A legjobb helyet keresed augusztus 20-i kiruccanásodra? A legkirályibb programokat Székesfehérváron találod!

hirdetés | 2024. Augusztus 05.
Szeretnéd a nyáresti pezsgést, kultúrát, gasztronómiát egy helyen megtalálni? Olyan várost keresel, ahol minden napra jut program, és ahol augusztus 20-át a megelevenedő történelem forgatagában élheted meg? Van egy jó hírünk: Székesfehérvár tíz napon át úgy ünnepel, ahogy csak Szent István városa tud! Ezek lesznek idén a legjobb programok a koncertektől az óriásbábok felvonulásán át a tánc ünnepéig.
A legjobb helyet keresed augusztus 20-i kiruccanásodra? A legkirályibb programokat Székesfehérváron találod!

Királyi Napok – Nemzetközi Néptáncfesztivál

Székesfehérvár már csak azért is a legjobb választás, mert mindenhez közel van, és augusztus 20-ig tíz napos programkavalkádot kínál. Budapesttől és a Balatontól is fél-1 órás autóútra találod az ország egykori koronázóvárosát, melynek szomszédságában a Velencei-tó, szívében a szerelem legnagyobb ajándéka, a Bory-vár jelentik a plusz vonzerőt. Az idei nyár legjobb programjait pedig a Királyi Napok (2024. 08. 11-20.) összművészeti fesztiválja szállítja: koncertek, színházi előadások, tánc, kiállítás, hagyományőrzők és királyi óriásbábok felvonulása vár.

Belvárosi teraszozás kultúrkoktéllal

 A belváros történelmi és ugyanakkor mediterrán hangulatát megízlelheted a teraszos éttermek napernyői alatt, ahol színes koktélok, hűvös és díjnyertes fagylaltok várnak, s bármerre is indulsz, mindenhol megújuló múzeumok, árnyékos kis terek, utcák várnak. A Királyi Napok idején pedig mindez hatványozottan igaz: ha augusztus 11-e és 20-a között érkezel, tartalmas élmény vár! Megnyílik a Nemzeti Emlékhely titokzatos Osszáriuma, ahol a csontmaradványokat őrzik, de vadonatúj kiállítások és kiállítóhelyek is várnak. A Hiemer-ház báltermében például a „Magyar Menyasszony” tárlata kap helyet. Az interaktív tablókiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum féltve őrzött anyagai mesélnek az elmúlt 500 év házasodástörténetéről.

Középkori forgatag a Belvárosban

Táncosok Mexikóból, Spanyolországból is

Lélegzetelállító, ahogy Székesfehérvár utcáin a közönség között táncolnak és vonulnak a világból érkező táncosok, majd pedig esténként a belvárosi nagyszínpadon folytatódik, végül a város Táncházában ér véget a mulatság. A Királyi Napok részeként augusztus 12-e és 15-e között tartják a Nemzetközi Néptáncfesztivált, ahol, a házigazda Alba Regia Néptáncegyüttes mellett idén Spanyolország, Szlovákia, Mexikó és a Tököli Délszláv Táncegyüttes adnak fergeteges műsort.

Pop és rock a színpadon, lovagok a belvárosban

Augusztus 16-a péntektől pedig a pop és a rock  veszi át az uralmat a Zichy-színpadon: Fenyő Miklós pénteken este, a Bikini szombaton este, a Bagossy Brothers Company pedig vasárnap este 20 órától csap a húrok közé. Érdemes szemezgetni közben a programok között: Katonazenekari Fesztivál, lovagi torna, kézműves bemutatók, gyermekfoglalkozások, társasjátékok és történelmi előadások várnak szerte a Belvárosban.

Fehérvári Királyok Menete augusztus 20-án

Középkori piac, mulatozás a Bory-várnál

Augusztus 19-én találkozhatsz az ikonikus királyi óriásbábokkal és elvegyülhetsz a középkori piacon. Kalandokkal teli, izgalmas időutazás a középkorba – ezt ígéri a Lovagok Napja és a Koronázási Ünnepi Játékok három napja . Audienciát tart a királyi óriásbáb-család, lovagok bajvívnak, zenészek muzsikálnak, mesterek szorgoskodnak az utcán, a középkori piacon kofák és korhelyek hangoskodnak, boszik és jósok csalogatnak jövőbe látni. A történelmi fesztivál augusztus 19-én az Öreghegyi mulatságok programjával egészül ki: a híres Bory-vár tövében vár – színház, tánc, bor, koncert és utcabál lesz 15 órától éjfélig.

Óriásbábok felvonulása és zárókoncert

Augusztus 20-án ünnepel leginkább a város, ezt ne hagyd ki! A belvárosi történelmi programok csúcspontja a Fehérvári Királyok Menete a 23 királyi óriásbáb és látványos kíséretük részvételével 16:45-től. Este 20 órakor a Királyi Napok záróeseményeként fellép az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és társzenekarai, melyek Erkel: Hunyadi László című háromfelvonásos történelmi operájával örvendeztetik meg a közönséget. Felejthetetlen élmény lesz, ez már most látszik!

Exit mobile version