Kötelező jogosítványcsere: fontos határidő közeleg

nlc | 2024. Október 27.
A jogosítványok kötelező cseréje az EU-ban az utolsó előtti szakaszához érkezett. Jelenleg azoknak kell intézkedniük, akik 1971 után születtek, és még a régi típusú dokumentumot használják.

Az EU-s döntés, amely tíz évvel ezelőtt lépett hatályba, előírja a vezetői engedélyek egységes cseréjét az unió egész területén. 2033-ig minden tagállamban új, hamisításbiztos, bankkártya formátumú jogosítványokat kell kiállítani. Bár a teljes csere 2033-ra van kitűzve, sokak számára a folyamat már jövő januárban kötelező, mivel több szakaszban, születési év alapján zajlik – írja a Portfolio.

Jelenleg a legsürgetőbb feladata azoknak van, akik 1971 után születtek, nekik 2025. január 19-ig kell megújítaniuk a jogosítványukat. Az 1953 előtt születettek számára viszont, függetlenül a jogosítvány kiállításának idejétől és típusától, a határidő 2033. január 19.

Ez is érdekelhet Megnézem

Jogosítványcserére vonatkozó határidők

A lap a német NTV összefoglalójára hivatkozva azt írja, a határidők az alábbiak:

Fontos tudnivaló, hogy 2013. január 19. óta csak az új formátumú jogosítványok kerülhetnek kiállításra, de a korábban kiadottakat nem kell automatikusan lecserélni.

Azoknak tehát, akik már rendelkeznek új formátumú jogosítvánnyal, nincs további teendőjük, csak a régi típusú dokumentumok cseréje kötelező.

Hogyan kell lecserélnem a jogsimat?

A magyarországi jogosítványcsere egészen egyszerű folyamat, néhány lépésben elvégezhető.

A csere során szükséges dokumentumok közé tartozik az érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, a régi jogosítvány, valamint a háziorvos által kiadott orvosi alkalmassági igazolás. Az orvosi vizsgálat díjazása a következők szerint alakul: 50 éves korig: 7 200 Ft, 50 és 60 év között: 4 800 Ft, 60 és 70 év között: 2 500 Ft 70 év felett: 1 700 Ft-ba kerül. 

A szükséges dokumentumok beszerzése után a következő lépés a kérelem benyújtása, amelyet a területileg illetékes kormányablakban lehet intézni. Ajánlott előre időpontot foglalni az okmányiroda weboldalán vagy telefonon, mivel a várakozási idő és a forgalom változó lehet. Az ügyintézés során az ügyintéző ellenőrzi a benyújtott dokumentumokat és elkészíti a fotókat. Az új jogosítvány néhány héten belül postai úton érkezik meg. Ne felejtsd el magaddal vinni a régi jogosítványodat, mert azt a csere során le kell adni!

Amikor megérkezik az új jogosítvány, érdemes ellenőrizni, hogy minden adat helyesen szerepel-e rajta. Az új típusú jogosítványok hamisítás ellen védettek, és több biztonsági funkcióval rendelkeznek, mint a korábbi verziók.

(Kiemelt kép: David Inderlied/picture alliance via Getty Images)

Exit mobile version