Pszichedelikus sci-fi mese felnőtteknek: Visszatér a mozikba Az idő urai

nlc | 2024. Szeptember 18.
Restaurálták Az idő urai című pszichedelikus sci-fit, amit szerda este ingyen is megnézhetsz a budapesti Szent István téren.

Az Annecy-i Animációs Filmfesztiválon tartott premierje után a Budapesti Klasszikus Filmmaraton keretében látható itthon először nagyvásznon, ráadásul ingyen, René Laloux 1982-es, nemrégiben 4K minőségben restaurált filmje, Az idő urai. A kultikus francia–magyar animációs filmet Magyarországon 1983. szeptember 29-én, 41 évvel ezelőtt mutatták be. Aki annak idején gyermekként látta, annak máig meghatározó filmélményként él a fejében – vagy inkább pszichéjében.  

Az elképesztően látványos animációs film történetének középpontjában egy veszélyes bolygón egyedül maradt, elárvult kisfiú, Piel áll, aki egy különleges adóvevőn keresztül kap segítséget apja régi barátjától, Jaffartól, az űrbéli csempésztől. A kisfiú mentőakciójához csatlakozik a titokzatos múltú űrhajós, az idős Silbad is, aki tudja, hogyan lehet életben maradni a gyilkos barlangokkal és agyevő rovarokkal teli bolygón. Azonban a kincseivel velük utazó szökött herceg alattomos módon megpróbálja megakadályozni, hogy útjukon kitérőt tegyenek a kisfiú miatt.  

Az idő urai (Fotó: BKFM, CITE FILMS – TF1 Film Productions)

Az álomszerű helyszíneken játszódó, különös lényeket felvonultató szürreális űrkaland a néző számára is valódi pszichedelikus utazás, amely során a tudományos-fantasztikus művek kedvenc témái, mint az időutazás, a telepátia, a földönkívüli életformák, a párhuzamos univerzumok olyan „evilági” toposzokkal társulnak, mint a halál, az elmúlás, a gyász, az emberek, vagy éppen a diktatúrák természete. 

Nem meglepő, hogy bemutatása idején sokan nem tudtak mit kezdeni a filmmel, amelynek elvont témái a fiatalabb nézők számára túlságosan nyomasztónak bizonyultak, a sci-fi rajongók a film alapjául szolgáló kisregény (Stefan Wul: A Perdide árvája, 1958) eltéréseit, a kritikusok pedig a rendező előző, Cannes-ban is díjazott filmjének, a szintén Stefan Wul regényén alapuló A vad bolygó (1973) kidolgozottságát kérték számon rajta. Hogy mindezek ellenére mégis kultuszfilm státuszba lépett Az idő urai, az elsősorban a világhírű képregényművész és hollywoodi sci-fi filmek látványát kidolgozó Jean Giraud, művésznevén Mœbius által megálmodott képi világnak köszönhető, és természetesen a Pannónia Filmstúdió művészeinek, akik életre keltették a terveket. 

Az 1970–80-as évek a Pannónia Filmstúdió és a magyar animáció történetének is a fénykora volt: az 1960-as években a rövidfilmek, majd az 1970-es évektől már a sorozatok és az egész estés filmek is vitték a hazai animációs művészek hírnevét a világban, amelynek köszönhetően egyre több külföldi megrendelő érkezett Budapestre. A film 2008-as dupla lemezes DVD kiadásában exkluzív interjúk adnak bepillantást abba, hogyan zajlott a közös munka a magyar szakemberekkel és René Laloux rendezővel.

Az idő urai (Fotó: BKFM, CITE FILMS – TF1 Film Productions)

Hol nézheted meg?

Az idő urai szeptember 18-án, 20 órakor a Szent István tér kivetítőjén ingyenesen, továbbá szeptember 21-én, 11 órakor az Uránia moziban kedvezményes, 500 Ft-os jeggyel tekinthető meg.  

A film technikai rendezője Hernádi Tibor volt, akinek vezetésével a Pannónia Filmstúdió 60 munkatársa két éven át dolgozott a lélegzetelállító űrvilág megalkotásán. Míg Moebius a kész rajzokat hagyta jóvá, a gyártási folyamatot természetesen Laloux felügyelte, aki meglehetősen impulzív módon rendezett, gyakran nem kevés bosszankodást okozva ezzel az alkotóstábnak, akiknek rendkívül bonyolult és időigényes munka volt az újabb és újabb ötleteket módosítani.  

René Laloux (Forrás: MUBI)

Az idő urai, a hagyományos rajzfilmekhez hasonlóan még celluloidra festve, kizárólag kézzel készült, a még mai szemmel nézve is rendkívül izgalmas, vibrálóan színes és részletgazdag látvány megalkotása tehát valódi kézműves alkotás. Érdekes kulisszatitok a CGI technológia megjelenése előtti animációsfilm-gyártás időszakából, hogy a vezető animátornak a szakmai tudásán és felkészültségén túl tisztában kellett lennie a rajzolók erősségeivel is, így mindenki a számára legkézenfekvőbb részfeladatokat kapta, minimalizálva a fölösleges munkát.   

Az idő urai elsősorban francia filmként ismert, kultfilm státusza azonban idehaza is vitathatatlan – a ’90-es években egy ma már szintén legendás underground hip-hop formációt is a címbéli különös lényekről neveztek el. A korabeli kritikák ellenére az alkotás határozottan jól öregedett. A film digitálisan restaurált változatát az Amerikai Egyesült Államokban több mozi is műsorra tűzte, a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében pedig 40 év után itthon is ismét nagyvásznon látható. 

Exit mobile version