A remény szimbóluma lett 9/11-et túlélő fa

nlc | 2024. Szeptember 11.
A szeptember 11-i terrortámadást túlélt kínai díszkörte ma ott áll a tragédia helyszínén létesített emlékhelyen, a reményt és az újjászületést jelképezve.

Hetekkel a 2001. szeptember 11-i események után néhány romeltakarítást végző munkás rátalált a terrortámadás utolsó túlélőjére: egy kínai díszkörte fára, melynek ágai égettek és töröttek voltak, a gyökerei is megrongálódtak, ám néhány megmaradt, zöldellő levele jelezte, hogy életben van. 

A fát a New York-i városi parkok karbantartásáért felelős osztály bronxi kertészetébe vitték, ahol szakemberek vették gondozásukba. Bár nem sok reményt fűztek ahhoz, hogy életben marad, azonban a fa 2002 tavaszán új hajtásokat hozott. A göcsörtös tuskókból új, egészséges ágak nőttek ki, látható határvonalat húzva a fa múltja és jelene között.

„Amint megláttam, beleszerettem. Harcos volt. Tudtuk, hogy vissza fog jönni ide” – mesélte utóbb Ronaldo Vega, aki a fa megmentésén munkálkodó csapat vezetője volt. 

A Túlélő Fa (Fotó: Amanda Hall / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)

2010 márciusában azonban egy óriási vihar gyökerestül kitépte. A fa azonban ezt is kibírta. Végül aztán még szintén 2010-ben az egykori Világkereskedelmi Központ helyén létesített 9/11 Memorial emlékhelyen ültették el újra, a remény, a túlélés és az újjászületés jelképeként. 

A fát ráadásul rehabilitációs programja során még szaporítani is sikerült. 2013-ban pedig elindult 9/11 Emlékpalánta Program, melynek keretében a Túlélő Fa dugványait olyan helyekre juttatják el, ahol szintén tragikus események – terrortámadások, mészárlások, természeti katasztrófák – történtek. 

via 

Exit mobile version