5 pozitív pszichológiai lecke, amit megtanulhatunk Ryan Reynoldstól

Sz.Cs. | 2024. Október 05.
Ryan Reynolds a filmvásznon már rengeteg vicces pillanatot okozott, azonban a való életben olyan mondatokat is elejt, amik akár egy pszichológiai tankönyvbe is beleillenének.

Ryan Reynolds az a színész, aki szinte minden egyes szereplésével képes mosolyt csalni az emberek arcára, azonban nemcsak a képernyőn, hanem a való életben is igyekszik ezt a pozitív gondolkodást átültetni. Lindsey Godwin pszichológus beszámolója alapján nem olyan régen részt vett a 2024-es Fast Company Innovációs Fesztiválon New Yorkban, ahol meghallgatta a színész beszédét. Egyszer csak azon kapta magát, hogy a gyors észjárás és a poénok közepette már nem csak ezeket a vicces pillanatokat jegyzetelte le. Kiderült, hogy a mondanivalója közül sok dolog tökéletesen egybevágott a pozitív pszichológia legmodernebb kutatásaival, vagyis azzal, ami az életet kicsit élhetőbbé teszi. A szakember szerint Ryan Reynolds meglátásai sokkal többek, mint pusztán jó tanácsok, hiszen tudományosan is alátámasztottak. Véleménye szerint, habár a színész nem rendelkezik oklevéllel, valójában egy pozitív pszichológiai tréner. 

Öt pozitív pszichológiai lecke, amit Ryan Reynoldstól tanulhatunk

A humor és az öröm az élet minden területére hatással van

Ryan Reynolds többek között arról is beszélt, hogy fontos megtalálni az inspirációt és az örömet a mindennapokban. Nem titok, hogy a színész imádja humorral és nevetéssel megtölteni a mindennapjait, ami nemcsak a magánéletére, hanem a karrierjére is pozitívan hat. Fontos megtalálni azokat a dolgokat a mindennapokban, amik boldoggá tesznek minket, mivel ez nemcsak a közérzetünket, hanem a produktivitásunkat is befolyásolja. Lyubomirsky, King és Diener 2005-ös tanulmányában kiderült, hogy azok az emberek, akik aktívan keresik ezeket a tevékenységeket 31 százalékkal produktívabbak és háromszor kreatívabbak. Amikor megtapasztaljuk az örömet, az agyunk dopamint és szerotonint szabadít fel, amely jelentősen befolyásolja a motiváció és koncentráció szintjét – írja a PsychologyToday.

Az unalom nem egy rossz dolog 

Ha van valami, amit Ryan Reynolds nagyon jól csinál, az nem más, mint az, hogy a hétköznapi pillanatokat emlékezetessé teszi. Véleménye szerint az unalom az a hely, ahol a kreativitás és a humor születik. Mann és Cadman 2014-es tanulmányából kiderült, hogy azok, akik hétköznapi, ismétlődő feladatokat végeztek, azok 13 százalékkal nagyobb valószínűséggel álltak elő kreatív ötletekkel. 

Ryan Reynolds New York-ban (Fotó: Getty Images)

Ha optimista vagy, valahogy minden sokkal jobban működik

Persze lehet, hogy a színész örök optimista, mellé egy jó nagy adag szarkazmussal, azonban az optimizmus nem csak arról szól, hogy a poharat félig telinek látjuk. Arról is szól, hogy hiszünk abban, miszerint a kihívások csak átmenetiek, a kudarcok pedig leküzdhetőek. A kutatások szerint azok az emberek, akik nagyobb optimizmusra törekednek, gyorsabban leküzdik a stresszhelyzeteket és a betegségeket, ráadásul 15 százalékkal csökken a korai halálozás kockázata. 

Ha minden feltétel adott, az megöli a kreativitást 

Ryan Reynolds szerint, ha valamiből túl sok áll a rendelkezésünkre (például időből, pénzből vagy erőforrásból) az egy idő után megöli a kreativitást is. A színész éppen ezért szereti, ha van néhány akadály a forgatásokon, illetve ez az oka annak is, hogy szeret kisebb cégekkel dolgozni a filmeken. Stokes tanulmánya szerint azok az emberek, akik a kreatív feladatok során korlátozásokkal szembesültek, innovatívabb és egyedibb megoldásokat valósítottak meg, mint azok, akik számára korlátlan erőforrást biztosítottak.

Nem a tökéletesség a lényeg

A színész sokkal inkább a kiválóságra, mintsem a tökéletességre törekszik. A Csíkszentmihályi Mihály által megalkotott „flow” definíciója éppen arról szól, hogy egy olyan tevékenységben merüljünk el, ahol a képességeink tökéletesen illeszkednek a kihívásokhoz. Amikor flow-ban vagyunk, nem a tökéletességre törekszünk, hanem arra, hogy valami igazán nagyszerűt alkossunk.

Exit mobile version