Megzavarta a hirtelen jött hideg, esős idő a fecskék vonulását

F.C. | 2024. Szeptember 14.
Idegesen repkednek menedéket keresve.

Megzavarta a fecskék vonulását a hirtelen betört esős, szeles időjárás, megállásra kényszerítette őket – számolt be az RTL Híradó. Sok helyen látni, hogy a madarak megszakítják az útjukat és menedéket keresnek maguknak, így nem ritka, hogy házfalakon, résekben, akár garázsokban próbálják átvészelni a hideget.

“Esőben, hidegben, szélben nem tudnak vadászni. A repülőrovarokat leverte az eső. Ilyenkor szokott ilyen lenni” – magyarázta Lehóczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője.

Többezer kilométeres vándorlásukon a fecskék érzékelik, ha nem alkalmas az idő a repülésre, ilyenkor védettebb helyre menekülnek. Például már elhagyott fészkekben próbálják átvészelni a hideget, de akár egy garázsban is menedéket kereshetnek.

A szakember azt mondja, ilyenkor nem szabad háborgatni a fecskéket. “Ha esik az eső, akkor újra meg kell száradniuk. Ez mind-mind energiaveszteség. Ilyenkor az a legjobb, ha békén hagyjuk őket. Össze szoktak bújni, melegítik egymást. Ha ez a hidegfront napokig tart, akkor lehet nekik egy virágcserép-alátétbe kitenni élő lisztkukacot” – tanácsolja.

Ha javul az idő, tovább tudják majd folytatni az útjukat Afrika felé.

Azonban más veszély is fenyegeti most a fecskéket: a föld közelében repülő rovarokra vadászó madarakat könnyen elgázolhatják az autók.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version