Meghalt Dobray György

nlc | 2024. Augusztus 31.
A prostituáltakról készített dokumentumfilmjei, nagy visszhangot váltottak ki.

82 éves korában elhunyt Dobray György, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író és forgatókönyvíró.  A filmes szakember 2024. augusztus 28-án ment el, hosszantartó betegség után. Halálának hírét a család jelentette be – írja a Blikk.

Dobray György karrierjének kezdetén inkább dokumentumfilmekkel foglalkozott; többször rendezett irodalmi és dokumentumfilmeket a Magyar Televíziónak. 1979-ben készítette el az első játékfilmjét, melynek címe Az áldozat.  “A 80-as években számos sikeres filmben tűnt fel a neve. Ilyen volt például a Vérszerződés és a Szerelem első vérig, valamint annak a folytatása, a Szerelem második vérig” – írja lap.

A Down-szindrómások világnapja alkalmából készítette el a Ketten című dokumentumfilmet, mely egy rendkívül kedves Down-szindrómás párról, Ciliről és Marciról szól. 

Leghíresebb alkotásai sokak szerint az 1988-as K – Film a prostituáltakról (Rákóczi tér) és annak folytatása, az 1989-es K2 – Film a prostituáltakról (éjszakai lányok) című dokumentumfilmek, melyek a magyarországi prostitúciót mutatták be. A filmek nagy visszhangot váltottak ki, ugyanakkor még ma is rengeteg részlet megtalálható belőlük a TikTokon, YouTube-on.

Exit mobile version