A súlyos szembetegséggel küzdő tornász Rubik-kockával készítette fel magát az olimpiára – bronzéremmel távozott

Sz.Cs. | 2024. Augusztus 10.
Stephen Nedoroscik súlyos szembetegsége ellenére is nap mint nap azért harcolt, hogy megvalósíthassa az álmait. Idén két éremmel távozott az olimpiáról.

Az olimpia eljövetelével nemcsak rendkívüli sportteljesítményeket látatunk, hanem hihetetlen élettörténeteket is megismerherhetünk. Ilyen volt például a hétszeres olimpiai bajnok Simone Biles, illetve a négyszer olimpiai bajnok Léon Marchand története is. Talán klisésnek tűnhet, azonban olvasva ezeket a történeteket, valóban rádöbbenünk arra, hogy a sorsunk a saját kezünkben van. Csupán felfogás kérdése, hogy mit hozunk ki belőle, és mennyire hiszünk magunkban. Erre remek példa a szlovák származású tornász, Stephen Nedoroscik története is, aki súlyos szembetegsége ellenére is olimpiai bronzéremmel végzett az ötkarikás játékokon. 

Hatéves volt, amikor megismerkedett a szertornával, betegsége nem tántorította el attól, hogy a legjobb legyen

Stephen Nedoroscik mindössze hatéves volt, amikor belecsöppent a szertorna világába. A vezetékneve szlovák, mivel dédszülei Velka Lesnáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba. A tornász élete közel sem hétköznapi, hiszen Stephent a lólengés specialistájaként emlegetik, persze nem véletlenül. 2021-ben megnyert a világbajnokságot – ezzel ő lett az első amerikai, aki valaha nyert a versenyen, ráadásul idén nemcsak egyéniben, hanem csapatban is olimpiai bronzérmet szerzett. 2008 óta az amerikai férfi tornászválogatott nem szerzett érmet az olimpián. 

Stephen Nedoroscik (Fotó: Getty Images)

„Amikor még nagyon kicsi voltam – úgy értem, hogy mielőtt még járni tudtam volna – már a falakon másztam fel a házban, ezzel megijesztve a bébiszittereket. Így nem kellett sokáig várni arra, hogy a szüleim azt mondják: írassuk be őt valamelyik óvodai tornaterembe.”

Stephen mindezt úgy érte el, hogy súlyos szembetegséggel küzd. Szemtengelyferdüléssel született, ráadásul az egyik szemében a coloboma alakult ki, emiatt nem érzékeli a mélységet, illetve nagyon érzékeny a fényre is. Szemproblémái miatt még jogosítványt sem adtak neki. Ennek ellenére ez egyáltalán nem akadályozta meg abban, hogy az életben és a sportban is kiteljesedjen. 

2020-ban villamosmérnöki diplomát szerzett, ráadásul a sportban is évről évre egyre sikeresebb lett. Stephen eleinte minden szeren versenyzett, azonban rá kellett jönnie, hogy a lólengés az, amiben igazán tud fejlődni. Jól ismert arról, hogy védőszemüvegben áll szőnyegre, azonban ez láthatóan nem korlátozta semmiben. 2015-ben és 2016-ban már országos bajnokságot nyert. Annak ellenére, hogy a tokiói olimpia előtt is szerepelt a válogatottban, ez az első alkalom, hogy kijutott az ötkarikás játékokra. 

A tornász, aki élete legfontosabb szereplése előtt Rubik-kockával üti el az időt

Stephen a Vogue-nak azt mondta, hogy az augusztus 3-i döntő előtt kikapcsolta a telefonján az értesítéseit, majd csak arra összpontosított, hogy ki tudja rakni a Rubik-kockát. 

Körülbelül már százszor megoldottam, de talán még annál is többször – mondja, majd így folytatta: „Ez az egyik módja annak, hogy elüssem az időt, ráadásul stresszoldó is”. Stephen körülbelül tíz másodperc alatt képes kirakni a kockát.

Exit mobile version