Óriási az árvízi kár a Római-part legendás hekk-büféjében – videó

F.C. | 2024. Szeptember 25.
Idén már nem nyit ki.

Drasztikus károkat okozott az árvíz a Római-part közkedvelt hekkezőjében. A HEKK Mester tulajdonosa TikTok-videóban mutatta meg, milyen állapotok uralkodnak jelenleg a büfében – szúrta ki a Pénzcentrum.

A felvételen jól látni az árvíz nyomait: betört a víz a helyiségekbe. A tulajdonos megmutatta, hogy  mellkasig, mintegy 150 centiméterig állt a víz a büfében. Jelenleg a konyhában – az ár levonulása után – sártengerhez hasonlít a padló.

“Most jön a kártalanítás, takarítás. Meg kell várni, amíg kiszárad. A csempe egy csomó helyen mozog, valószínűleg föl kell szedni, és újra kell burkolnunk. Levonult az ár, jövőre meg majd nyitunk” – számolt be a videójában.

A felújítás sokáig eltarthat, így a közkedvelt hekkező már csak jövőre nyithat ki a törzsvendégek legnagyobb bánatára. Mindenesetre kitartást, erőt és sok türelmet kívánnak a büfésnek.

Az FKF munkatársai amúgy már gőzerővel takarítják a rakpartokat, hogy időre végezzenek. Holnap ugyanis már visszatérhet az autós forgalom a budai alsó rakpartra. A pesti rakpart-szakaszon az uszadékfák és az iszap eltüntetése mellett a villamos-alagútban maradt víz kiszivattyúzása ad feladatot, ott ma hajnalban munkába állították a nagy teljesítményű szivattyút. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy közel 150 munkatárs 33 célgéppel folyamatosan takarítja a rakpartokat: csak tegnap több mint 20 tonna uszadékfát és iszapot távolítottak el az útburkolatokról. Az elszállított uszadékfákból egyébként energia lesz. A csatornázási művek munkatársai a napokban több mint 520 ezer homokzsákot gyűjtenek össze, ezekből a kiszárított homokot építkezéseken hasznosítják újra.

A Főkert munkatársai az árvízzel leginkább érintett Római-partot, Óbudai-szigetet és Margitszigetet vizsgálják át: felmérik a felázott gyökérzetű, emiatt veszélyessé vált fák állapotát, és beavatkoznak ott, ahol szükséges. Nagy valószínűséggel a rakpartra telepített növények 80 százaléka átvészelte az árvizet. Ahol pusztított a víz, és sérült a növényállomány, ott fokozatosan újratelepítenek. A BKV pedig mától a hajókat és a kikötőket hozza rendbe.

Kiemelt fotó forrása: TikTok-videó

Exit mobile version