Csak most derült ki: heteken át szennyvíz folyt a Balatonba

F.C. | 2024. Október 09.
Be kellett zárni emiatt egy strandot.

Most derült ki, hogy heteken át szennyvíz folyt a Balatonba, ezért nem volt megfelelő a vízminőség az egyik tihanyi strandon. Így a szezon végén be kellett zárni a Tihany Somosi szabadstrandját a vízben található magas számú E. coli miatt – értesült a HírBalaton. Tehát ebben az esetben nem alga, hanem szennyvíz okozta a problémát.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a veszprémi kormányhivatallal közösen lokalizálta, mely területről érkezett a tóba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát jó ideig nem tudták. Így a találgatások során vádaskodások indultak el a horgászokkal, vitorlázókkal, hajósokkal szemben.

A portál úgy tudja, csak a napokban sikerült a szennyeződés pontos forrását feltárni, és a problémát csőcserével azonnal megszüntetni. Kiderült, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szennyvíz főnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. 

Egyelőre nem tudni, indul-e rendőrségi eljárás az ügyben.

Azzal kapcsolatban, hogy veszélyben lehet-e a következő balatoni szezon, csupán a következő hetek vízminta-elemzései adnak választ.

Amúgy a balatoni víziközmű szolgáltató elavult csőrendszerének egyre sürgetőbb cseréje hosszú évek óta téma.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vasvári Tamás

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version