A hajvilágosítás türelemjáték

Megyeri Nikolett | 2012. Március 17.
Tavasszal sokunkban felmerül, hogy sötét, téli hajszínünket világosabbra cserélnénk. A szakember azonban arra figyelmeztet: ha a hajunk egészségét és hosszát is meg akarjuk őrizni, ez nem megy egyik napról a másikra.

Tévhit, hogyha a haj színénél világosabb festéket kenünk rá, attól a haj világosodni fog. Ha akár csak egyetlen árnyalattal is világosabb hajat szeretnénk, mindenképpen valamilyen világosító eljárást kell végezni – mondta Sári Kata fodrász. Mivel a világosítás nagyon kiszárítja a hajat, ahhoz, hogy a haj egészséges maradjon, egyszerre maximum egy árnyalatot lehet világosítani. Ha ennél többet szeretnénk világosodni, érdemes türelmesnek lenni és fokozatosan váltani.

Csak óvatosan!

Mielőtt az illatszerboltokban vásárolható, dobozos termékek valamelyikével esnénk neki otthon a haj „leszívásának”, tudnunk kell, hogy a végeredmény a hajunk és persze az adott termék minőségétől, illetve a kézügyességünktől függően kiszámíthatatlan. Azaz lehet, hogy sikerül, de az is lehet, hogy nem. Ezek az anyagok ugyanis olyan vörös vagy akár sárga pigmenteket hozhatnak elő a hajból, melyet aztán még egy fodrász is nehezen tud eltüntetni. A rossz minőségű világosítók használata ráadásul durván kiszáríthatja a hajat, árthat a fejbőrnek, és akár hajhulláshoz is vezethet.

A hajvilágosítás, majd az azt követő festés bizony szakmunka, amit érdemesebb eleve egy megbízható szakemberre bízni ahelyett, hogy otthon, a fürdőszobában magunk kísérleteznénk.

Blans, radír, melír

Minél sötétebb a haj, annál több vörös pigmentet tartalmaz. A legnehezebb a fekete és az erősebb, mahagónis árnyalatú vörös hajszínt világosítani.

A haj blansolással, radírozással, illetve melírozással világosítható. Általánosságban elmondható, hogy minél erősebb az anyag, annál jobban igénybe veszi a hajat – magyarázta Kata. A leggyorsabban blansolással érhetünk el drasztikus változást, viszont ez is viseli meg legjobban a hajunkat, ráadásul a végeredmény sem lesz a lehető legszebb.

Minél hosszabb a haj és minél régebb óta festjük, értelemszerűen annál több réteg festék található rajta. A szakember tapasztalatai szerint a hosszú haj váll alatti részén – amit a legtöbb festék borít – a legnehezebb megmozdítani a színt, ezért előfordulhat, hogy világosításkor ezt a részt le kell vágni.

A legkíméletesebb módszer a radírozás. A hajradír egy sokkal gyengébb, krémes állagú anyag. Igaz, ezzel jóval lassabban – nagyjából fél év alatt, fokozatosan – érhetünk el látványos változást, viszont a haj egészséges marad és a festett hajszín is szebb lesz.

A szakember hozzátette, hogy hennával festett hajat semmivel nem lehet világosítani, mivel a növényi alapú festék másképp működik, mint a kémiai festékek, és megvan a kockázata, hogy a haj egyszerűen leválik és a kezünkben marad a két különféle festék határán. A hennával egyetlen dolgot tehetünk: megvárjuk, míg lenő, illetve kikopik a hajból.

Festés

Mivel világosításkor a haj a tövektől a végek felé haladva – minél több réteg festék volt rajta előzőleg – más árnyalatokban világosodik, ezért ahhoz, hogy a végeredmény egységes legyen, az eltérő árnyalatú foltokat más színárnyalatokkal kell megfesteni,  a hajban lévő vörös pigmenteket pedig hamvas árnyalatokkal kell ellensúlyozni. Ez még a profi szakember számára is komoly odafigyelést igénylő feladat. Ahhoz azonban, hogy igazán szép legyen a hajszín, legalább 2-3 festés szükségeltetik.

 

Exit mobile version