Így sminkelj, ha problémás a bőröd!

Megyeri Nikolett | 2012. Július 18.
Ha nem tökéletes a bőröd, sminkkel eltüntetheted a hibákat. Ahhoz azonban, hogy ezzel ne rontsd tovább a bőröd állapotát, oda kell figyelned néhány dologra.

Ha pattanásos, foltos, tág pórusú, vagy épp zsíros a bőröd, érthető, ha nem szívesen mutogatod a szépséghibát. Kézenfekvő megoldásnak tűnik ugyan sminkkel elfedni, ez azonban akár többet ronthat a helyzeten, mint amennyit javít.  

Az alábbi képek tanúsága szerint még a világhírű nők sem mindig képesek sikerrel megbirkózni a problémás bőr vs. smink – vagy nem smink kérdésével…

 

 

 

Ha nem tudnánk, akkor csupán az arcbőrük alapján nem mondanánk meg sem Victoria Beckhamről, sem pedig Kate Mossról, hogy meghatározó divatikonok.

 

 

 

Cameron Diaz már rég, de Rihanna is néhány éve kinőtt a tinédzserkorból, a bőrük azonban nincs sokkal jobb állapotban, mint egy átlagos, pattanásos kamaszlányé.

 

 

Amikor a problémás bőr és a nagy felbontású fotótechnika találkozik, ilyen felvételek születnek: akinek nincs jobb dolga, akár neki is állhat számolgatni Adriana Lima és Katy Perry arcán a hatalmas pórusokat.

 

 

 

Vélhetőleg Gwyneth Paltrow és Renée Zellweger arcáról is lehervadt az elégedett mosoly, amikor utólag meglátták a fotókon, hogy bő zsírtól fénylő arcbőrrel vonultak a vörös szőnyegen.

Mit tehetsz, hogy ne járj így?

Bertalan Viktória, a Nők Lapja Café sminkes szakértője szerint az alapvető, legnagyobb hiba, ami bőrproblémák kialakulásához vezet, az, ha elhanyagoljuk a rendszeres arcápolást. A szakember tanácsa, hogy bármennyire egyszerűnek tűnik is, lehetőleg ne alapozóval igyekezzük eltakarni a problémás bőrt, ugyanis az alapozó alatt leáll a bőrlégzés, ami csak tovább rontja a bőr állapotát. Valódi megoldást az nyújt, ha kozmetikushoz fordulunk, aki megfelelőképpen kitisztítja és ápolja a bőrünket, a smink csupán átmeneti megoldás.

Ha néhány pattanást, kisebb foltot szeretnénk eltüntetni, a legjobb megoldás a helyi korrektorozás. A sminkes felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy e célra nem felel meg ugyanaz a korrektor, amit a szemünk alá használunk a karikák elfedésére. Legjobb, ha zöldes beütésű korrektort – vagy szárító, fedő stiftet – választunk, ez ugyanis ellensúlyozza a pattanás piros színét.

A pórusok kitágulása ellen Viktória a heti két bőrradírozást és a pórusösszehúzó pakolásokat javasolja. Akinek viszont már nagyon kitágultak a pórusai, jobb, ha nem kísérletezik otthon különféle pórusösszehúzó kencékkel, ezek ugyanis pattanásokat okozhatnak a nem kellőképpen tiszta bőrön. Ilyenkor inkább szintén látogassuk meg a kozmetikust, tisztíttassuk ki a bőrünket, majd ezután bőrradírral és pórusösszehúzóval tartsuk szinten az állapotát.

A mindennapi alapozás a tág pórusú bőrre sem jelent megoldást, alkalmi használatra viszont ez esetben a szilikontartalmú, illetve feszesítő alapozók a legmegfelelőbbek.

Kifényesedő arcbőrre – ha ezen kívül más probléma nincs vele – a sminkes a matt alapozók és a púder mértékletes használatát ajánlja. Emellett barátunk lehet a mattító lapocska nevű ügyes találmány, mellyel a már lealapozott, púderezett bőrünkről itathatjuk fel a fényesedést okozó zsírt.

Bertalan Viktória hozzátette azt is, hogy bármilyen smink van is az arcunkon, rendkívül fontos, hogy azt lefekvés előtt maradéktalanul távolítsuk el sminklemosó kendő, valamint a bőrtípusunknak megfelelő tonik és arctej segítségével.  

 

Exit mobile version