Rúzs és szájfény 1×1

Lőrincz Andrea | 2009. Október 14.
Te melyik típusba tartozol? Minden táskádban lapul egy szájfény, vagy semmi kincsért nem cserélnéd le a jól bevált rúzsodat?

Mitől rúzs és mitől szájfény? 

Szigorúan véve a rúzs nem más, mint színpigmenteket tartalmazó viaszos zsiradék. Persze a mai rúzsok összetevőinek listája már sokkal hosszabb, tartalmaznak adalék anyagokat – a jobb kenhetőségért, a hosszabb eltarthatóságért – és ajakápoló összetevőket. A szájfények kevesebb színpigmentet (akár színtelenek is lehetnek), annál több ragyogást eredményező csillogó-csillámló adalékot tartalmaznak.
Egy jó rúzs vagy szájfény nem csak színez és fényesít, ennél többet nyújt:

Ez a trend:

  • Most nem a fényes, inkább a selymes, sőt matt rúzsok a divatosak.
  • Ha fényes, akkor aranyosan csillogó legyen a szád, akár rúzst, akár szájfényt használsz.
  • Trendi az egészen sötét szederszín, fiataloknak még a fekete is.
  • Választhatsz natúrszíneket, amelyek szinte megegyeznek a saját ajkad színével, ám annál még világosabbra is festheted, ilyenkor előtte alapozóval színtelenítened kell.

Nem mindegy, hogy fedő- vagy hidratálórúzs

Minél több színanyagot tartalmaz egy rúzs, annál erősebben fed, ám annál kevésbé krémes és lágy. Az inkább áttetsző hidratálórúzsok könnyebben lekopnak a szánkról, ha ilyet használunk, gyakrabban kell újrarúzsozni az ajkunkat. Tudomásul kell vennünk, hogy a tartósságért szárazsággal fizetünk, nem véletlen, hogy az igazán tartós rúzsok „kétlépcsősek”: a festék mellett külön kell gondoskodni az ajak tápanyagellátásáról és hidratálásáról.

Különböző életkorokban más és más dukál

A húszas éveinkben még az összes rúzs jól áll, amelynek színe passzol az egyéniségünkhöz és a ruhatárunkhoz.
A harmincas évek szinte kiáltanak a piros rúzsért: már tudjuk viselni, és még teltek az ajkaink.
A negyvenes éveinkben már fontos, hogy a rúzsunk mennyire hidratál, és mennyire tölti fel az ajkunkat. Gondos ápolással (radírozás, éjszakai ajakkontúr-ápoló szérumok) elodázhatjuk a száj körüli ráncok mélyülését. Az igazán sötét rúzsokról inkább mondjunk le, mert nincs mit tenni, öregítenek.
Az ötvenes éveinktől nagyon kell ügyelnünk az ajak kontúrozására, ekkor már picit „elmosódott” a szánk körvonala, így könnyen „kifut” róla a festék, és maszatos hatást kelt.

Astor Shine Deluxe Jewels
szájfény méhpempővel, 1999 Ft
Lancome selymesen matt, lágy
bogyószínű ajakrúzs

 

Rúd, paletta vagy tubus?

Bár a rúzsok leginkább klasszikus rúd formában kerülnek forgalomba, ám ez nem kőbe vésett szabály, pusztán a hordozhatóság, a könnyű használat és nem utolsósorban a praktikum vezérli a gyártókat. A sminkesek sokkal jobban szeretnek ecsettel rúzsozni, számukra jobb a rúzspaletta, ahol könnyebb a színek keverése is.
A szájfények kiszerelése nagyon változatos:

Exit mobile version