Egy hónapja nem csökken az érdeklődés egy magyar film iránt, ilyet a nagy hollywoodi sztárfilmek se tudnak

T.CS. | 2024. Október 17.
Elképesztő sikernek örvend a hazai mozikban a Fekete pont, amit már több mint hatvanezren láttak. Ezzel számos nagy amerikai filmet is leköröz.

A mozikról tudni kell, hogy a legtöbb film a bemutatója első hétvégéjén vonzza a legtöbb nézőt, utána a nézettsége hétről hétre csökkenni kezd. A film sikerét pedig nagyban befolyásolja, hogy ez a csökkenés milyen iramú. Egy átlagos hollywoodi film a bemutatása második hetében többnyire csak feleannyi nézőt hoz, mint az elsőben.

Ha a heti csökkenés csak a 20-30 százalékos tartományban van, az már nagyon jónak számít: azt jelzi, hogy a nézők szeretik a filmet, jó a szájhagyománya. A Joker második része például az előző héthez képest 64%-os csökkenést hozott, jelezve, hogy a filmtől elfordultak a nézők.

Jelenet a Fekete pont című filmből (forrás: Mozinet)

Ezzel szemben Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete pont iránt a bemutatása negyedik hetében nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is az érdeklődés, méghozzá 2%-al. A film minden héten konstansan hozza az átlagosan 15 ezer körüli nézőszámát, és ezzel négy hét alatt sikerült összesen 62 199 nézőt összeszednie, amivel a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint a második legnézettebb film volt a múlt héten a hazai mozikban.

A Locarno-i Filmfesztiválon díjazott film főszereplője egy Németországban hazaköltöző és egy magyar iskolába beiratkozó kisfiú, valamint egy pályakezdő, lelkes tanárnő (az őt alakító Mészöly Annával készült interjúnkat itt olvashatod), akik kénytelenek szembesülni a magyar iskolarendszer és a benne dolgozók nehézségeivel és problémáival.

A Fekete pontról nem árt tudni, hogy nem a Nemzeti Filmintézet, vagyis az NFI támogatásával készült, hanem teljesen független filmalkotás, így ezt a teljesítményt úgy volt képes elérni, hogy nem állt rendelkezésre sok pénz a reklámozására.

Exit mobile version