Az alapozó csodákra képes – Tippek, trükkök, hogyan használd!

Lőrincz Andrea | 2008. Október 22.
Hol van már a napsütötte arcszíned? Az ismét előtérbe kerülő apró bőrhibák a sminkelés kezdetén szinte követelik maguknak az alapozót. Ha jól használod, akkor tényleg csodákra képes!

♦ Arra használd az alapozót, amire való ♦

Az alapozó nem önbarnító, nem korrektor, nem arcápoló. Az alapozó a bőröd felszínén dolgozik, elsimítja az apró (de csak a nagyon apró) felszíni egyenetlenségeket és kiigazítja a színbeli eltéréseket.

Van olyan, hogy egy nem elég ♦

Nagyon fontos, hogy harmonizáljon a bőröd és az alapozód színe. Nem mondtam, hogy teljesen egyezzen meg, mert egy pici csalás megengedett a friss, üde arcszín érdekében. Ám ez a pici csalás tényleg csak leheletnyi színeltérés legyen! Ha a leggondosabb kísérletezés ellenére sem találod meg azt az árnyalatot, amely a bőrszínedhez leginkább passzol, akkor keverd ki bátran két árnyalatból. Jó eredményt érhetsz el, ha egy semlegesebb tónushoz ugyanannak a márkának egy picit aranyosabb vagy rózsásabb árnyalatával társítod. Értelemszerűen ezt a folyékony alapozókkal tudod megtenni. Válassz pumpásat, és a megfelelő arányban (pl. két „nyomás” alap és egy „nyomás” fényesebb) tedd a kézfejedre, és ott keverd össze.

 

♦ Bentről lefelé és fentről lefelé ♦

Az alapozót ne esetlegesen kend el az arcodon! Az orrodtól kifelé és fentről lefelé haladva dolgozz, így biztosan egységes lesz a színe, és nem borzolod fel az apró pihéket az arcodon. Apropó, pihék! Ha smink nélkül nem is erős a bajuszvonalad, a helytelenül felvitt alapozó a szőrszálakra tapadva felerősíti a látványukat!

♦ Képes mattosítani, a ragyogást fokozni, és akár az öregedést is késlelteti ♦

A speciális hatású alapozókat akkor használd, ha tényleg arra van szükséged! A matt bőrfelszínt biztosító alapozókat a kevert vagy a zsíros bőr számára fejlesztették ki, ne használd száraz bőrön. Amikor már apró ráncokkal is „bajlódsz”, akkor jön el csak igazán a ragyogást fokozó jelzővel illetett alapozók ideje! Az áldásos trükk, miszerint fényvisszaverő részecskéket adagolnak a festékhez, optikailag csalást elkövetve simábbnak mutatja a bőrödet.

Már nem csak az arckrémek tartalmaznak bőröregedést gátló anyagokat. Az alapozóhoz adott hialuronsavnak, vitaminoknak köszönhetően a bőr állagát is óvják ezek a festékek.

Astor, Age Vitality
alapozó aranykivonattal, 3499 Ft

 

Rimmel, Cool Matte hab állagú alapozó, 1899 Ft

 

♦ Használd ki a lehetőségeket! ♦

Ma már a portól kezdve az állagát a felvitel után megváltoztató habosított változattól a folyékonyig bármilyen állagú lehet egy alapozó. Az biztos, hogy a legerősebb fedést azoktól várhatod, amelyek úgy néznek ki, mint a kenhető púderek. Ezeket többnyire szivaccsal együtt árulják: ha száraz szivaccsal viszed fel, akkor igazán „ütősek”, ha ennél lágyabb hatást szeretnél, akkor vizezd be a szivacsot. Vigyázat! Bár a dobozon kialakított lukaknak köszönhetően szellőzik a szivacs, azért nem árt időről időre alaposan kimosni és kiszárítani. A tubusba, üvegbe vagy pumpás flakonba zárt alapozók általában közepes fedést biztosítanak, de itt már nagy a szórás, a legjobb, ha kipróbálod a kézfejeden, és ott méred le a fedőképességét.

Estée Lauder, Double Wear Light
bőrtípushoz alkalmazkodó alapozó
L’Oréal Paris, Accord Parfait Minéral
ásványi alapú poralapozó, 4399 Ft

 

♦ Fokozhatod is a hatását ♦

Ha picit tágabbak a pórusaid vagy fáradt a bőröd, akkor az alapozót megelőzően használj speciális sminkalapot nyújtó szérumokat. Ettől még egyenletesebb lesz a bőr, sokkal szebben terül majd el rajta az alapozó.

Lancôme, La Base Pro sminkalap,
8900 Ft

 

♦ A gondos felvitel nélkül fabatkát sem ér a festék ♦

A kompakt alapozót szivaccsal oszlasd el az arcodon, a por állagúhoz mindenképpen ecset dukál. A krémes változatot pontokban tedd az arcodra, és a kezeddel vagy ecsettel dolgozd el rajta. A folyékony alapozókat a legszebben a kezeddel tudod eloszlatni.

Dianne Brill krémes alapozó ecsettel

 

La Roche-Posay,
Toleriane Teint korrekciós alapozó
érzékeny bőrre, 4000 Ft

 

♦ A nyakad az arcod folytatása ♦

Ha alapozót használsz, akkor mindenképpen kerüljön a nyakadra, sőt a dekoltázsodra is belőle! Már felöltözve sminkelj, a ruhádat papírtörlőkkel védd a festékfoltoktól, így a fehér gallérod is biztonságban lesz.

♦ Felvitel előtt és után is időt érdemel az alapozód ♦

A krémezés után várd meg, míg teljesen beivódik a bőrödbe, és csak utána kezdd el az alapozást. Ha nincs időd, akkor papírtörlővel – biztos, ami biztos – itasd le a bőrödről a krém feleslegét. Persze az alapozónak is kell egy kis idő, míg folytathatod a munkát a pirosítóval. Használd ki az időt, és amíg „szárad”, addig sminkeld ki a szemedet!

 

 

 

Exit mobile version