5 tipp, hogyan vásároljunk környezettudatosan kozmetikumokat

nlc | 2017. Április 25.
Az egészség védelme mellett szerencsére egyre többen fordítanak gondot arra is, hogy szépségápolási készítményeik ne károsítsák a környezetet, illetve előállításuk a lehető "legzöldebb" módon történjen. Az emberiség ökológiai lábnyoma így is óriási, ha tehetjük, válasszunk körültekintő módon a rendelkezésre álló kínálatból, mérlegeljük, mi az a valódi ár, amelyet egy termék megvásárlásával megfizetünk.

 1. Válasszunk nem mérgező, újrahasznosítható csomagolású kozmetikumokat

A termékek dobozain, flakonjain gyorsan leellenőrizhető, ha környezetbarát csomagolású termékről van szó. A műanyag flakonok teljes kizárása borzasztó nehéz dolog, azonban arra például ügyelhetünk, hogy a többdarabos kiszereléseknél, mint amilyenek az arctisztító kendők is, ne olyat válasszunk, amely egyesével csomagolt termékeket tartalmaz, megtöbbszörözve a felhasználásukkal járó hulladék mennyiségét. Számos termék kapható már üvegből készült tégelyekben, amelyek szintén megfelelő alternatívát jelenthetnek, nem beszélve a csomagolás nélküli készítményekről, amelyekhez mi magunk is vihetünk textil táskát, amibe beleteszik a kiválasztott darabokat.

A papírok esetén az FSC, vagyis a Forest Stewardship Council nonprofit szervezet logója mérvadónak számít, amelyet az erdők fenntartható felhasználásának a biztosítására alapítottak. Számos cég arra is ügyel, hogy a címkék nyomtatásához a biológiailag felhalmozódó tinták és lakkok helyett különböző, növényekből kinyert biováltozatokat használjanak.

 

2. Keressük a nyuszit

A cruelty-free, vagyis állatokon nem tesztelt kozmetikumok már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, ráadásul árfekvésüket tekintve is találhatunk belőlük az olcsótól a drágáig minden változatot. Fontos tudni, hogy az számít valóban CF-terméknek, amely esetén sem a kész terméket, sem a nyersanyagokat, sem pedig az egyes összetevőket nem tesztelték állatokon. Számos CF-listán csak olyan márkák szerepelhetnek, amelyek harmadik személyt sem bíznak meg  ilyen tevékenységgel, valamint a beszállítójuk, anyavállalatuk sem folytat állatkísérleteket. A márkák minden esetben feltüntetik az ezt jelző nyuszis logót, amely a Cruelty Free International szervezet hivatalos jelzése a fogyasztók számára arról, hogy a termék megfelel minden, ezzel kapcsolatos előírásuknak. Nem a CFI az egyetlen ezzel foglalkozó szervezet, az egyes márkáknak és termékeknek pedig akár a Krémmánián is utánanézhetünk.

 

3. Ellenőrizzük, hogy a termék hitelesítetten organikus készítmény

Ezek a kozmetikumok ugyanis környezetbarát eljárással készülnek, csak természetes, organikus alapanyagokat tartalmaznak – ez pedig nem csak környezetünknek, saját magunknak is pozitívum lehet, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy mentesek minden káros kemikáliától. Így már csak azt kell ellenőriznünk, hogy a felhasznált, természetes összetevők között van-e olyan, amely esetlegesen bőrirritációt okozhat számunkra.

 

4. Csekkoljuk a műanyag összetevőket

Bizony, a környezetszennyező műanyaggal nem csak a csomagolások esetén találkozhatunk, magukban a termékekben is előfordulnak, csak ott éppenséggel a jól hangzó mikrogyöngy néven futnak. A testradírokban, arctisztítókban, de akár samponokban is megbújó gyöngyök attól hogy picikék, még épp úgy felgyűlnek, mint nagyobb méretű társaik, sok esetben pedig a természetes vizekben kötnek ki – pár ezer évre. Mivel számtalan, biológiailag lebomló alternatívája létezik, teljességgel felesleges a használatuk.

 

5. Ha megennénk, magunkra is kenhetjük

Persze ezt nem kell teljesen szó szerint venni, hiszen az egyes növényekből nyert kivonatok épp úgy ártalmasak lehetnek az egészségünkre ha nem a megfelelő módon alkalmazzuk őket. Az azonban igaz, hogy amit bőrünkre kenünk, az bizony – jó esetben – fel is szívódik, így érdemes körültekintően átnézni a kozmetikumok címkéit, hogy tisztában legyünk vele, mit is juttatunk szervezetünkbe.

Exit mobile version