Három nő, aki megváltoztatta John Lennon életét – Ma lenne 84 éves a legendás zenész

Leéb Ádám | 2024. Október 09.
Lennonnak Cynthia jelentette a családot, Yoko volt a művészet és a politika, míg May Pang mellett a szabadság és kreativitás időszakát élhette át.

John Lennon idén október 9-én ünnepelné a 84. születésnapját. Kapcsolata Yoko Onóval talán az egyik legismertebb szerelmi történet a zenei világban. Lennon, a The Beatles tagjaként világhírű zenész, míg Yoko Ono avantgárd művészként és pacifistaként vált ismertté. Lennon és Ono 1966-ban találkoztak először, és gyorsan egymásba szerettek. Az ő kapcsolatuk azonban nem csupán a romantikáról szólt; mindketten erősen elkötelezettek voltak a béke és a művészet mellett, és gyakran együtt léptek fel különböző társadalmi és politikai kampányokban. Mégis, kapcsolatuk sosem volt egyszerű, és a háttérben mindig ott voltak a feszültségek és problémák, amelyek végül a váláshoz vezettek. De nem ő volt az egyetlen meghatározó nő a világhírű zenész életében, lássuk a legfontosabbakat.

Cynthia

Lennon első komoly kapcsolata Cynthia Powell volt, akivel a liverpooli Művészeti Főiskolán találkozott, amikor mindketten diákok voltak. Cynthia és John 1962-ben házasodtak össze, miután Cynthia teherbe esett. Fiuk, Julian Lennon ugyanabban az évben született, és John az első néhány évben minden figyelmét gyermekének és családjának áldozta. Azonban a The Beatles sikerével egyre több időt töltött távol az otthontól: a turnézás, stúdiózás és zenekari teendők egész embert igényeltek. Az életmódja és drogproblémái egyre nagyobb távolságot szültek közte és Cynthia között, és a házasságuk fokozatosan megromlott.

Cynthia a Beatles-szel

Cynthia John Lennon és Ringo Star társaságában az Ed Sullivan Showban (Fotó: Getty Images)

John Lennon és felesége Cynthia

John Lennon és felesége Cynthia a londoni Dorchester Hotelben (Fotó: Evening Standard/Getty Images)

Cynthia Lennon, Robert Bassanini és John fia

Cynthia Lennon, Robert Bassanini és John fia, a kis Julian (Fotó: Mike Lawn/Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

A Beatles és Cynthia a London Pavilionban

A Beatles és Cynthia a London Pavilionban, a Hogyan nyertem meg a háborút c. vígjáték premierjén, 1967-ben. John Lennon, Cynthia Lennon, Ringo Starr, Maureen Starkey, Paul McCartney, Jane Asher, Patti Boyd és George Harrison látható az első sorban (Fotó: Staff/Mirrorpix/Getty Images)

John Lennon és felesége Cynthia Powell

John Lennon és felesége Cynthia Powell a londoni repülőtéren, úton a Cannes-i Filmfesztiválra (Fotó: Getty Images)

Cynthia Lennon

Cynthia Lennon, 1984-ben (Fotó: Sunday People/Mirrorpix/Getty Images)

1968-ban találkozott Yoko Onóval, és szenvedélyes kapcsolatuk gyorsan kibontakozott. Végül Lennon beadta a válókeresetet, és elváltak Cynthiától. Ennek ellenére Cynthia és John Lennon jó viszonyban maradtak, különösen Julian miatt, aki idővel szintén a zenei pályát választotta.

Yoko

John Lennon és Yoko Ono 1969-ben házasodtak össze, és kapcsolatuk azonnal a média figyelmének középpontjába került. A két művész gyakran provokatív és merész performanszokkal hívta fel magára a figyelmet. Az egyik legismertebb akciójuk az 1969-es Bed-In for Peace volt, amely során nászútjuk alatt ágyban maradtak egy amszterdami hotelszobában, hogy felhívják a figyelmet a vietnámi háborúra. Ez az esemény jól tükrözi kapcsolatuk természetét: minden tettük szimbólumokban és jelképekben gazdag volt, és sosem féltek szembemenni a társadalmi normákkal.

Ön itt áll c. kiállítás

John Lennon és Yoko Ono az Ön itt áll c. kiállítás megnyitóján, 1968-ban (Fotó: Mirrorpix via Getty Images)

Yoko Ono, John Lennon, Paul McCartney

Yoko Ono, John Lennon, Paul McCartney a London Pavillion-ban a Yellow Submarine premierjén (Fotó: Cummings Archives/Redferns)

Yoko Ono és John Lennon házassága

Yoko Ono és John Lennon, kezükben a házassági papírjukkal Gibraltáron (Fotó: Getty Images)

John Lennon és Yoko Ono

John Lennon és Yoko Ono a Hilton Hotel elnöki lakosztályán, Amsterdamban, 1969-ben, a Bed-in for peace elnevezésű akciójukon (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Julian és Yoko

Yoko Ono, Julian Lennon és John Lennon a Rolling Stones Rock and Roll Circus próbáján, az Intertel Studióban, Wembleyben (Fotó: Profimedia)

John Lennon és Yoko Ono a gyerekekkel

John Lennon és Yoko Ono előző házasságaikból született gyermekeikkel: Julian Lennonnal és Kyokoval, Skóciában, 1969. (Fotó: Daily Record/Daily Record/Mirrorpix via Getty Images)

Yoko Ono, Ringo Starr és Jeff Bridges

Yoko Ono, Ringo Starr és Jeff Bridges az NYC bed-in elnevezésű akción, New Yorkban (Fotó: Profimedia)

Bár Lennon és Ono között erős volt a kötelék, kapcsolatukban hamar megjelentek a feszültségek. Lennon alkohol- és drogproblémákkal küzdött, valamint a Beatles felbomlásának következményeivel is szembe kellett néznie. Ráadásul Yoko Onót sokan hibáztatták a zenekar széthullásáért, mivel sokan úgy vélték, hogy Lennon miatta hanyagolta el zenésztársait. John gyakran magával vitte Yokót a stúdióba, és ő is aktívan részt vett a munkában, amit a többi tag, különösen Paul McCartney nehezen fogadott el.

John Lennon és Yoko Ono, Dick Cavett híres TV-interjúján (Fotó: Ann Limongello/Disney General Entertainment Content via Getty Images)

Az 1969-es Let It Be című filmben is látható, hogy a Beatles tagjai között feszültségek voltak, és bár ezek a problémák nem kizárólag Yokóra vezethetők vissza, jelenléte mindenképpen hozzájárult a már meglévő konfliktusokhoz. Ebben az időszakban John úgy érezte, hogy szeretne egy kis szünetet tartani, és megkérte Yoko Onót, hogy engedje meg neki, hogy ideiglenesen külön költözhessen.

May

Ekkor lépett be a képbe John asszisztense, May Pang. Yoko Ono maga ajánlotta fel Pang segítségét Lennon számára, mint egyfajta mentort és társat az elválás idejére, akivel átvészelheti ezt a nehéz időszakot. Így kezdődött a híres Lost Weekend (Elveszett hétvége), amely valójában 18 hónapon keresztül tartott.

May Pang Richard Sarafian: The Next Man c. filmjének bemutatóján, 1976-ban (Fotó: Tim Boxer/Getty Images)

May Pang és Lennon között a munkakapcsolatból hamar romantikus viszony lett. Sok időt töltöttek együtt Los Angelesben, ahol Lennon újra találkozott és együtt zenélt régi barátaival, köztük Ringo Starral és Harry Nilssonnal is.

John és May kapcsolata mély érzelmeket tartogatott, és Pang szerint ez az időszak volt az, amikor Lennon a legboldogabbnak és legszabadabbnak érezte magát.

Sok új zenét írt, többek között az Walls and Bridges című albumot is, amely a Whatever Gets You Thru the Night című slágert is tartalmazza. Ez a dal az egyetlen olyan szólóban rögzített dal, amely életében vezette az amerikai Billboard Hot 100 listát. Pang sokat segített Lennonnak abban, hogy kapcsolata újra épüljön fiával, Julian Lennonnal, akit az első feleségével, Cynthia Powellel közösen neveltek. Lennon és Julian kapcsolatát korábban elhanyagolta, de Pang ösztönzésére újra találkozni kezdtek, és közelebb kerültek egymáshoz. Julian később azt mondta, hogy az édesapjával való közös időszak emlékezetes volt számára, és hogy May mindig nagyon támogató volt.

John Lennon és Yoko Ono

John Lennon és Yoko Ono Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club turnéján, 1974-ben (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Cynthia Lennon és May Pang

Cynthia Lennon és May Pang (Fotó: Profimedia)

Instamatic Karma

May Pang Instamatic Karma c. könyve dedikálásán (Fotó: Profimedia)

Cynthia Lennon és May Pang

Cynthia Lennon és May Pang, Paul Saltzman fotós kiállításán (Fotó: Profimedia)

Lost Weekend c. kiállítás

May Pang a New York-i Revolution Gallery-ben, a Lost Weekend c. kiállításán, John Lennonról készült képeivel (Fotó: Profimedia)

Azonban 1975 elejére Lennon és Yoko Ono elkezdtek újra közeledni egymáshoz. Yoko Ono úgy érezte, hogy készen áll arra, hogy újra együtt legyenek, és visszafogadta Lennont New York-i otthonukba. May Pang állítása szerint, bár szerette Lennont, elfogadta a döntését, és visszavonult az életéből. Lennon és Yoko Ono újra összeházasodtak, és 1975 októberében megszületett fiuk, Sean.

Lennon a következő éveket főleg családjának szentelte, és egy ideig háttérbe szorította a zenei karrierjét, hogy teljes mértékben a családjára koncentrálhasson. A tragikus véget ért kapcsolatuk 1980-ban Lennon halálával lezárult, de örökségük – mind művészi, mind személyes szinten – örökre a popkultúra része marad.

Exit mobile version