenti, hogy olyan erővel nyomták a fejét a mederbe, hogy már az ottani talajt „lélegezte be” az életéért való küzdelem során.

Az orvosa elmondta, hogy a sérülései olyan súlyosak voltak, mintha egy autó ment volna át rajta. Csakhogy nem elgázolták, hanem agyonverték. Méghozzá azok, akiket a legjobb barátainak tartott.

Forrás: Disney+

Reena Virk megdöbbentő esete

Az esetről a 2022-ben, 54 évesen elhunyt Rebecca Godfrey írt nagy visszhangot keltő könyvet, aki maga is részt vett a sorozat előkészítésében. Ez nem is csoda, lévén az alkotók őt tették még a történet egyik főszereplőjévé. Ez már csak azért is érdekes döntés, mert a könyvében saját magát nem használta szereplőként, elsősorban az ügyben érintett fiatalokra fókuszált. Őket az eset idején a média csak Shoreline Sixként (a parti hatos) emlegette, mivel a gyilkosságot megelőző súlyos verést egy híd alatt, a parton ejtették meg.

A 14 éves Reena Virk bűne mindössze annyi volt, hogy szeretett volna a helyi menő csajok közé tartozni, és miután nem akarták őt bevenni a bandába, a banda vezetőjéről olyan pletykákat kezdett terjeszteni, miszerint AIDS-es és már több abortusza is volt. Amikor a banda gengsztereket istenítő vezetőjéhez, Nicole Cookehoz (a sorozatban átnevezték őt Josephine Bellre) ez visszajutott, bosszút forralt. Meginvitálták Virket egy buliba, de amint megérkezett, üldözni kezdték, majd egy híd alatt Cooke és barátnői, valamint a hozzájuk csapódó emberek ütni és rúgni kezdték a lányt, majd félájultan magára hagyták.

Egy térfigyelő kamera tanulságai szerint a lány kis idő után még saját lábán tudott kijönni a híd alól. Addigra Cooke és a legtöbben elindultak hazafelé, ám a bandavezér legjobb barátnője, a 15 éves, a suliban erőszakosnak tartott Kelly Ellard a helyszínen maradt és rávett egy arra lődörgő srácot, a 16 éves Warren Glowatskit, hogy menjenek a sérült Virk után, és verjék tovább. A részeg Glowatski ehhez még úgy is örömmel csatlakozott, hogy valójában nem ismerte Virket, korábban soha nem találkozott vele. A híd másik végénél érték utol a lányt, akit tovább rugdostak. Kelly Ellard ellopta a bakancsát, majd a nyakán taposva megvárta, hogy az áldozata vízbe fulladjon. A barátnőinek utána azt mesélte, hogy Virk halálára várva egy cigarettára is rágyújtott, amíg a súlyosan sérült lány a lába alatt az életéért küzdött.

Forrás: Disney+

Egy érthetetlen tett

Magát a gyilkosságot ugyan két fehér tinédzser hajtotta végre, a rendőrség mégis hangsúlyozta, hogy nem rasszista indíttatású volt. Reena szülei szerint azonban a rasszizmus is közrejátszott a lányuk kiközösítésében, és abban, hogy így mertek bánni vele. A kanadai társadalmat és Victoria város, valamint a sziget lakosságát leginkább a bűntény értelmetlensége és teljességgel érthetetlen kegyetlensége lepte meg. Egy egészen kicsinyes kamaszok közti konfliktus fordult át véres leszámolásba, ráadásul úgy, hogy az estének egyik lány sem úgy indult neki, hogy meg akarja ölni Reena-t, inkább csak a megleckéztetése volt a cél.

Maga Kelly Ellard sosem indokolta meg, miért döntött úgy, hogy végez Reena Virkkel, sőt már hosszú évek óta börtönben ült, amikor 2016-ban egyáltalán mégis magára vállalta a gyilkosságot. A nyomozás szerint elsősorban a bandavezérnek, Nicole Cookenak akarta bizonyítani a rátermettségét, aki amúgy is teljesen rá volt pörögve a gengszterrapperekre és a köztük lévő leszámolásokra. Warren Glowatskinak még csak ennyi indoka sem volt. Soha nem látta korábban az áldozatot. Bár a halálát nem konkrétan ő okozta, de a rugdosásában aktívan részt vett. Nem avatkozott közbe, amikor Kelly elkezdte őt vízbe fojtani, sőt miután Virk meghalt, segített a holttest mélyebb vízbe cipelésében.

A szülők rémálma

A Disney+ kínálatában bemutatott A híd alatt nem egy klasszikus whodunit, viszonylag gyorsan kiderül, ki a felelős Reena Virk haláláért. A nyolcrészes minisorozat leginkább azért izgalmas, mert egészen közelről mutatja be a tinédzserek önkereső, elismerésre, befogadásra vágyó, sebezhető világát, és azt, hogy a valahová tartozásért milyen súlyos áldozatokat képesek hozni. Felnőttként, kisgyerekes szülőként mindannyian rettegünk az időszaktól, amikor az önállósodó gyerek tetteire és döntéseire alig lesz hatásunk, és már csak abban bízhatunk, hogy a korábbi években együtt töltött idő és a nevelésünk talán nem múlt el teljesen nyomtalanul.

A híd alattban bemutatott helyzet a bullying iskolapéldája. Az erőszakoskodó lányok azt használták ki, hogy az áldozatuk nem akart mást, csak csatlakozni hozzájuk, hogy azt érezze: ő is egy lehet közülük. Hogy az indiai származása vagy a masszívabb testalkata miatt nem akarták befogadni, már örök rejtély marad.

Egészen félelmetes látni, hogy a lány még a saját apját is képes volt feljelenteni szexuális zaklatásért, mert ettől remélte, hogy mielőbb eljöhet otthonról, és még többet lóghat a zűrös fiataloknak fenntartott intézményben, a Seven Oaksban a barátnőivel. A vádjait pedig nem azután vonta vissza, miután az apját bilincsbe verve vitte el a rendőrség, és félő volt, hogy egy életre szexuális bűnelkövetőként regisztrálhatják, hanem csak akkor, miután rájött, hogy mégsem olyan jó buli egy állami gyerekotthon falai között az élet, és haza akart költözni.

Rebecca Godrey (forrás: Brigitte Lacombe/Wikipedia)

Igaz történet a sorozat mögött

A sorozat alapvetően hűen követi a főbb történéseket, pár dologban azonban változtattak az eseményeken, illetve annak szereplőin. A következő pontokban a történet leghihetetlenebb részleteinek igazságtartalmát vizsgálom, valamint azt, hogy mik a legfőbb különbségek A híd alatt és a sorozatot inspiráló valódi eset között.

A híd alatt nyolc epizódja a Disney+ kínálatában látható.

Exit mobile version